Cornete nazale mărite: Cum scapi de acest sindrom fără intervenție chirurgicală

de: Corina Birta
15:21, 15 mart. 2022

Simptomul de cornete nazale mărite semnalează rinita hipertrofică. Cavitatea nazală este căptușită din interior cu o membrană mucoasă care curăță, încălzește și umezește aerul inhalat. Rinita hipertrofică este una dintre formele unui proces inflamator permanent în această zonă.

Patologia este însoțită de îngroșarea mucoasei, creșterea numărului de glande din aceasta și creșterea cornetelor osoase. Rinita hipertrofică cronică este cauza unei dificultăți constante în respirația nazală.

Este necesar un tratament cuprinzător al rinitei hipertrofice cronice, inclusiv metode non-medicamentoase, fizioterapie, consum de medicament și intervenții chirurgicale

Cornete nazale mărite: Principalele simptome ce semnalează rinita hipertrofică

Principalele simptome ale rinitei hipertrofice constă în înfundare persistentă sau dificultăți de respirație pe nas. De asemenea, sunt înregistrate scurgeri, adesea de natură purulentă, acestea pot fi tratate cu inhalații. Mai mult decât atât, pacientul suferă de pierderea mirosului și de  tulburări de somn din cauza trezirilor din cauza congestiei nazale.

Rinita hipertrofică cronică este însoțită de modificări care sunt detectate în timpul examinării externe. Printre acestea se numără mirosul neplăcut în timpul respirației nazale și prezența crustelor pe pereții cavității nazale. Aceste modificări de culoare și alte caracteristici ale membranei mucoase, pot fi detectate în timpul rinoscopiei anterioare.

Dacă apar simptome de rinită hipertrofică, este necesar tratamentul de către un medic ORL cu experiență

Din ce cauză se manifestă boală: Factori interni și externi

Dacă apar simptome de rinită hipertrofică, este necesar tratamentul de către un medic ORL cu experiență. Rinita hipertrofică cronică poate fi cauzată de factori externi și interni. Printre cauzele externe se numără utilizarea nerezonabilă pe termen lung a decongestionantelor, medicamente care îngustează lumenul vaselor de sânge ale mucoasei nazale, spray, picături nazale atunci când pacientul a suferit de o răceală.

De asemenea, afecțiunea se poate manifesta din cauza fumatului și al condiții climatice nefavorabile, aer rece uscat, presiune atmosferică anormală. Unii pacienți suferă de boală din cauza riscurilor profesionale, precum praful, contaminarea cu gaze a spațiilor și lipsa copacilor sau contactul cu substanțe chimice.

Factori interni care cresc riscul de dezvoltare a patologiei constă în curbura septului nazal din cauza traumatismei. Sinuzită cronică, rinită vasomotorie, alergică sau medicamentoasă sunt, de asemenea, cauze care provoacă această afecțiune. Cornetele nazale se pot mări din cauza încălcărilor ale funcțiilor sistemului cardiovascular, endocrin, nervos, ceea ce duce la o scădere persistentă a tonusului vascular.

Rinita hipertrofică cronică este însoțită de modificări care sunt detectate în timpul examinării externe

Tratament pentru rinită hipetrofică: Sfaturile medicilor

Este necesar un tratament cuprinzător al rinitei hipertrofice cronice, inclusiv metode non-medicamentoase, fizioterapie, consum de medicament și intervenții chirurgicale. Pacientul este sfătuit să excludă din dietă mâncărurile picante, fierbinți, să limiteze carbohidrații ușor digerabili și dulciurile. De asemenea, sunt recomandate exercițiile de respirație utile care îmbunătățesc funcția glandelor mucoasei.

Se folosesc tehnici de kinetoterapie endonazală, precum UHF, UVI, terapie cu laser, electroforeză cu soluții de sulfat de zinc sau clorură de calciu. În cazul unei hipertrofie ușoară, este prescrisă scleroterapia. Hormonii glucocorticoizi sunt injectați în concha nazală inferioară, mai exact sub mucoasa sa. De obicei, cursul constă din 8-10 proceduri. Este posibilă cauterizarea mucoasei hipertrofiate cu nitrat de argint și alte substanțe chimice.

Cu ineficacitatea acestor metode, se utilizează tratamentul chirurgical al rinitei hipertrofice. Pentru aceasta, sunt utilizate diferite tipuri de intervenții chirurgicale. În același timp, forma septului nazal poate fi corectată dacă este deformată.

Dacă suferi de cornete nazale mărite trebuie să apelezi de urgență la medic. Alegerea metodei de operare sau tratament poate fi efectuată doar de medic, ținând cont de tabloul clinic și de severitatea bolii. Criteriul de succes al tratamentului este restabilirea respirației nazale libere, dispariția altor plângeri și îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Factori interni care cresc riscul de dezvoltare a patologiei constă în curbura septului nazal din cauza traumatismei