Coreea de Nord s-ar pregăti pentru un nou test nuclear, al şaptelea la număr
Conform unui document confidenţial al ONU, Coreea de Nord ar face ultimele pregătiri pentru efectuarea unui nou test nuclear, al şaptelea la număr. Conform sursei, Phenianul face aceste pregătiri încă din primele luni ale acestui an.
„Munca desfășurată la situl de testare nucleară de la Punggye-ri pregătește terenul pentru noi teste pentru dezvoltarea de arme nucleare”, au transmis agențiile independente de monitorizare pentru Comitetul de Sancțiuni pentru Coreea de Nord al Consiliului de Securitate al ONU.
Un nou test nuclear în Coreea de Nord
Surse confidenţiale ONU precizează cum regimul din Coreea de Nord se pregăteşte de un nou test nuclear, al şaptelea de până acum.
„Coreea de Nord a continuat să-și dezvolte capacitățiel de producere a materialului fisionabil la situl de la Yongbyon”, au mai transmis agențiile ONU.
Precizăm că Yongbyon este principala instalație nucleară a Coreei de Nord ce se ocupă de primele reactoare nucleare ale acestei țări.
În acest sens, de mult timp însă SUA a atras atenţia cu privire la faptul că regimul Kim se pregătește de efectuarea celui de-al șaptelea test nuclear și a transmis că va acționa pentru întărirea sancțiunilor împotriva Phenianului, dacă acest test va fi dus la îndeplinire.
Totodată, agențiile de monitorizare ale Organizaţiei Naţiunilor Unite mai spun și că investigațiile lor au arătat că regimul de la Phenian este de vină pentru numeroase atacuri cibernetice prin care au fost furate milioane de dolari în active cripto.
„Alte activități cibernetice, concentrate pe furtul de informații și pe moduri tradiționale de obținere a informațiilor și materialelor necesare pentru programele interzise ale RPDC (n. red. – Republica Populară Democrată Coreea, numele oficial al Coreei de Nord), inclusiv pentru dezvoltarea de arme de distrugere în masă, au continuat”, se mai arată în document.
Coreea de Nord nu pare să vrea să renunțe la arsenalul său de arme nucleare
Amintim cum Coreea de Nord are interdicție de la Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce privește efectuarea de teste nucleare și balistice, iar organizația se folosește de sancțiuni în încercarea de a opri finanțarea pentru aceste programe. Conform ONU, regimul Kim a lansat până acum 31 de rachete, printre care balistice și intercontinentale, unele dintre ele având sistem de ghidare. Mai mult chiar, țara și-a continuat importurile ilicite de petrol și exporturile de cărbune, ocolind sancțiunile.
Negocierile internaționale menite să convingă regimul izolat de la Phenian să renunțe la programele sale balistice și nucleare s-au blocat complet încă din anul 2019.
Având în vedere războiul Rusia-Ucraina, liderul din Coreea de Nord, Kim Jong Un a tras probabil concluzia că deţinerea de arme nucleare este cel mai sigur mod de a menţine pe poziţii dinastia familiei sale, având în considerare și conflictul SUA – Coreea de Nord.
„Phenianul a subliniat că Irakul şi Libia, care nu au arme nucleare, au fost invadate şi regimurile lor au fost răsturnate de Statele Unite. Abandonarea arsenalului nuclear nu este o decizie raţională pentru Kim”, a precizat o sursă diplomatică de la Beijing.
Zhao Tong, cercetător în cadrul Programului de politici nucleare la Carnegie Endowment for Internaţional Peace din Beijing, a menționat că întotdeauna, în istorie, s-a demonstrat că statele mici vor fi mereu atacate de către cele mari.
„Această realitate face să fie tot mai dificil de convins Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare. Într-o lume anarhică guvernată de legea junglei, Coreea de Nord nu trebuie să fie atât de naivă să renunţe la armele sale nucleare”, a conchis acesta.
În acest sens, acum, potrivit unor surse confidențiale ale ONU, Coreea de Nord s-ar pregăti pentru un nou test nuclear, al şaptelea la număr.