Copilul tău stă acasă? AFLĂ AICI cum poți umple timpul său liber!

de: BZI.ro
10:28, 08 apr. 2020

Pe măsură ce milioane de copii sunt izolați la domiciliu, iar cursurile școlare sunt digitalizate din cauza coronavirusului, a apărut o dilemă pentru părinți: ce vor face copiii toată ziua? Închiderea școlilor a transmis o undă de îngrijorare în comunitățile de părinți, tranziția la propria muncă de acasă și teleșcoala celui mic fiind foarte dificile. Obișnuința de a aștepta weekendul pentru o activitate planificată este înlocuită de nevoia de a face ceva în fiecare zi. Cei mai afectați în această situație sunt, evident, cei mici, care au nevoie de un program bine stabilit și de o responsabilizare continuă.  Din acest punct de vedere, majoritatea specialiștilor recomandă o rutină. Copiii sunt obișnuiți să urmeze un program, astfel încât realizarea unui plan pentru fiecare zi va ajuta ca timpul să fie mai organizat. În esență, scopul activităților este de a-i ține ocupați pe cei mici, pentru a nu se plictisi.

 

Iată cum să pui la cale o rutină pentru copilul tău:

Începe cu rutina școlară!

Activitățile școlare sunt principalele sarcini pe care ei trebuie să le rezolve zilnic – fie că este vorba de cursuri sau teme, fie de task-urile secundare planificate în jurul acestora. 

Dacă cel mic este mai atent după-amiaza, probabil că atunci este cel mai potrivit să își rezolve exercițiile la matematică și la celelalte materii.

Acordă-i timp pentru joacă!

După ce ai stabilit programul pentru lucruri precum mâncarea și școala, poți să completezi restul zilei – aici sunt incluse: joaca, lecțiile suplimentare (studiul unui instrument, pictura etc.) și timpul de relaxare și odihnă.

Atunci când un copil își imaginează, creează, construiește sau inventează, face progrese serioase. Specialiștii recomandă intervale de 15-30 de minute (în funcție de vârsta copilului tău) dedicate unui joc educativ, așa cum este cel de la Webee, ce stimulează creativitatea și dezvoltarea anumitor abilități. Pentru că este un instrument electronic, o tastatură ce se poate conecta la PC sau laptop, acesta va deveni foarte interesant pentru cel mic, pentru că nu presupune creioane, hârtie sau caiete ce pot fi asociate cu școala. 

În noul său program zilnic, adaugă alte câteva intervale de 15 până la 30 de minute în care interacționezi cu copilul tău prin intermediul unui joc offline – acesta poate fi sub forma unei activități fizice sau unui board game. În plus, îl poți responsabiliza ca zilnic să aibă grijă de plante, grădină, sau să te ajute la treburile din bucătărie sau la cele menajere.

Câteva sfaturi pentru un program eficient

Deși tendința este de a digitaliza și a pune la dispoziție instrumente online pentru desfășurarea activităților școlare, este bine ca programul piticului să nu se concentreze în jurul gadgeturilor. Jucăriile fizice, cum sunt mașinile teleghidate sau păpușile,  ar trebui să fie prezente în mediul său, iar tehnologia să devină doar un auxiliar pentru dezvoltarea cognitivă și senzorială. 

În cazul în care ai un animal de companie, pentru a completa programul, îl poți ruga pe copilul tău să aibă grijă de el și să se asigure că e hrănit sau plimbat.

Acestea fiind spuse, iată un plan de început pentru programul micuțului pe perioada pandemiei. Bineînțeles, acesta poate fi completat cu activități diverse, care pot avea loc în interiorul casei tale. Nu lăsa aceste săptămâni să treacă și folosește-ți toate resursele pentru a investi în dezvoltarea copilului tău!

 

Sursă foto: pinterest.com