Copilul de suflet al primarului a ajuns în pragul disperării. Împarte pâinea mucegăită cu șoarecii în casă și se roagă să scape cu viață din iarnă: „Am fost în centrul de plasament timp de 16 ani”- VIDEO/IMAGINI CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL

de: Redacția BZI
02:00, 18 nov. 2023

Ciprian Cozma, copilul de suflet al fostului primar din comuna ieșeană Lungani, a ajuns în pragul disperării! Împarte pâinea mucegăită cu șoarecii pe care îi are în casă și se roagă să scape cu viață din iarna ce vine

A crescut timp de 16 ani într-un centru de plasament, iar în 2006 s-a întors la mama lui, în comuna Lungani, care nu l-a acceptat niciodată. Încă de când era minor a fost luat „sub aripa” primarului Gheorghe Pricopie, însă după ce acesta a murit, în 2018, a rămas al nimănui.

Un tânăr dintr-o comună ieșeană a ajuns în pragul disperării. Împarte pâinea mucegăită cu șoarecii în casă

Ciprian Cozma are 39 de ani, iar timp de 16 ani a crescut într-un centru de plasament din județul Iași. Datorită Fundației Serviciilor Sociale Bethany a fost adus la mama lui, din comuna Lungani, și a rămas la ea, însă aceasta nu l-a acceptat niciodată.

Mai are încă șapte frați, dar nu a fost niciodată agreat de aceștia. Imediat cum a ajuns la părinții lui biologici a fost luat sub aripa primarului Gheorghe Pricopie, care l-a ajutat să aibă un loc de muncă, un acoperiș deasupra capului. Acesta i-a lăsat în grijă chiar și magazinul din comună, unde avea contract de muncă, în prezent având o vechime de 16 ani.

„Am fost dat la stat de la vârsta de trei luni, iar la vârsta de 16 ani am venit la părinții mei ca să îi cunosc. A fost foarte greu pentru mine să stau în casa de copii și nu am cunoscut ce înseamnă mama și tata. Când veneau mamele să își vadă copii, la mine nu venea nimeni și îmi era foarte greu. Datorită Fundației Serviciilor Sociale Bethany am fost adus acasă și mi-am cunoscut părinții, dar parcă mă trăgea sufletul să mă întorc tot la educatorii mei pe care i-am avut în centrul de plasament. Suntem opt frați, însă nu am fost agreat de ei niciodată, însă, cu toate acestea, imediat cum m-am întors la mama mea am început să car lemne contracost ca să câștig niște bănuți pentru mine și frații mei”, spune Ciprian Cozma.

Astfel, Gheorghe Pricopie a devenit ca un tată pentru Ciprian Cozma, iar în timp a reușit să îi construiască și o casă din chirpici, cu două camere, în curtea în care se afla casa mamei biologie a lui Ciprian.

Fostul primar al comunei ieșene Lungani a decedat înainte să încheie cel de-al cincilea mandat de primar, în 2018. Suferea de diabet zaharat și avea unele afecțiuni cardiace.

Moartea acestuia i-a provocat un șoc lui Ciprian Cozma, care a rămas singur pe lume, deși o are în viață pe mama lui, dar și pe cei șapte frați, aceștia nu îi sunt alături. Merge foarte des la mormântul fostului „tată” și plânge de fiecare dată, iar poza lui o are în ramă chiar la marginea patului. De atunci, nimeni nu a mai vrut să îl angajeze și acum duce un trai greu de imaginat.

„Gheorghe Pricopie a fost primarul comunei Lungani din anul 2000 până în 2018, când a murit. Acesta a decedat înainte să încheie cel de-al cincilea mandat de primar. Imediat cum m-am întors din plasament am fost ajutat enorm de acest primar, care mi-a fost ca un tată. Avea un magazin în comună, iar el îmi preda cheile și eu mă ocupam de magazin, ba chiar mi-a făcut contrat de muncă și am o vechime de 16 ani. El m-a ajutat să îmi construiesc căsuța aceasta în care stau acum, care este în curtea mamei mele, însă nu am acte, nu am nimic și oricând pot fi dat afară de către frații mei și să rămân fără acoperiș deasupra capului. Am suferit enorm când a murit, așa cum am mai spus, el mi-a fost ca un tată și plâng de fiecare dată când merg la mormântul lui”, adaugă Ciprian Cozma.

Nimeni nu vrea să îl angajeze din cauza bolii pe care o are

Ciprian Cozma are, încă din perioada în care se afla în centrul de plasament o boală, pecingine, cunoscută și sub numele de dermatofitoză, o infecție fungică foarte contagioasă a pielii, cauzată de paraziți obișnuiți, asemănători mucegaiului, care trăiesc pe celulele din stratul exterior al epidermei. Ciuperca pe care o are este foarte extinsă pe ambele picioare și nu are bani de tratament. De pe o zi pe alta, aceasta se extinde din ce în ce mai mult.

Din această cauză nu reușește să se angajeze și trăiește de pe o zi pe alta, într-o casă fără curent electric care stă să se dărâme peste el. Bărbatul a început să plângă în momentul în care a transmis faptul că jumătate de pâine o mănâncă el și jumătate o mănâncă șoarecii din casă.

„După ce a murit, am avut în continuare grijă de magazin și reușeam să mai am un venit, însă după doi ani a murit și fiul primarului, și magazinul s-a desființat. Acum am vârsta de 39 de ani, însă încă din centrul de plasament am o ciupercă la picioare, care se numește pecingine, și mă mănâncă până la sânge. Mă scarpin până îmi curge sânge, iar din această cauză nu mă mai angajează nimeni acum. Am încercat să merg prin sat, să lucrez cu ziua, dar nu mă mai primește nimeni și nu am nici măcar un leu venit. Îmi este foarte greu, am ajuns să mănânc cu șoarecii în casă, am pâine care jumătate este mâncată de șoareci și jumătate de mine. Nu am nimic, nu am curent electric, nu am lemne și sunt și bolnav”, mai spune Ciprian Cozma.

Pornind de la cazul lui Ciprian Cozma, bărbatul care împarte pâinea mucegăită cu șoarecii în casă și care se roagă să scape cu viață din iarna care vine, cotidianul BZI inițiază o campanie de strângere de fonduri. Astfel, doritorii pot dona bani în contul său personal, RO25 RZBR 0000 0600 2471 1760. Cei care doresc să ia legătura cu el pentru donarea unor lemne, a unor alimente, sau pentru donarea unor bani pentru tratamentul ciupercii pe care o are pe ambele picioare o pot face la numărul de telefon 0734 746 180.