Copiii vor primi alocații mai mari de luna aceasta. Ce sume se acordă în funcție de vârstă
Copiii vor primi alocații mai mari de luna aceasta. Alocaţiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%, iar primele alocaţii majorate vor fi plătite în luna februarie 2024. Iată ce sume se acordă în funcție de vârstă.
Copiii vor primi alocații mai mari de luna aceasta
De luna aceasta, copiii vor primi, în funcţie de vârstă, bani în plus de la stat. În România, circa 3,6 milioane de copii și tineri beneficiază de alocaţie de stat în 2024. Alocatia pentru copii poate fi plătită în două moduri principale în România: prin poştă sau prin transfer bancar pe cardul bancar al beneficiarului.
„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială.”, a declarat Ministrul Muncii.
Alocațiile din februarie 2024 pentru copii vor crește astfel:
– de la 631 de lei la 719 lei pe lună pentru copiii de până la doi ani
– de la 631 de lei la 719 lei pe lună pentru copiii de până la 18 ani care suferă de handicap
– de la 256 de lei la 292 de lei pe lună pentru copiii din intervalul de vârstă 2-18 ani și pentru cei care urmează cursuri liceale sau profesionale.
Guvernul promite mai mulți bani și pentru bursele sociale în 2024. În anul scolar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei.
Tot în acest an se majorează și indemnizația pentru creșterea copilului. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.
Ce acte sunt necesare pentru dosarul de alocație
Alocaţiile pentru copii reprezintă un sprijin financiar important pentru familiile din România, iar cunoaşterea datelor de plată este esenţială pentru gestionarea corespunzătoare a bugetului familial. Pentru dosarul de alocație sunt necesare mai multe documente precum:
– Cerere tip (tipizat 1) completată şi semnată de către reprezentantul legal al copilului sau, de către copil, după împlinirea de către acesta a vârstei de 14 ani, cu încuviinţarea reprezentantului său legal (original);
– Actele de identitate ale reprezentanţilor legali ai copilului (copie);
– Certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, copie (faţă verso);
– Certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap, dacă este cazul (copie);
– Livretul de familie (copie) în cazul în care nu există livret de familie se completează o declaraţie;
– Actul de identitate al reprezentantului legal al părintelui minor, în cazul în care acesta din urmă nu are capacitate deplină de exerciţiu (copie).
Alocaţiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%, iar primele alocaţii majorate vor fi plătite în luna februarie 2024.