Copiii diagnosticați cu traume post-Covid au devenit o provocare pentru medicii de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași – FOTO
Traumele post-Covid, o provocare pentru medici, în special atunci când vine vorba despre copii. Epidemiologia bolilor s-a modificat dramatic, unele dintre acestea, care înainte se vindecau cu un tip de tratament, au devenit greu de tratat. La Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, Matei a stat internat timp de două săptămâni la secția clinică Pediatrie III, având probleme grave de sănătate, din spectrul complicațiilor post-Covid
În urma tratamentului, micuțul s-a putut întoarce acasă, sănătos. Mama a mulțumit medicilor pentru că au reușit să-i pună din nou copilul pe picioare.
„Vreau să aduc sincere mulțumiri întregului colectiv din cadrul secției de Pediatrie III pentru efortul, grija, profesionalismul și dedicația de care au dat dovadă pe tot parcursul șederii noastre, fără de care nu am fi reușit să fim astăzi alături de cei dragi. Felicitări, atât pentru competență, dar și pentru calitatea umană de care împreună ați dat dovadă, deoarece este foarte important pentru un părinte să vadă că medicul este alături de al său copil, îl încurajează și face tot ce-i stă în putință pentru a-l vedea sănătos”, a transmis Alexandra, mama lui Matei.
În prezent, medicii reușesc să țină patologiile complexe sub control
Medicii afirmă faptul că situația traumelor post-Covid nu este alarmantă și că în prezent reușesc să o țină sub control. Aceștia sunt conștienți de faptul că boala nu se mai manifestă ca în trecut și fac eforturi pentru a desluși și trata patologiile complexe.
„La ultima analiză, incidența cazurilor de complicații post-Covid la copii este mică, având o rată de vindecare foarte mare. Echipa medicală este pregătită pentru orice patologie complexă”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.
Traumele post-Covid, mai greu de tratat
Medicii trag un semnal de alarmă pentru că infecția post-Covid este mai violentă față de cea Covid. Reamintim faptul că, în luna mai 2023, o fetiță în vârstă de doi ani a decedat după ce a fost diagnosticată cu sindromul post-Covid. Micuța s-a prezentat la spital cu pete albastre pe corp, febră și amețeli. Simptome total diferite pentru ceea ce însemna, în trecut, infecția cu Covid. Acest lucru a îngreunat situația mai multor medici care nu știau ce diagnostic să-i pună. După ce a fost plimbată dintr-un spital în altul, a primit mai multe diagnostice, medicii au crezut că este vorba despre hepatită, însă situația era total diferită.
La Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, medicii au constatat că îmbolnăvirea ei dramatică esta cauza unor traume post-Covid. Fetița a stat, timp de o lună de zile, internată în secția Anestezie și Terapie Intensivă, într-o stare foarte gravă.
Specialiștii afirmă faptul că fenomenul epidemiologic nu este oprit, este mai mic, într-o formă mai ștearsă, dar încă există și face victime, însă cu cauză necunoscută. Aceștia sunt îngrijorați de faptul că pacienții nu mai consideră infecția cu Covid un pericol, iar motivul principal este faptul că infecția post-Covid nu se mai comportă la fel și nu mai poate fi diagnosticată în urma unui test.