Controversatul avocat Mihail Vlasov nu știe cum să scape de executarea silită! Ieșeanul a dat în judecată instituția pe care a condus-o, Camera de Comerț și Industrie a României
Fostul avocat Mihail Vlasov încearcă să scape de executarea silită inițiată de Camera de Comerț și Industrie a României. După ce a fost condamnat, CCIR a încercat să recupereze prejudiciul din dosarul penal. Numai că Vlasov susține că instituția pe care a condus-o vrea mai mult decât i s-ar cuveni
Controversatul avocat ieșean Mihail Vlasov vrea să scape de executarea silită din partea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR)! Ieșeanul a dat recent în judecată instituția pe care a condus-o. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, Vlasov a cerut să se dispună anularea popririi înființate într-un dosar de executare, precum și lămurirea înțelesului, întinderii și aplicării titlului executoriu.
„Poprirea a fost înființată de un executor necompetent, biroul acestuia nefiind în raza Curții de Apel în care îmi am eu domiciliul. Titlul executoriu este reprezentat de sentința penală, care a fost modificată prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind menținute doar dispozițiile care nu erau contrare acestei hotărâri. Inițial au fost reținute în sarcina mea 16 acte materiale de delapidare, în primă instanță, iar, în apel, au fost reținute doar cinci astfel de acte, obligațiile civile fiind menținute doar pentru prejudiciul cauzat prin acestea. Din acest motiv solicit lămurirea titlului executoriu, în sensul stabilirii corecte a cuantumului creanței de executat”, a precizat Mihail Vlasov în contestația depusă la instanța ieșeană.
Contestația formulată de Mihail Vlasov, mutată la București
Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au decis mutarea procesului la București.
„Instanța declină competența teritorială de soluționare a contestației la executare formulată de contestatorul Mihail Vlasov, în contradictoriu cu intimata Camera de Comerț și Industrie a României, în favoarea Judecătoriei Sectorului 2 București. Fără cale de atac”, au menționat magistrații ieșeni.
Amintim că reprezentanții CCIR au cerut executarea silită a fostului avocat ieșean Mihail Vlasov. Pe lângă acesta, executorii i-au luat în vizor pe Marian Nedelcu, Elena Ingrid Vlasov, fiica fostului șef al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Rodica Luiza Grigorescu și Nicolai Zdrobici. Magistrații din cadrul Judecătoriei Sectorului 2 București au admis solicitarea.
Cerere de executare silită, formulată pe numele fostului șef al CCIR
Procesul de executare silită a început pe 27 ianuarie 2021. Biroul Executorilor Judecătorești Mihăilescu și Asociații a cerut executarea silită a lui Mihail Vlasov și a celorlalți apropiați ai săi. Solicitarea a fost făcută în numele CCIR după ce instanța i-a condamnat pe toți cei vizați și i-a obligat la achitarea prejudiciului. Astfel, în urmă cu câteva luni, Mihail Vlasov a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare, pentru folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Magistrații au reținut că, în perioada 2008-2014, Vlasov, abuzând de funcția de președinte al CCIR, a întreprins demersuri pentru obținerea unor foloase materiale personale și pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta. În același dosar a fost judecată și Elena Ingrid Vlasov, fiica acestuia, pentru complicitate la delapidare în formă continuată, dar și Suciu Mariana Rodica, fost director general la Romexpo SA, pentru delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Judecătorii au dispus încetarea procesului penal față de Ingrid Vlasov, pe motiv că fapta acesteia este prescrisă.
Pedepsele date de judecători în dosar
Magistrații au mai condamnat-o pe Rodica Luiza Grigorescu (secretar general CCIR) la 2 ani și 10 luni de închisoare, cu suspendare, Mariana Rodica Suciu (director general la SC Romexpo SA) – 3 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendare, Nicolai Zdrobici – 2 ani și 3 luni de închisoare, cu suspendare. Totodată, judecătorii l-au obligat pe Mihail Vlasov să plătească 53.823.942 de lei (11,1 milioane de euro) daune materiale către Camera de Comerț și Industrie a României, din care 48.301.870 de lei singur, iar 5.522.071 de lei – în solidar cu ceilalți inculpați. De asemenea, Mihail Vlasov trebuie să plătească 6.086.741 de lei daune materiale către partea civilă Romexpo SA, în solidar cu ceilalți inculpați, potrivit judecătorilor.
Procurorii DNA au afirmat că, în perioada 2008-2014, Mihail Vlasov, folosindu-se de funcția de președinte al CCIR, a făcut demersuri pentru obținerea unor foloase materiale personale și pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta. Conform anchetatorilor, au fost aduse grave prejudicii atât CCIR, cât și SC Romexpo SA. Conform anchetatorilor, prin contractele semnate de acestea, au fost direcționate sume de bani sau au fost puse la dispoziție imobile din patrimoniul CCIR și Romexpo SA la prețuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov și a unor membri de familie.