Controversatul afacerist Sorin Ionescu vrea să demoleze un bloc turn din Păcurari. Patronul Instalații Grup SA blochează dezvoltarea proiectelor imobiliare din Zona Metropolitană Iași

de: Vlad Alexa
02:00, 05 aug. 2020

Controversatul afacerist Sorin Ionescu se zbate să demoleze un bloc turn din zona Păcurari, a cărui construcție este aproape finalizată. Patronul SC Instalații Grup SA a încercat fără succes să vândă o rețea de apă-canalizare realizată în urmă cu mai mulți ani în Valea Lupului, iar acum se plânge că se construiesc clădiri peste această rețea.

Prin intermediul firmei sale, Sorin Ionescu a cerut în instanță anularea autorizației de construire a cărei beneficiar este Investcapitalconstruct SRL și astfel încearcă să blocheze dezvoltarea proiectelor imobiliare în Zona Metropolitană Iași.

Controversatul afacerist Sorin Ionescu vrea să demoleze un bloc turn din Păcurari

Controversatul afacerist Sorin Ionescu  se opune dezvoltării proiectelor imobiliare din Zona Metropolitană Iași. Prin intermediul Instalații Grup SA, acesta încearcă să demoleze un bloc turn  din zona Păcurari și să anuleze autorizația de construcție eliberată de Primăria Iași pentru ridicarea clădirii. În urmă cu mai mulți ani, când încă nu se construia pe toate dealurile, Instalații Grup SA a realizat o rețea de apă-canalizare în Valea Lupului.

Odată cu trecerea timpului, întreaga zonă a fost acoperită de clădiri, iar firma lui Sorin Ionescu a încercat să vândă instalația respectivă, însă fără succes. Acum s-a ajuns la punctul în care Instalații Grup SA a cerut demolarea unui bloc turn pe motiv că ar fi fost construit peste rețeaua respectivă și că aceasta ar putea refula din cauza suprasolicitării. Este vorba despre o clădire ridicată de Investcapitalconstruct SRL în cartierul Colina Însorită din zona Păcurari, care este aproape de finalizare.

Controversatul afacerist Sorin Ionescu vrea să demoleze blocul turn al Investcapitalconstruct SRL

Concret, cei de la Instalații Grup SA au cerut în instanță anularea autorizației de construire nr.731/20.07.2018 care prevede construirea unui bloc de locuințe colective P+6E+M a cărui beneficiar este Investcapitalconstruct SRL. Firma lui Ionescu a cerut demolarea clădirii pe motiv că ApaVital a oferit doar o aprobare ipotetică de a se „înțepa” la canalizarea construită de Instalații Grup, iar constructorul nu ar fi respectat amplasamentul blocului, în sensul că nu ar fi respectat retragerea față de axul drumului.

„Acest aspect este vădit nereal, dat fiind faptul că Instalații Grup a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții care a venit la fața locului, au făcut verificări cu privire la amplasamentul blocului, constatând că nu există niciun fel de nereguli în privința respectării obligațiilor impuse prin autorizația de construire”, au precizat avocații Investcapitalconstruct SRL.

Blocul turn din cartierul Colina Însorită nu a fost racordat la rețeaua Instalații Grup SA

Pentru proiectul imobiliar respectiv nu s-a emis un aviz de branșament, ci un aviz de amplasament. Avizul de amplasament este partea documentației ce stă la baza eliberării autorizației de construire pentru imobil prin care să se ateste că amplasamentul imobilului nu se suprapune peste rețeaua de canalizare din zonă. Totodată, acesta menționează dacă există rețele de canalizare în zona respectivă la care se va face ulterior branșamentul.

„În autorizația de construire Investcapitalconstruct SRL beneficiază doar de un plan, o aprobare ipotetică de a se «înțepa» la canalizarea construită de reclamantă. Instalații Grup SA nu poate fi de acord și a facut demersuri pentru a vinde această instalație de canalizare care are date tehnice limitate. Când plouă ceva mai mult, această instalație deversează. Este ilogic ca Investcapitalconstruct SRL să beneficieze de o autorizație de construire fără a fi clarificată problema canalizării”, au motivat reprezentanții Instalații Grup SA cererea de demolare și de anulare a autorizației de construire.

ApaVital susține că este rețea publică de canalizare, iar Instalații Grup nu este proprietar

Prima instanță a apreciat că rețeaua de canalizare construită de Instalații Grup SA este proprietate publică, lucru care l-a deranjat extrem de mult pe Sorin Ionescu, care a insistat cu deschiderea altor procese. ApaVital ar avea în administrare un colector de canalizare în apropiere, iar firma lui Sorin Ionescu a forțat aceste cereri de desființare a clădirilor pe motiv că ApaVital nu preconizează în planul de investiții imediat, pe următoarele 24 de luni, realizarea unui nou colector în zonă.
De cealaltă parte, cei de la ApaVital au menționat doar că în zona amplasamentului ar avea în administrare și exploatare rețele publice de distribuire a apei, rețele publice de canalizare, fără a fi vorba despre colectorul menționat de Instalații Grup.

„Așadar, nu poate fi susținută existența unei vătămări a recurentei prin emiterea autorizației și a avizului ApaVital SA atât timp cât acesta nu permite expres și conectarea la colectorul în cauză. Avizul nu prevede o racordare a Investcapitalconstruct SRL la colectorul de canalizare asupra căruia firma lui Sorin Ionescu pretinde că ar avea un drept de proprietate. „Urgența ar deriva doar din chestiunile legate de stabilitatea versantului – aspecte care, însă, ar viza doar nerespectarea autorizației și din existența unei rețele de canalizare care e proiectată să deservească un număr mult mai mic de utilizatori. Atât timp cât nu există aviz de racordare la rețeaua în cauză, nu se poate vorbi despre existența unui prejudiciu”, se arată în dosar.

Sorin Ionescu: „Decât să facă canalizare la Coarnele Caprei, ApaVital mai bine ar face canalizare în zona Păcurari – viile Copou”

Sorin Ionescu s-a opus în cazul mai multor proiecte imobiliare din zona Cimitirului Evreiesc și a cartierului Colina Însorită.

„Acolo este un abuz de mai multă vreme legat de colectorul făcut de noi pentru cartierul Amfiteatru, a fost dimensionat pentru consumatorii respectivi și nu permite racordarea altor blocuri. Vin acești băieți de la Chișinău, se duc la ApaVital și obțin racorduri pe sprânceană și în mod abuziv se branșează la canalizarea noastră.

La blocurile înalte nu sunt probleme, dar la locatarii din Amfiteatru refulează canalizarea. Această rețea nu a fost niciodată publică, este în proprietatea locatarilor care se află în condominiu, iar până la colectorul public este proprietatea locatarilor. Vin tot felul de străini și abuzează de investițiile făcute deja. ApaVital se laudă că a luat fonduri de 500 milioane euro, dar ar face bine să finalizeze canalizările din zona orașului, decât să meargă la Coarnele Caprei să extindă rețeaua, mai bine ar face din Păcurari până la viile din Copou, unde nu există canalizare deloc”, a spus Sorin Ionescu, patron SC Instalații Grup SRL Iași.

Sorin Ionescu renunţa la cereri şi acuzaţii

Spre seară omul de afaceri Sorin Ionescu a revenit cu un telefon și ei spus faptul că după ce s-a consultat cu avocatul de dosar a decis să renunțe la cereri și acuzații dacă investitorii din Republica Moldova își vor construi o rețea proprie de canalizare.

„M-am consultat cu avocatul și am decis ca la următorul termen din dosar să ne retragem solicitările dacă moldovenii își vor construi o rețea proprie. Nu avem nimic cu ei dacă vor folosi canalizarea lor și a noastră nu va fi suprasolicitată”, a spus omul de afaceri Sorin Ionescu.