Controale în Iași! Comercianții de produse din carne, verificați de DSVSA. Au fost aplicate amenzi

de: Raluca COSTIN
02:00, 14 nov. 2024

DSVSA a derulat mai multe controale în Iași, la comercianții de produse din carne. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi în valoare de 10.000 de lei. Au fost verificate abatoare, unități de reambalare a cărnii, de tranșare, care produc carne tocată, unități de depozitare a cărnii, precum și unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează carne și produse din carne

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a efectuat mai multe controale în mai multe unități alimentare. Controalele au avut ca scop verificarea modului de implementare a măsurilor de atenuare a riscurilor referitoare la pesta porcină africană (PPA) la nivelul unităților de industria alimentară din sectorul cărnii.

Controale în Iași, la comercianții de produse din carne

De asemenea, a fost verificată trasabilitatea porcilor vii proveniți din exploatațiile situate în afara zonelor de restricție care sunt sacrificați în abatoarele din România, dar și a porcilor vii proveniți din exploatațiile conforme/neconforme situate în zonele de restricții, care sunt sacrificați în abatoarele din România. Inspectorii DSVSA au controlat și operațiunile de comerț intra-Unional cu carne de porc/produse din carne de porc obținute în unitățile de tranșare și unitățile de procesare a cărnii, unitățile care produc carne tocată și carne preparată sau provenite din depozite frigorifice/unități de reambalare.

În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de 10.000 de lei. Printre neconformitățile găsite se numără lipsa marcării de sănătate/identificare și etichetarea cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc. Au fost găsite neconformități privind certificarea pentru comerț intra-Unional și/sau pentru piața națională a cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc la nivelul unor unități desemnate. Controale la măcelării au fost efectuate în piețele din Iași.

Mai multe controale în unitățile alimentare

În această perioadă vor fi intensificate controalele în unitățile alimentare, întrucât se apropie sărbătorile de iarnă și crește consumul de carne de porc. Consumatorii nemulțumiți pot suna la numerele de telefon ale DSVSA Iași și pot face examenul trichineloscopic și anul acesta. Mai multe locații din Iași sunt disponibile celor care vor să facă examenul trichineloscopic al cărnii de porc. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, atât la nivelul DSVSA Iaşi, cât şi la cel al circumscripțiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) au fost afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. din carnea de porc provenită doar prin sacrificarea porcinelor din gospodăriile proprii şi destinată numai consumului familial.

Unde poate fi făcut examenul trichineloscopic?

Examinarea în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. În județul Iaşi au fost stabilite următoarele locaţii, după cum urmează: LSVSA Iaşi (Iaşi, Aleea M. Sadoveanu, nr. 10), pentru solicitări de pe tot judeţul Iaşi, doar pentru examinări prin metoda digestiei artificiale, CSVSAO Hala Centrală – municipiul Iaşi, Piaţa agroalimentară Hala Centrală, CSVSAO Nicolina – municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr. 86, pentru solicitări din municipiul Iaşi şi comunele limitrofe, CSVSAO Păcurari – municipiul Iaşi, Piaţa agroalimentară Alexandru cel Bun, pentru solicitări din municipiul Iaşi, şi comunele limitrofe, CSVSAO Târgu Frumos – oraş Târgu Frumos – sediul CSVSAO, pentru solicitări din oraşul Tg. Frumos, oraşul Hârlău şi comunele limitrofe și CSVA Paşcani – municipiul Paşcani. DSVSA a derulat mai multe controale în Iași, la comercianții de produse din carne.