Contraindicatiile bicarbonatului de sodiu: pentru ce categorii nu este sigur
Când este administrat pe cale orală, bicarbonatul de sodiu este sigur dacă este luat corespunzător, pe termen scurt. Produsele antiacide fără prescripție medicală care conțin bicarbonat de sodiu sunt considerate sigure și eficiente de către autoritatile sanitare: o doză zilnică maximă de 200 mEq sodiu și 200 mEq bicarbonat la persoanele cu vârsta de până la 60 de ani și o doză zilnică maximă de 100 mEq sodiu și 100 mEq bicarbonat la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, timp de până la 2 săptămâni.
A lua bicarbonat de sodiu pe cale orală în doze mari este un posibil pericol. Au fost raportate complicații, inclusiv afectarea stomacului și modificări grave ale nivelului de electroliți, după utilizarea pe termen lung sau excesivă a bicarbonatului de sodiu.
Bicarbonatul de sodiu este sigur când este administrat intravenos de către un furnizor de asistență medicală.
Când este aplicat pe piele: nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă bicarbonatul de sodiu este sigur de utilizat sau care ar putea fi efectele secundare.
Precauții speciale și avertismente
Sarcina și alăptarea: bicarbonatul de sodiu este posibil nesigur atunci când este luat pe cale orală sau utilizat intravenos în timpul sarcinii. Există unele îngrijorări cu privire la faptul că ar putea crește riscul de retenție a apei sau de dezechilibre ale pH-ului în țesuturi. Nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă bicarbonatul de sodiu este sigur de luat dacă alăptați. Rămâneți în siguranță și evitați utilizarea.
Copii: Bicarbonatul de sodiu este posibil când este utilizat sub supraveghere medicală adecvată la sugari și copii. Este nesigur atunci când este aplicat pe piele, deoarece au fost raportate niveluri ridicate de sodiu în sânge la copii, după utilizare. Nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă bicarbonatul de sodiu este sigur de luat pe cale orală la copii. Rămâneți în siguranță și evitați utilizarea.
Cetoacidoza diabetică: bicarbonatul de sodiu crește acizii din sânge numiți cetone, care sunt asociați cu o complicație a diabetului, în care nivelurile de acid din sânge sunt prea mari. Persoanele cu această afecțiune ar trebui să evite bicarbonatul de sodiu.
Umflare (edem): Deoarece bicarbonatul de sodiu conține sodiu, poate crește riscul de umflare cauzat de excesul de lichide din organism. Persoanele cu insuficiență cardiacă, boli hepatice sau alte afecțiuni asociate cu acumularea de lichide ar trebui să utilizeze cu precauție bicarbonat de sodiu.
Niveluri ridicate de calciu în sânge: persoanele cu niveluri ridicate de calciu în sânge pot avea probleme cu excretarea bicarbonatului. Prin urmare, utilizarea bicarbonatului de sodiu poate crește riscul de complicații, cum ar fi sindromul lapte-alcalin.
Niveluri ridicate de sodiu în sânge: bicarbonatul de sodiu ar putea crește nivelurile de sodiu din sânge. Persoanele care au deja un nivel ridicat de sodiu în sânge ar trebui să evite bicarbonatul de sodiu.
Hipertensiune arterială: bicarbonatul de sodiu poate crește tensiunea arterială. Persoanele care au deja tensiune arterială crescută ar trebui să evite bicarbonatul de sodiu.
Niveluri scăzute de potasiu în sânge: bicarbonatul de sodiu poate reduce nivelul de potasiu din sânge. Persoanele care au deja un nivel scăzut de potasiu ar trebui să evite bicarbonatul de sodiu.
Carenta de fier: bicarbonatul de sodiu scade cantitatea de fier pe care o absoarbe corpul. Persoanele cu deficit de fier ar trebui să ia separat bicarbonat de sodiu și suplimente de fier.