Contraceptivele ingrasa? – Vezi cum functioneaza pilula anticonceptionala

de: Echipa BZI.ro
22:57, 22 mai 2013

Pilulele contraceptive nu sunt doar niste pastile care nu te lasa sa ramai insarcinata. Ele contin doze diferite de hormoni si iti pot afecta organismul daca nu sunt recomandate de un medic sau daca le iei “dupa ureche”. Iata de ce te ingrasi de la contraceptivele orale nepotrivite. Vezi cum functioneaza pilula anticonceptionala in corpul tau.

In Romania secolul 21 avortul continua sa fie o…metoda contraceptiva. Oricat de absurd si oribil suna, se pare ca femeile de la noi din tara ajung sa treaca printr-o asemenea experienta din lipsa de educatie, frica de efecte secundare sau pur si simplu din lipsa de informare.

Pe de alta parte, multe femei din Romania care iau pilule contraceptive, o fac fara sa respecte recomandarile medicilor, le cumpara ca pe bomboane din farmacii si le iau cand au chef, fara sa fie interesate de ce contin aceste medicamente sau de efectele secundare pe care le pot avea.

Am intalnit si multe femei care sunt educate, au acces la pilule contraceptive si merg regulat la medic, dar care refuza sa ia pilule contraceptive din cauza mitului ca ele ingrasa foarte mult.

Pentru a ne putea feri de sarcini nedorite si a avea o viata sexuala normala si fericita, putem invata cateva lucruri despre pilulele anticonceptionale, explicate pe intelesul nostru.

Pilula contraceptiva nu este nici bomboana, nici otrava!

Contraceptivele orale nu sunt niste pastile-monstru, care te fac sa te ingrasi in mod misterios si care iti pot provoca diverse boli.

Dar nu sunt nici doar niste pastile pe care le iei ca sa nu ramai gravida si care nu au niciun alt efect asupra organismului tau.

Pilulele contraceptive contin diverse cantitati de hormoni feminini produsi in mod normal de ovare (estrogen si progesteron). Hormonii sunt substante pe care corpul tau le produce in mod natural, dar in alte cantitati. Modificarea prin medicamente a acestor cantitati inseamna ca iti schimbi felul in care functioneaza organismul.

Ce fac hormonii din contraceptive in organism?

Estrogenul are cateva functii importante in corpul tau: ingroasa peretii uterului, pentru ca eventualul ovul fecundat sa se lipeasca cu succes si sarcina „sa prinda”, mentine un anumit nivel de aciditate al secretiilor tale vaginale, stimuleaza cresterea glandelor mamare din sani si regleaza cantitatea de grasime care te face sa „arati a femeie”.

Progesteronul este cel care face peretii uterului tau mai „primitori” pentru eventualul viitor copil, ingroasa secretiile tale vaginale, pentru ca ovului sa nu alunece, regleaza starile tale in timpul ciclului (fluctuatiile de progesteron te transforma intr-o mica scorpie la PMS), regleaza cantitatea de sange pierduta la menstruatie (de aceea multe femei care iau pilule observa o reducere a simptomelor neplacute la menstruatie).

Avand in vedere aceste efecte complexe ale acestor doi hormoni asupra organismului tau, este normal ca un dezechilibru (cantitate prea mare sau prea mica dintr-unul dintre ei) duce la ingrasare, ciclu dureros, umflarea sanilor, mustata.

Hormonii sunt substante cu care nu trebuie sa te joci, de aceea este bine sa iei pilulele numai pe reteta, cu recomandare de la medic. Fiecare tip de pastile anticonceptionale are o anumita concentratie din cei doi hormoni.

Foarte important! Pilula contraceptiva nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexual! Singura protectie mai eficienta este prezervativul.

Cum te impiedica pilula sa ramai gravida?

Acum ca ne-am lamurit ce face fiecare dintre cei doi hormoni continuti in pilulele contraceptive, mai ramane sa intelegem cum actioneaza contraceptivele orale efectiv si de ce trebuie luate zilnic la aceeasi ora.

Odata luata cu regularitate, pilula contraceptiva „pacaleste” organismul tau ca hormonii inghititi sunt ceva normal, ce se intampla natural. Daca pilulele nu sunt luate la aceeasi ora din zi, organismul „observa” un influx de hormoni si poate da semnale de alarma sau efecte secundare.

Anticonceptionalele actioneaza asupra organismului prin 3 mecanisme. In primul rand, acestea impiedica ovulatia. Prin eliminarea ovulului, fecundatia este imposibila. In al doilea rand, pilulele contraceptive ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, blocand astfel patrunderea spermatozoizilor in uter. In acelasi timp, anticonceptionalele subtiaza mucoasa uterina, ceea ce ingreuneaza implantarea oului fecundat.

Cu alte cuvinte, pilula pacaleste din nou organismul sa nu lanseze ovului atunci cand corpul tau este pregatit sa ramana insarcinat. Apoi are grija sa ingreuneze pe cat posibil spermatozoizii sa ajunga in zona de fecundare. Si daca nimic din astea nu e de ajuns, in cazul in care un ovul scapa si este fecundat, el nu se poate lipi de peretii uterului, pentru ca acestia sunt prea grosi si alunecosi.
De ce se ingrasa unele femei de la pilula contraceptiva?

Putine femei isi controleaza nivelul propriu de hormoni din organism inainte de a lua contraceptive orale. Daca exista udneva un dezechilibru hormonal, peste care ele iau concentratii gresite de hormoni, apar problemele.

De exemplu, in cazul in care corpul tau produce oricum putin mai mult estrogen in fiecare luna, o doza mare din acest hormon poate dezechilibra distribuirea grasimii in corp, te face mai depresiva, da migrene, insomnii, alergii, sani durerosi, libido scazut si altele.

In plus, dezechilibrul acestor doua substante poate duce si la alte dezechilibre, ale altor hormoni care se afla in stransa legatura cu ei, cum ar fi cei produsi de tiroida.

In cazul in care corpul tau produce mai mult progesteron decat ar trebui, sanii te dor, te simti mereu balonata, esti mai somnoroasa, ai ameteli, infectii vaginale dese si se deregleaza si productia de estrogen si testosteron, care da exces de par, chisturi ovariene si grasime pe burta, printre altele.

Secretul pentru a nu avea probleme cu dereglarile hormonale atunci cand iei pilule contraceptive este sa respecti recomandarile medicului si recomandarile de pe prospect. Fiecare tip de contraceptiv oral are o anumita concentratie de estrogen, progesteron si un anumit raport intre cele doua si nu orice amestec este potrivit pentru tine.

Consulta intotdeauna medicul inainte de a lua contraceptive orale si daca tot ai dubii sau observi simptome din cele descrise mai sus, cere o analiza a hormonilor, pentru a alege ceva care ti se potriveste tie si corpului tau.

Sursa: unica.ro