Consumul zilnic de ciuperci reduce riscul de cancer cu 45%
Un studiu recent publicat de Universitatea din Oxford a constatat că consumul de ciuperci ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer cu 45%.
Cine ar fi crezut că ciupercile din grădina vă pot proteja împotriva cancerului? Cel puțin asta relevă un studiu detaliat publicat în revista Advances in Nutrition. Această leguma ar avea într-adevăr virtuți nebănuite.
Consumul zilnic recomandat
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania (SUA) au analizat compoziția mai multor tipuri de ciuperci pentru a evalua efectele lor benefice. Acest aliment oferă astfel vitamine, substanțe nutritive și antioxidanți.
„Ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de ergotioneină, care este un antioxidant unic și puternic și protector celular”, a declarat Djibril M. Ba, student absolvent în epidemiologie la Colegiul de Medicină Penn State.
„Reaprovizionarea cu antioxidanți vă poate ajuta să vă protejați împotriva stresului oxidativ și astfel să reduceți riscul de cancer”. Este suficient, conform acestui studiu, să consumați 18 grame de ciuperci pe zi pentru a reduce cu 45% riscul de cancer.
Concluzia acestei lucrări la scară largă
Pentru a obține aceste rezultate, autorii acestei descoperiri au analizat toate subiectele științifice care se ocupă de o legătură între consumul de ciuperci și cancer, de la 1 ianuarie 1966 până la 31 octombrie 2020, colectând date din analizele a 17 tipuri de cancer. Aceste informații, care vizează 19.500 de persoane afectate de cancer, au confirmat beneficiile consumului zilnic de ciuperci.
Shiitakes conțin cantități mai mari de ergotioneină. Cu toate acestea, este important de reținut că consumul de ciuperci nasture, creminis sau ciuperci portobello poate reduce și riscul de cancer, potrivit cercetătorilor.
Rezultate puternice pentru cancerul de sân
Au fost examinate mai multe tipuri de cancer și se pare că cea mai puternică asociere între această boală și consumul de ciuperci a fost observată pentru cancerul de sân. Se spune că persoanele care mănâncă în mod regulat ciuperci prezintă un risc semnificativ mai mic de a-l dezvolta, comparativ cu altele. Djibril M. Ba explică faptul că acest lucru s-ar putea datora faptului că majoritatea studiilor nu includ alte forme de cancer.
„În general, aceste rezultate oferă dovezi importante pentru efectele protectoare ale ciupercilor împotriva cancerului”, a declarat John Richie, coautor al studiului, cercetător la Institutul de Cancer Penn State și profesor de științe ale sănătății publice și farmacologie.