Consumul mai multor cafele, asociat cu risc scăzut de insuficiență cardiacă
Informațiile dietetice din trei studii mari asupra bolilor de inimă sugerează că consumul uneia sau mai multor cesti de cafea cu cofeină poate reduce riscul de insuficiență cardiacă, potrivit unei cercetări publicate recent în „Circulation: Heart Failure”.
Boala arterelor coronare, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral sunt printre principalele cauze de deces din cauza bolilor de inimă din SUA.
„În timp ce fumatul, vârsta și tensiunea arterială crescută se numără printre cei mai cunoscuți factori de risc pentru bolile de inimă, rămân factori de risc neidentificați pentru bolile de inimă”, potrivit lui David P. Kao, autor principal al studiului, profesor asistent de cardiologie și director medical la Centrul Colorado pentru Medicină Personalizată de la Universitatea din Colorado.
„Riscurile și beneficiile consumului de cafea au fost subiecte de interes științific continuu datorită popularității și frecvenței consumului la nivel mondial”, a declarat Linda Van Horn, profesor și șef al Departamentului de Nutriție si Medicina Preventiva de la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine din Chicago.
De ce consumul mai multor cafele este asociat cu risc scăzut de insuficiență cardiacă?
Kao și colegii săi au folosit învățarea automată prin intermediul Platformei de medicină de precizie a American Heart Association pentru a examina datele din cohorta inițială a studiului Framingham Heart și au făcut referire la date atât din studiul privind riscul aterosclerozei în comunități, cât și din studiul de sănătate cardiovasculară. Fiecare studiu a inclus cel puțin 10 ani de urmărire, studiile furnizand informații despre mai mult de 21.000 de adulți din SUA.
Pentru a analiza rezultatele consumului de cafea cu cofeină, cercetătorii au clasificat consumul la 0 căni pe zi, 1 cană pe zi, 2 căni pe zi și 3 căni pe zi. În cele trei studii, consumul de cafea a fost auto-raportat și nu a fost disponibilă nicio unitate de măsură standard.
În toate cele trei studii, persoanele care au raportat că beau una sau mai multe cești de cafea cu cofeină au prezentat un risc scăzut de insuficiență cardiacă pe termen lung.
În studiile Framingham Heart și Cardiovascular Health, riscul de insuficiență cardiacă de-a lungul deceniilor a scăzut cu 5-12% pe cană pe zi de cafea, comparativ cu consumul de cafea.
În studiul privind riscul de ateroscleroză în comunități, riscul de insuficiență cardiacă nu s-a modificat între 0 și 1 cană pe zi de cafea; cu toate acestea, a fost cu aproximativ 30% mai mic la persoanele care au băut cel puțin 2 căni pe zi.
Consumul de cafea decofeinizată, efect opus
Consumul de cafea decofeinizată părea să aibă un efect opus asupra riscului de insuficiență cardiacă – crescând semnificativ riscul de insuficiență cardiacă în studiul Framingham Heart. Cu toate acestea, în studiul de sănătate cardiovasculară; nu a existat o creștere sau o scădere a riscului de insuficiență cardiacă asociată cu consumul de cafea decofeinizată. Când cercetătorii au examinat acest lucru, au descoperit că consumul de cofeină din orice sursă pare să fie asociat cu un risc scăzut de insuficiență cardiacă, iar cofeina era cel puțin o parte a motivului pentru beneficiul aparent al consumului de mai multă cafea.
„Asocierea dintre cofeină și reducerea riscului de insuficiență cardiacă a fost surprinzătoare. Cafeaua și cofeina sunt adesea considerate de către populația generală ca fiind rele pentru inimă, deoarece oamenii le asociază cu palpitații, hipertensiune arterială etc. Relația consecventă între creșterea consumului de cofeina și riscul de scădere a insuficienței cardiace transformă această presupunere”, a spus Kao. Cu toate acestea, nu există încă suficiente dovezi clare care să recomande creșterea consumului de cafea pentru a reduce riscul de boli de inimă cu aceeași forță și certitudine ca întreruperea fumatului, slăbire sau exercițiile fizice.
Trei până la cinci cesti de cafea pe zi
Conform ghidurilor dietetice federale, trei până la cinci cesti de cafea pe zi pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar aceasta se referă doar la cafeaua neagră. American Heart Association avertizează că băuturile populare pe bază de cafea sunt deseori bogate în calorii, zahăr și grăsimi adăugate. În plus, în ciuda beneficiilor sale, cercetările au arătat că și cofeina poate fi periculoasă dacă este consumată în exces. În plus, copiii ar trebui să evite cofeina.
„Deși nu poate dovedi cauzalitatea, este fascinant faptul că aceste trei studii sugerează că consumul de cafea este asociat cu un risc scăzut de insuficiență cardiacă și că cafeaua poate face parte dintr-un model alimentar sănătos dacă este consumată simplu, fără adaos de zahăr și produse lactate bogate în grăsimi”, a declarat Penny M. Kris-Etherton, președinte al Comitetului sănătății cardiometabolice al Asociației Americane a Inimii.