Consumul de roșii este recomandat în cazul persoanelor vaccinate cu serul produs de AstraZeneca
Directorul Centrului Naţional Bulgar pentru Boli Infecţioase, Todor Kantardjiev, a afirmat că persoanele vaccinate anti-COVID-19 trebuie să mânănce roșii imediat după imunizare. Și asta pentru că leguma cultivată masiv de bulgari ar fi un remediu natural împotriva coagulării sângelui, un efect advers care ar afecta anumite persoane vaccinate cu serul produs de AstraZeneca.
Todor Kantardjiev a transmis acest mesaj într-o perioadă în care temerile legate de imunizarea anti-COVID-19 cu vaccinul produs de Oxfor/AstraZeneca sunt destul de mari după ce au apărut mai multe cazuri de tromboză.
Până acum, Bulgaria a vaccinat aproximativ 6% din populația sa, fiind pe ultimul loc în acest caz, în Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, principalul vaccin anti-COVID-19 folosit în țara vecină este chiar cel fabricat de AstraZeneca.
Agenţia Europeană pentru Medicamente: Cheagurile de sânge, posibil efect secundar rar al AstraZeneca
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a prezentat, miercuri, mult-așteptatele concluzii ale evaluării vaccinului AstraZeneca, la o zi după ce un oficial al agenției a recunoscut că există o legătură, încă insuficient documentată, între imunizarea cu acest vaccin și apariția cheagurilor de sânge.
Comitetul de siguranţă EMA (PRAC) a conchis că situaţiile de apariţie a „cheagurilor neobişnuite de sânge” în condiţiile unui număr scăzut de trombocite trebuie să fie enumerate printre efectele secundare rare ale Vaxzevria – denumirea curentă a AstraZeneca, se menţionează într-un comunicat de pe site-ul Agenţiei.
„Pe ansamblu, beneficiile AstraZeneca în imunizarea anti-COVID depăşesc riscurile, iar AstraZeneca s-a dovedit un vaccin eficace în cel mai înalt grad”, a spus şefa EMA, Emer Cooke, în conferinţa de presă de la sediul Agenţiei.
„O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut de trombocite ar fi un răspuns al sistemului imunitar, care să ducă la o stare similară celei constatate la pacienţii trataţi cu heparină.
Pentru mai multe informaţii, Comitetul de siguranţă din cadrul EMA a solicitat noi studii şi modificări ale celor aflate în derulare, menţionând că va întreprinde orice acţiune va fi necesară”, menţionează documentul dat publicităţii miercuri.