Berea, o băutură bogată în calorii? Consumul de bere te îngrașă?
Răcoritoare, berea este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Cu toate acestea, poarta în spate reputația proastă de a fi foarte bogata în calorii și, prin urmare, de a promova creșterea în greutate. Din mai multe studii de cercetare, rezultă că o astfel de faimă nu este pe deplin justificată dacă este consumată cu moderație. Berea îngrașă sau nu? Iata care este adevarul!
Berea, o băutură bogată în calorii?
Berea are un anumit număr de calorii datorită prezenței alcoolului. Cu o medie de 37,3 calorii per 100 ml, este în continuare cea mai scăzută băutură alcoolică in calorii. Prin comparație, pentru aceeași cantitate, vinul roșu oferă 77,7 kcal. Această valoare crește la 180 kcal pentru cocktail-urile alcoolice.
Chiar dacă berea este o băutură ușoară, răcoritoare și cu conținut scăzut de calorii, este totuși important să fiți vigilenți cu privire la cantitatea consumată. Într-adevăr, este adesea foarte rar să te limitezi la 100 ml de bere într-o seară sau în timpul unui anumit eveniment. În majoritatea cazurilor, berea se vinde la halbă, care este echivalentul a 473 până la 500 ml. Prin urmare, aportul de calorii nu se limitează la 37,3, ci ajunge la 186,5. Trebuie să te limitezi la o singură halbă.
Berea provoaca umflarea abdomenului?
Datorită conținutului său de dioxid de carbon, berea are această tendință enervantă de a umfla burta. Într-adevăr, consumul acestei băuturi promovează procesul de fermentare și eliberare de gaze în timpul digestiei, rezultând ulterior în senzații neplăcute de balonare. La aceasta se adaugă o distensie a stomacului care amplifică și mai mult senzația de foame.
În ciuda acestor câteva explicații, putem spune că celebra expresie „burta de bere” rămâne un mit. Umflarea burții poate fi într-adevăr cauzată de orice lichid, inclusiv de apă. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că berea este o băutură alcoolică, ale cărei calorii pot fi stocate sub formă de grăsime pe burtă dacă o bem în cantitat mare.
Vina obiceiurilor alimentare
Berea este săracă în calorii. Deci, consumata cu moderație, nu te îngrașă, decât dacă bei litri din ea. Pe de altă parte, obiceiurile alimentare favorizează creșterea în greutate. În momentul aperitivului, avem tendința să ne grăbim sa consumam chipsuri, mezeluri, brânzeturi etc. Acest factor generează kilogramele în plus. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul european de cardiologie preventivă în 2015, se dovedește că profilul băutorilor de bere este, de asemenea, sedentar, ceea ce duce inevitabil la creșterea în greutate.
Dar berea fără alcool?
Berea nealcoolică este o alternativă populară pentru consumatorii care doresc să evite caloriile. Desigur, aportul de calorii este semnificativ mai mic comparativ cu cel al versiunii alcoolice, dar carbohidrații din cerealele care îl compun sunt încă prezenți. Ca referință, versiunea ușoară are doar cu 30 până la 40% mai puține calorii decât berea clasică cu un conținut de alcool de 5 grade. În plus, nu trebuie să uităm că unele fabrici de bere adaugă zahăr sau sirop de glucoză în compoziția acestor beri sărace în alcool. Același lucru este valabil și pentru berile aromate, care sunt deosebit de bogate în zahăr.
Beneficiile berii pentru sănătate
Beneficii pentru sănătate, da, berea are! De asemenea, prezintă o compoziție destul de interesantă. Este în esență alcătuita din 90 până la 95% apă, asociată cu cereale, carbohidrați, minerale și vitamine. Ca indicație, orzul și hameiul oferă vitamine din grupul B, în special vitamina B12 și acid folic sau vitamina B9, care ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Orzul este, de asemenea, o sursă excelentă de fibre solubile, care, la rândul său, promovează buna funcționare a tranzitului intestinal și reglarea nivelului zahărului din sânge și al colesterolului din sânge. La acestea se adaugă virtuțile liniștitoare și anti-stres ale hameiului și mineralele considerate esențiale pentru buna funcționare a corpului nostru, precum potasiu, siliciu și magneziu.
Consuma bere cu moderatie pentru a beneficia de avantajele sale
Cea mai bună modalitate de a aprecia virtutile potolitoare ale berii fără a pune kilograme în plus este, prin urmare, să o consumați cu moderație, în timp ce adoptați o dietă echilibrată. Dacă acordați o atenție deosebită siluetei, este mai bine să optați pentru beri clasice cu un conținut de alcool între 4 și 5%.
Deoarece berea are un efect diuretic care deshidratează rapid corpul și, prin urmare, promovează mahmureala, ar fi mult mai sigur să beți un pahar plin de apă după fiecare pahar de bere.