Consumul de alcool in caz de diabet de tip 2 duce la hipertensiune arterială

de: Echipa Bzi.ro
16:05, 10 sept. 2020

Diabetul se caracterizează printr-un exces de concentrație de glucoză în sânge. Un fenomen cauzat de o perturbare a metabolismului glucidic. Pacienții prezintă, de asemenea, un alt risc, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of the American Heart Association. Astfel, consumul de alcool poate crește riscul de hipertensiune arterială la adulții cu diabet de tip 2.

Consumul de opt sau mai multe băuturi alcoolice pe săptămână crește riscul de hipertensiune arterială la adulții cu diabet de tip 2

Cercetătorii au stabilit o corelație între consumul prea mare de alcool și dezvoltarea unei alte patologii. Astfel, consumul de opt sau mai multe băuturi alcoolice pe săptămână poate crește riscul de hipertensiune arterială la adulții cu diabet de tip 2.

„Acesta este primul studiu amplu care studiază în mod specific asocierea dintre consumul de alcool și hipertensiunea arterială la adulții cu diabet de tip 2”, a declarat autorul principal al studiului Matthew J. Singleton, cercetător la Wake School de Medicină, Universitatea Forest din Winston-Salem, Carolina de Nord, potrivit Sante Magazine. El a adăugat:

„Studiile anterioare au sugerat că consumul intens de alcool este asociat cu hipertensiunea arterială.”

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat relația dintre consumul de alcool și tensiunea arterială la mai mult de 10.000 de adulți cu diabet de tip 2. Toți participanții aveau diabet de tip 2 de aproximativ 10 ani înainte de a fi diagnosticați. Numărul de băuturi alcoolice a fost auto-raportat printr-un chestionar care trebuia completat la înscrierea în studiu. Majoritatea participanților luau deja unul sau mai multe medicamente pentru tensiunea arterială. Astfel, analiza valorilor tensiunii arteriale a fost ajustată pentru a ține seama de efectele medicamentelor și pentru a estima gradul de bază al tensiunii arteriale crescute.

Feriți-vă de consumul excesiv de alcool

Consumul ușor de alcool nu a fost asociat cu hipertensiunea arterială. Consumul moderat de alcool a fost asociat cu o creștere cu 79% a probabilității de tensiune arteriala crescuta. În cele din urmă, consumul excesiv de alcool a fost asociat cu o creștere cu 91% a riscului de hipertensiune arterială. Cu cât consumul de alcool este mai mare, cu atât este mai mare riscul și severitatea tensiunii arteriale crescute.

„Deși consumul ușor până la moderat de alcool poate avea efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare a populației generale adulte, consumul moderat și intens de alcool pare a fi asociat independent cu o probabilitate mai mare de tensiune arterială crescută la persoanele cu diabet de tip 2″, a explicat omul de știință.

„Modificarea stilului de viață, inclusiv consumul moderat de alcool, poate fi luată în considerare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, mai ales dacă au dificultăți în controlul tensiunii arteriale.”