Consumatorii din Iași sunt sfătuiți să returneze un mix de semințe ce este suspectat de Salmonella
Un mare lanț de magazine din România retrage de pe piață un sortiment de mix de semințe asupra cărora există suspiciunea că ar fi contaminate cu Salmonella. Cumpărătorii care au achiziţionat acest mix sunt sfătuiți să îl returneze.
Mix de semințe suspectat de Salmonella
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis o alertă alimentară privind sortiment de mix de semințe ce ar putea conține Salmonella.
Este vorba despre produsul „Alesto Mix semințe, 200g”.
„Din motive ce țin de siguranța consumatorului, producatorul OLIMP si Lidl România au reacționat fără întârziere și au scos produsul de la vânzare. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea acestuia va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Această rechemare vizează exclusiv produsul „ Alesto Mix semințe, 200g” cu termenul de valabilitate 20.01.2023 cu loturile 767-221441-1, 767-221521-1, 767-221531-1 si termenul de valabilitate 28.02.2023 cu lotul 767-221541-1.
Alte produse vândute de Lidl România, inclusiv alte produse din gama Alesto, nu sunt afectate de această rechemare. ”, se arată pe site-ul ANSVSA.
Cumpărătorii care au achiziţionat acest mix sunt sfătuiți să îl returneze.
De asemenea, nu de mult, ANSVSA a cerut retragerea din comerț a unor migdale contaminate cu cianură.
Cum se produce infecția cu Salmonella
De obicei, bacteriile Salmonella trăiesc în intestinele păsărilor, animalelor și oamenilor. Majoritatea infecțiilor la om se dezvoltă după consumul de alimente sau apă potabilă care a fost contaminată de fecale.
Carnea, fructele de mare și ouăle crude sau gătite incomplet sunt o primă cauză pentru contractarea salmonellei. Contaminarea poate apărea în timpul procesării acestora. Spre exemplu, recoltarea fructelor de mare în ape contaminate este o cauză comună a infecției cu Salmonella. Totodată, infecția se poate răspândi dacă o persoană se ocupă de carnea crudă contaminată, apoi atinge alte alimente fără să se spele pe mâini. De asemenea, ouăle pot conține bacterii, iar gătirea poate reduce riscul de infectare.
În aceeași categorie intră și fructele și legumele contaminate. Udarea legumelor cu apă contaminată sau spălarea acestora cu apă contaminată poate duce la infecția cu Salmonella .
Lipsa de igienă este e asemenea un factor extrem de important. Dacă suprafețele din bucătărie nu sunt curățate bine și persoanele care pregătesc masa nu se spală pe mâini în timpul pregătirii alimentelor, după utilizarea băii și după schimbarea scutecelor unui copil, poate apărea infectarea. Când o persoană are bacteriile pe mâini, le poate răspândi foarte ușor prin atingerea altor persoane, a alimentelor care se consumă crude sau prin atingerea obiectelor și suprafețelor utilizate frecvent.
Reptilele sau amfibienii ca animale de companie, pot reprezenta o altă cauză de răspândire a infecției, având în vedere că mai multe reptile și amfibieni poartă Salmonella în intestine fără să se îmbolnăvească, însă aceste bacterii se elimină în excremente. Bacteriile pot apoi să se răspândească rapid pe pielea lor și pe orice lucru cu care intră în contact, inclusiv cușca, sau, dacă sunt lăsate libere prin casă, cu jucăriile copiilor, haine, mobilierul și suprafețele casnice. Specialiștii avertizează că reptilele nu ar trebui adoptate ca animale de companie de interior dacă în casă există copii sub 5 ani, femei însărcinate, persoane în vârstă sau persoane cu sistem imunitar slăbit.
Reamintim, consumatorii din Iași sunt sfătuiți să returneze un mix de semințe ce este suspectat de Salmonella.