Consulul onorific al Madagascarului strigă după ajutor! Spune că este victima profesorului universitar a cărui afacere a fost distrusă la Iași! Ar fi fost numit „jidan lacom” – FOTO
La câteva zile după ce în cotidianul BZI a apărut un articol în care profesorul universitar Victor Hagiu îl acuza pe Romain René Marco Schall-Schwertz, consulul onorific al Madagascarului, că i-ar fi inundat sediul celor două firme pe care le deține, acesta a reacționat. Consulul ar fi fost numit „jidan lacom” și „evreu setat pe făcut bani”
Este vorba despre spațiul situat pe str. Agatha Barsescu, nr. 6, unde la etaj era apartamentul consulului, iar la parter își au sediul firmele Sentis SRL și Gemanis SRL, deținute de prof. univ. ing. dr. Victor Hagiu. Profesorul susține că Romain René Marco Schall-Schwertz i-a distrus sediul societăților și documentele în urma unei inundații care a avut loc în apartamentul consulului.
Consulul onorific al Madagascarului reacționează după afirmațiile făcute de către profesorul universitar ieșean
În urma publicării articolului în cotidianul BZI, intitulat „Consulul onorific al Madagascarului a dat o țeapă de proporții la Iași și a dispărut. Un profesor universitar s-a ales cu o proprietate din centru distrusă”, Romain René Marco Schall-Schwertz a reacționat.
Consulul susține faptul că inundația nu a fost produsă de el, iar motivul pentru care nu dorește să ia contact cu prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu este că ar fi fost numit, în urmă cu aproximativ zece ani, „jidan lacom” și „evreu setat pe făcut bani”.
„Despre presupusa inundație de care se plânge domnul profesor Hagiu nu vreau să comentez excesiv, ci voi arăta că am avut dubii serioase de la început, că s-a produs de la apartamentul al cărui proprietar am fost eu. Sunt convins ca s-a produs dintr-o parte a instalației care nu are legătură cu contorul apartamentului meu, datorită unor locatari ai imobilului care s-ar fi conectat ilegal la instalația de alimentare cu apă. Vă menționez că acest domn Hagiu s-a exprimat, încă din anul 2015, despre mine, numindu-mă «jidan lacom» sau «evreu setat pe făcut bani», și acest fapt s-a întâmplat înainte să ne cunoaștem.
El s-a exprimat așa de la început, fără să mă cunoască, de față fiind mai mulți martori care mi-au relatat aceste afirmații. Eu am mai fost victimă a antisemitismului sau xenofobiei în viața mea și nu este o situație plăcută, deci eu prefer să ocolesc personajele cu opinii preconcepute, care duc la niște certuri inutile și care consumă energie și sănătate. Fiind vorba de un om în vârstă, cu o educație influențată de alte vremuri, am ales să nu fac plângere împotriva lui, chiar dacă unii prieteni de-ai mei m-au încurajat în acest sens. Încă de la începutul procesului la Judecătoria lași, în anul 2019, s-a mai întâmplat un fapt foarte ciudat, nu am primit nicio citație la adresa mea. Deoarece nu am probe, eu suspectez că undeva a fost un aranjament la nivelul vreunui angajat al Poștei Române, pentru a nu mi se aduce citațiile. Instanța, văzând că nu răspund, a și numit un curator”, spune Romain René Marco Schall-Schwertz, consulul onorific al Madagascarului.
Consulul spune că expertul judiciar a realizat o expertiză „fabricată”, motiv pentru care a depus o plângere penală
Romain René Marco Schall-Schwertz mai spune că firma Gemanic, a prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu, nu mai are activitate serioasă de ani buni, iar din 2011 are un capital negativ.
„Am aflat despre asta într-o pură coincidență, făcând o cercetare despre un dosar unde am fost eu victima, că era deschis dosarul respectiv unde aveam calitate de pârât. La prima instanță, procesul a decurs în mod surprinzător. Primul expert numit de instanță s-a desistat și a fost numit expertul Traian Tomm. La momentul efectuării expertizei, unde am fost reprezentat de avocata mea, era evident că nu se vedea nicio pagubă, eventual doar o mică pată de apă într-un colț al tavanului, greu de imputat la o scurgere de la apartamentul de deasupra, care fusese în proprietatea mea.
Reprezentanta mea a făcut foarte multe poze clare ale spațiului ocupat de firma Gemanic, unde nu se poate observa decât o imensă mizerie și dezordine intenționată. În plus, pot să dovedesc cu acte publice (de pe portalul ANAF și Registrul Comerțului) că firma Gemanic, a domnului Hagiu, nu mai avea activitate serioasă de ani buni, firma având capital negativ încă din 2011 și fără angajați la momentul respectiv. Aceste aspecte mi-au format credința că niciun judecător nu va putea să îi acorde credit serios pretențiilor ridicate în dosar de domnul Hagiu”, adaugă Romain René Marco Schall-Schwertz, consulul onorific al Madagascarului.
Consulul onorific al Madagascarului a depus o plângere penală împotriva expertului judiciar Traian Tomm, pe motiv că a realizat o expertiză „fabricată”, în favoarea profesorului universitar.
„Expertiza domnului Tomm a fost totuși ceva interesant, fiindcă expertul a recunoscut efectiv că nu s-a găsit robinetul sau sursa scurgerilor la etajul superior al clădirii, dar a calculat niște despăgubiri nerealiste vizavi de locație și documentele financiare contabile ale firmei. Cred ca această expertiză «fabricată» a indus în eroare judecătoarea care a judecat în prima instanță, motiv pentru care a dat dreptate parțial domnului Hagiu. Este, recunosc, o situație la care nu m-am așteptat.
Ca judecător, să poată crede că venea de la mine scurgerea, chiar dacă nu erau probe formale, era ceva posibil, dar ca judecătorul să acorde credit unui document care nu ține cont de probele oficiale și flagrante prezentate de apărare, nu era un caz de figură care credeam posibil în România. Motivele acestea m-au determinat să solicit avocatei mele să declare imediat apel și să cerem contraexpertiză ca să dovedim falsitatea expertizei expertului Tomm. Subliniez că am depus plângerea penală împotriva expertului Tomm prin petiție nr. 539612, depusă pe data de 12.10.2023, o cercetare urmând să aibă loc din partea Poliției Economice. Despre faptul că aș fi făcut eu niște modificări ilegale la apartament, este fals.
Nu am făcut nicio modificare structurală din starea în care am achiziționat apartamentul de la fostul proprietar și până când l-am vândut eu. Singurele lucrări pe care le-am făcut au fost schimbarea de mobilier, zugrăvit pereții, schimbarea unei balustrade de fontă foarte grea cu una de aluminium, ușoară, pe balcon, tocmai pentru a evita un risc potențial de prăbușire a balconului, lucrări care se încadrează la întreținerea uzuală și nu la o modificarea construcției. «Dosarul penal» despre care domnul Hagiu spune că mi-a fost întocmit a fost închis cu neîncepere la Secția III de Poliție, din lipsă de dovezi a afirmațiilor sale”, adaugă Romain René Marco Schall-Schwertz, consulul onorific al Madagascarului.
Consulul onorific: „Ce fel de fugar ar veni să depună o plângere la poliție?”
René Marco Schall-Schwertz a transmis faptul că nu este fugar, ba chiar în ultimul timp a participat la mai multe evenimente pe teritoriul României.
„Despre faptul că eu aș fi un «fugar», aceasta este o afirmație falsă și defăimătoare la adresa mea. Meseria mea mă obligă să mă deplasez în mai multe state și trebuie ținut cont că nu sunt nativ din România și am rude în afara României, totuși, sunt prezent și cunosc teritoriul românesc. În 2022, am reînnoit permisul meu de ședere, pe data de 14 aprilie 2022, fiind, cum obligă legea, fizic prezent la poliție. În 2023, am depus personal plângerea penală contra expertului Tomm Traian la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Am participat la mai multe evenimente oficiale publice pe teritoriul României, ultimul cronologic fiind semnarea unui acord între Camera de Comerţ din Republica Benin și Camera de Comerţ din București și Misiunea economică al Francofoniei la București, în primăvara acestui an.
Nu știu cine e «apropiatul» care v-a informat că aș fi fugit de procesul acesta, dar este o minciună cruntă și cere formal o retractare publică. Ce fel de fugar ar veni să depună o plângere la poliție? Ca să ajung la o concluzie, aș putea spune că sunt dezamăgit de felul cum s-a desfășurat, până în prezent, procesul în care am fost reclamat de firma Gemanic. Vom vedea oricum în instanță ce urmează, am formulat, prin avocat, o cerere de strămutare și am cerut contraexpertiză. Dacă ambele cereri sunt respinse și nu mi se va permite apărarea, conform principilor de drept, sunt dispus să merg până la capăt pentru a clarifica ce s-a întâmplat”, mai spune Romain René Marco Schall-Schwertz, consulul onorific al Madagascarului.
Romain René Marco Schall-Schwertz este dispus să formuleze o plângere la CEDO
Acesta pune accent pe faptul că s-a mai lovit de cazuri de corupție atât în Africa, cât și în Europa, însă nu se aștepta să fie și cazul justiției din România. Consulul este dispus să formuleze o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
„Am fost confruntat deja cu cazurile de corupție în experiența mea, în Africa, precum și în Europa, am fost observator și am colaborat cu mai multe ONG-uri în cadrul activităților mele politice și asociative, doar că nu mă așteptam să am această experiență cu justiția română într-un caz așa de simplu și flagrant.
Oricum este flagrant că ceva a mers prost în toată procedura juridică respectivă și nu contează câte eforturi trebuie să fac, dar sunt dispus, în caz în care nu sunt convins de onestitatea justiției române, să formulez plângere la CEDO, unde știu că jurisdicția este în favoarea mea, sau în Franța, jurisdicția competentă, dacă un cetățean de-al ei este victima unui delict în afară și, fiind victima corupției, mă încadrez. În orice caz, contez și pe susținerea din partea ONG-urilor specializate contra corupției și știu că vor veni să mă ajute”, adaugă Romain René Marco Schall-Schwertz, consulul onorific al Madagascarului.