Consulul onorific al Madagascarului a dat o țeapă de proporții la Iași și a dispărut. Un profesor universitar s-a ales cu o proprietate din centru distrusă – EXCLUSIV/GALERIE FOTO
Profesorul universitar ieșean Victor Hagiu trece printr-o adevărată dramă după ce sediul celor două firme pe care le deține a fost inundat de către proprietarul apartamentului de deasupra lui, care este chiar consulul onorific al Madagascarului. Romain René Marco Schall-Schwertz a fugit din România, iar în cinci ani de zile nu s-a prezentat niciodată în instanță.
Un profesor universitar din Iași trăiește o dramă de câțiva ani, din cauza consulului onorific al Madagascarului
Prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu, în vârstă de 82 de ani, trece printr-o adevărată dramă. Totul a pornit în 2019, când spațiul în care își au sediul cele două firme a fost inundat. Societatea SENTIS SRL are ca obiect de activitate realizarea lucrărilor de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat, iar firma GEMANIC SRL are ca obiect de activitate realizarea lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.
Spațiul situat pe str. Agatha Barsescu, nr. 6, a fost inundat după ce proprietarul imobilului de deasupra, Romain René Marco Schall-Schwertz, consulul onorific al Madagascarului, a despărțit ilegal apartamentul pentru a construi două garsoniere.
„În anul 1995, am cumpărat un spațiu într-o clădire care este declarată monument istoric. În anul 2015, persoana care avea spațiul de deasupra mea, l-a vândut lui Romain René Marco Schall-Schwertz, care nu a venit în România să admire țara, ci a venit pentru a face afaceri. Apartamentul de 90 mp l-a împărțit de capul lui, în două garsoniere, fără a avea autorizație de construcție. În acel moment, în anul 2019, când a făcut ilegal lucrările, mi-a inundat spațiul unde este sediul firmei mele. L-am dat în judecată, iar niciodată nu s-a prezentat în instanță”, spune prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu.
Consulul a fugit din România
În urma inundației, în spațiul deținut de profesorul universitar, apa era de aproximativ zece centimetri, moment în care toate actele celor două firme au fost distruse, dar și aparatura tehnică. Societățile au intrat în inactivitate, angajații au plecat la muncă în străinătate, unde și-au deschis propriile firme, iar prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu trăiește într-un calvar de atunci.
„În 2021, a vândut spațiul de sus, iar eu, din 2019, am acest necaz, am rămas cu beleaua, am tot spațiul distrus, toate actele firmelor mele, mi-au plecat, în acel moment, toți angajații pentru că firma a intrat în inactivitate. Pentru mine este o dramă infernală, eu am avut un personal foarte calificat, aveam angajați pe care i-am luat din băncile facultății, eu fiind profesor universitar, studenții care vedeam că au un potențial i-am luat alături de mine și pot spune că nu le dădeam un salariu bun, le dădeam un salariu foarte bun și erau mulțumiți, dar dacă mi-au fost distruse toate actele contabile, normal că ei au plecat în străinătate, unde și-au deschis propriile firme”, mai spune prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu.
Apropiații lui Romain René Marco Schall-Schwertz ne-au transmis faptul că acesta a fugit din țară din cauza procesului deschis de către prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu.
„Din câte am auzit, a fugit din țară din cauza procesului pe care îl are cu domnul Hagiu”, a declarat o cunoștință de-a consulului onorific al Madagascarului.
Munca de peste 20 de ani a profesorului universitar a fost distrusă. Acesta a declarat faptul că este stresat încă din momentul în care i-a fost inundat spațiul.
„Aici nu se poate desfășura niciun fel de activitate, deoarece este un aer care poate afecta grav sănătatea oamenilor, din cauza mucegaiului. Spațiul trebuie neapărat igienizat, care este un proces destul de complicat. Este groaznic prin ce trec, am și eu o vârstă, sunt foarte stresat din cauza că trebuie să fiu prezent mereu la termen în instanță și nu mai spun cât de tare mă afectează faptul că acest infractor mi-a distrus munca de peste 20 de ani. Până nu se încheie procesul, în prezent, ne judecăm la Curtea de Apel, eu nu pot închide firma, deși nu mai este în activitate, tot am de plătit taxe, deci nu mai vreau să se mai lungească acest proces. Lui oricum i s-a făcut dosar penal pentru că a modificat spațiul dintr-o clădire declarată monument istoric”, adaugă profesorul universitar Victor Hagiu.
Reporterii BZI au luat legătura cu Carmen Beatrice Dumitriu, avocata lui Romain René Marco Schall-Schwertz, care a refuzat să transmită detalii.
„Dar de unde ați aflat că eu îl reprezint? Pentru mine contează atâta timp cât eu sunt avocat, cred că știți că reprezentarea este confidențială. Eu nu vă pot da niciun fel de detalii. Nici nu pot să vă confirm”, spune Carmen Beatrice Dumitriu.
Daunele produse în urma inundației sunt de aproximativ 22.000 de euro, conform expertizelor.
„Au fost stabilite daune pentru împiedicarea utilizării bunului din expertizele tehnice, de aproximativ 10.000 de euro, precum și încă 11.000 de euro pentru reparații, inclusiv igienizarea spațiului, cum a stabilit Direcția de Sănătate Publică Iași.
„Am cerut și eu daune morale de 5.000 de euro, însă nu sunt acceptate. Încă din anul 2019 ,eu i-am trimis scrisoare lui Romain René Marco Schall-Schwertz, să discutăm civilizat, însă nici nu a avut bunul simț să răspundă. Timp de doi ani de zile, nici el, nici măcar un avocat nu s-au prezentat în instanță, iar mâine (n.r. – 22 mai) eu mă prezint cred că la cel de-al 21-lea termen”, mai spune profesorul universitar Victor Hagiu.
Reporterii BZI au încercat să sune la sediul Cancelariei Consulatului General Onorific al Republicii Madagascar în România, însă numerele nu sunt valide. Rămâne de văzut ce vor stabili judecătorii de la Curtea de Apel Iași.