Construirea unei case pe teren în pantă poate avea mai multe avantaje! Lucruri de care trebuie să ții cont când iei această decizie

de: BZI.ro
10:42, 07 iul. 2022

Construirea unei case pe teren în pantă poate avea mai multe avantaje, însă poate fi o adevărată provocare pentru mulți dintre viitorii proprietari. Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont, atunci când iei această decizie.

Pentru a ridica o casă pe teren în pantă este necesar să apelezi la ajutorul unui proiectant cu experiență. Un teren cu o suprafață înclinată poate constitui un avantaj pentru construirea unei case cu elemente impresionante, însă este nevoie de un proiect conceput ca la carte.

În continuare, îți vom dezvălui care este avantajul major în ceea ce privește construirea unei case pe teren în pantă.

Pentru a ridica o casă pe teren în pantă este necesar să apelezi la ajutorul unui proiectant cu experiență.

Construirea unei case pe teren în pantă poate avea multe avantaje! Află care este cel mai important

Specialiștii sunt de părere că ridicarea unui case pe teren în pantă poate fi foarte avantajoasă, deoarece un astfel de teren are o valoarea mult mai mică. Se pare că dacă iei decizia de a-ți achiziționa un teren în pantă, pentru a-ți construi o casă, prețul acestuia este cu aproximativ 25% mai mic decât cel al unui teren plan.

De asemenea, este esențial să ții cont și de gradul de înclinație a terenului. În cazul în care panta este lină, există posibilitatea să fie mai eficient să nivelezi și să stabilizezi terenul, în loc să construiești în pantă. În schimb, dacă panta este abruptă, firesc este să realizezi un studiu geotehnic și să apelezi la un specialist, pentru un proiect de casă.

„Indiferent de amprenta la sol, pentru aceste proiecte de casă în pantă trebuie să știi că fundația trebuie să aibă o serie de caracteristici speciale și că, în ansamblu, este mai costisitoare decât cea a unei case pe teren plan”, potrivit wall-street.ro.

Un alt mare avantaj al caselor construite pe teren în pantă este că sunt mai puțin predispuse la inundații.

Cu toate acestea, terenurile în pantă au și un mare dezavantaj: sunt predispuse alunecărilor.

„Terenurile în pantă reprezintă marele dezavantaj de a fi predispuse alunecărilor. Acesta este și principalul motiv pentru care, înainte de a ridica o casă pe o suprafață înclinată de pământ, este necesară efectuarea acestui studiu geotehnic. În cadrul acestuia vor fi analizate caracteristicile solului și se va stabili dacă straturile de pământ sunt sau nu coezive și portabile. De asemenea, pe baza studiului geotehnic se vor adopta cele mai eficiente soluții de realizare a fundației, astfel încât construcția să beneficieze de un suport solid”, relatează sursa citată.

Un alt mare avantaj al caselor construite pe teren în pantă este că sunt mai puțin predispuse la inundații.

Lucruri de care trebuie să ții cont când construiești o casă pe teren în pantă

Așa cum am precizat, studiul geotehnic este o etapă foarte importantă în ridicarea unui case pe un teren cu suprafața neregulată.

De asemenea, se va ține cont și de fundație. Aceasta se realizează uniform pe orizontală, construcția ridicându-se în funcție de gradul de înclinare a suprafeței. În plus, este indicată realizarea unei fundații mai adânci.

Un alt aspect la care trebuie să fii atent este reprezentat de zidurile de sprijin. Acestea se fac din beton armanat, piatră și alte materiale extrem de rezistente.

Foarte important este și sistemul de scurgere. Un sistem bine gândit minimizează riscul apariției infiltrațiilor în zona mai înaltă a construcției.

În final, compartimentarea unei case realizate pe teren în pantă poate fi una extraordinară, deoarece se pot crea linii arhitecturale deosebite, în special în cazul proiectelor de case cu mansarde.

Un alt aspect la care trebuie să fii atent este reprezentat de zidurile de sprijin.