Constipatie: cum sa stimulezi un tranzit lenes

de: BZI.ro
15:09, 20 apr. 2021

Pentru unele persoane constipatia este o problemă ocazională, pentru altele este un coșmar zilnic. Cu toate acestea, există soluții. Pentru a face parte din aceasta categorie, trebuie să îndeplinit cel puțin două dintre următoarele criterii:

aveți o mișcare intestinală de mai puțin de trei ori pe săptămână,
produceti scaune foarte dure pentru cel puțin o treime din producția totală și adesea sub formă de bile mici,
trebuie să folositi forța pentru a scăpa de ele și să apelati chiar la puțin ajutor (trucuri sau medicamente)

Dacă sunteți una dintre persoanele predispuse la constipație, anumite obiceiuri de viață și anumite soluții, medicinale sau naturale, vă pot ajuta. Ce ar trebui făcut pentru a va reglementa tranzitul?

Acordați mai multă atenție aportului de fibre

Concentrându-ne pe fibrele insolubile care stimulează peristaltismul, mișcările intestinului pentru a avansa alimentele și pentru a crește volumul scaunului. Și pentru a menține un nivel maxim, preferați legumele crude decât pe cele fierte.

Dintre toate alimentele cu fibre, favorizați-le pe cele predominant bogate în fibre insolubile, cum ar fi produsele din cereale integrale, fructele și legumele cu coaja comestibilă (smochine, roșii, dovlecei, piper, ridichi), salată, țelină, varză, leguminoase, fructe uscate.

Pentru a nu grăbi intestinul și a evita balonarea, este mai bine, totuși, dacă ai fost un iubitor modest de fibre până atunci, sa crești aportul foarte treptat.

Bea suficienta apa

Deoarece apa hidratează și înmoaie scaunul și deoarece fibrele, pentru a-și îndeplini misiunea, au nevoie de lichide:

De la un litru și jumătate de apă pe zi în perioade normale, putem urca până la doi litri în faza de constipație, favorizând apa bogată în magneziu. Acest lucru promovează într-adevăr contracția musculară, inclusiv mușchii care acoperă peretele intestinal.

În timp ce apa rămâne băutura de referință, vă puteți răsfăța și cu ceaiuri de plante: verbena, mentă, floare de tei, floare de portocal, mușețel.

In privinta ceaiurilor din plante laxative, nu le folositi mai mult de 8 până la 10 zile, deoarece pot ajunge să irite intestinul.

Odihnește-te după mese

Intestinul nostru funcționează cel mai bine atunci când suntem relaxați, deoarece are cea mai mare energie posibilă. Relaxarea nu înseamnă să te intinzi pe o canapea, ci mai degrabă să faci o plimbare timp de zece minute după masă.

Angajați-vă în activitati fizice

Prin întărirea mușchilor din abdomen, actionati mecanic asupra peristaltismului, care favorizează golirea intestinului. Mersul pe jos combinat cu un pic de gimnastică abdominală este ideal.

Du-te la baie în liniște

Atâta timp cât coincide aproximativ cu nevoile fiziologice, stabilirea unui timp fix pentru a merge la baie poate fi foarte liniștitor pentru persoanele cu constipație. Dacă acest ritual este ineficient, nu este nevoie să ne străduim prea mult cu riscul de a crea anxietate suplimentară, dar când dorința este prezenta, nu ne abtinem!

Adoptați și poziția potrivită! Așezarea pe scaunul toaletei nu favorizează fiziologic o evacuare eficientă, spre deosebire de pozitia ghemuita. Pur și simplu puneți picioarele pe un scaun mic și înclinați ușor trunchiul înainte.

Facilitați tranzitul printr-un masaj

Așezați mâna în partea dreaptă jos a burții, la nivelul apendicelui, aduceți-o sub coastele din dreapta, traversați orizontal către coastele din stânga, coborâți în stânga jos a burții, apoi traversați înapoi în zona apendicelui. Ca un pătrat în sensul acelor de ceasornic: acest masaj trebuie efectuat dimineața și seara în perioadele de constipație, făcând cel puțin șase ture, începând cu o presiune medie a mâinii, apoi puternică, apoi foarte ușoară.

Anticipați situațiile de risc

În mod natural „invatat acasă”, intestinul urăște modificările, mai ales atunci când aveți tendința de a fi constipat. Prin urmare, dacă urmează o călătorie, introduceți un pachet de prune uscate în geantă.