Consiliul Local Iași ar putea acorda distincția de „Cetățean de Onoare” al municipiului Iași pentru cinci personalități!

de: Andrei ROTARU
02:00, 28 mart. 2023

Municipalitatea a propus, în şedinţa ordinară a Consiliului Local, acordarea mai multor titluri de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Iaşi

Proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local ce va avea loc pe data de 30 martie, vor fi supuse votului de către aleșii Iașului, iar mai mulți pictori, artiști și scriitori ar putea primi distincția de „Cetățean de Onoare” ai municipiului Iași, printre care artistul Samy Briss, pictorul Eugen Mircea, pictorul Constantin Tofan, pictorul Liviu Suhar și scriitorul Daniel Corbu.

Distincția de „Cetățean de Onoare” pentru cinci personalități!

Daniel Corbu este, fără îndoială, unul din marii scriitori români contemporani. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității București secția româno-franceză. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România – USR, filiala Iași

O personalitate care ar putea primi titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Iaşi este pictorul Liviu Suhar, născut la 17 februarie 1943, în satul Iacobeni din județul Suceava. A făcut studii la Liceul de Arte „Octav Băncilă” din Iași (1957-1962), apoi la Facultatea de Arte Plastice și Decorative din cadrul Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (1962-1968), cu diploma de licență în Arte, specialitatea Pictură, la clasa profesorilor Aurel Ciupe și Petru Abrudan.

În anul 1970 devine membru definitiv al Uniunii Artiștilor Plastici. Începând cu anul 1968, expune constant, fără întrerupere, lucrări de pictură și desen, în expoziții personale, de grup, colective – județene, naționale și internaționale. A avut expoziții personale la Iași, Bârlad, Vaslui, Suceava, Galați, Baia Mare, Cluj, Oradea, Timișoara (1971-2001), București (1974, 1978, 1982, 1993), Lausanne – Elveția (1991), Madrid (1993), Budapesta (1996), Viena (1998), Wolfsburg – Germania (2000), Veneția (2001) ș.a.

De asemenea, are numeroase participări la expoziții internaționale de grup, începând din 1973: Barcelona, Berlin, Lisabona, Moscova, Poitiers, Perugia, Bari, Maceratta, Liege, Zagreb, Novi-Sad, Sarajevo, Sofia, Cagnes sur Mer, Dreux, Israel ș.a. Lucrările sale se află în majoritatea muzeelor naționale, în colecții de stat și particulare din România.

La rândul său, scriitorul Daniel Corbu ar putea primi titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Iaşi. Acesta s-a născut pe 7 aprilie 1953, în Târgu Neamț și este un poet și eseist român. Daniel Corbu este, fără îndoială, unul din marii scriitori români contemporani. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității București, secția română-franceză. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România – USR, filiala Iași.

Născut pe 7 aprilie 1953, Daniel Corbu a debutat în presă, în anul 1979, în revista „România literară”. Tot în această perioadă a publicat poeme în revistele literare „Tribuna”, „Amfiteatru”, „Cronica”, „Luceafărul” și „Ateneu”. Începând cu 1984, inițiază și organizează, prin Casa de cultură din Târgu Neamț, unde este instructor de teatru și poezie, „Colocviile Naționale de Poezie de la Târgu Neamț (zece ediții)”. După 1990 este inspector cultural (Inspectoratul pentru Cultură Neamț), fondator al Casei de Editură „Panteon” și al revistei literare „Panteon”.

Este inițiator și organizator al „Serilor de Poezie de la Vânători-Neamț”, din care s-au desfășurat unsprezece ediții. Din 1998 s-a stabilit la Iași, ca muzeograf literar, apoi director adjunct și director al Muzeului Literaturii Române Iași.

Artistul Constantin Tofan ar putea primi titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Iaşi

Constantin Tofan s-a născut la data de 14 aprilie 1952, în comuna Gârceni, județul Vaslui. Este un cunoscut pictor și profesor universitar dr. în cadrul Universității Naționale de Arte ”George Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design, secția Pedagogia Artelor  Plastice și decorative

Constantin Tofan s-a născut la data de 14 aprilie 1952, în comuna Gârceni, județul Vaslui. Este un cunoscut pictor și profesor universitar doctor în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design, secția Pedagogia Artelor Plastice și decorative.

Între anii 1997-2013 a avut funcția de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, perioada în care a susținut și încurajat arta plastică ieșeană, atât prin organizarea unor saloane importante de artă, cât și prin promovarea artiștilor ieșeni în țară, fiind membru în jurii și comisii de specialitate.

Tot în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local va fi supus votului proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Iaşi artistului Samy Briss. Acesta a studiat la Şcoala de Arte Plastice din Bucureşti (Atelierul lui Camil Ressu). În 1960 a plecat din România pentru a se stabili în Israel.

În 1967 a organizat prima expoziţie individuală în Tel Aviv. A organizat 27 de expoziţii individuale în Franţa, Israel, Olanda, Luxemburg, Germania de Vest, Statele Unite şi Canada. A participat la expoziţii de grup în Franţa, Israel, România, Elveţia, Statele Unite, Venezuela, remarcându-se în 1959, la Engraving Triennale, în Elveţia şi în 1962, la Poster Biennale, în Varşovia.

În 1977, albumul său litografic „Les Saltimbanques” a fost publicat de Romanet, Paris, cu o prefaţă de Pierre Mazars. Picturile sale murale de mozaicuri sau reliefuri pe lemn ori aluminiu decorează mai multe clădiri publice. Lucrările sale se află în muzee şi colecţii private din România, Franţa, Israel, Anglia, Germania, Olanda, Luxemburg, Canada, Statele Unite. Locuieşte şi lucrează la Paris.

O altă personalitate care ar putea primi titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Iaşi este pictorul Eugen Mircea. Eugen Mircea s-a născut pe data de 21 aprilie 1948, în Stolniceni-Prăjescu, Iaşi. Este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice a Academiei „Nicolae Grigorescu” Bucureşti. Cu numeroase expoziţii personale, de grup şi saloane în ţară, creaţiile sale se află în colecții de stat și particulare din Italia, Germania, Franţa, Grecia, SUA, Anglia, Belgia și Olanda.

Municipalitatea ieșeană ar putea acorda distincția de „Cetățean de Onoare” celor cinci personalități, mari pictori, artiști și scriitori ce au contribuit la diverse activități importante pentru lumea artistică și istorică a orașului Iași. Cei cinci cetățeni de onoare au în palmares diverse distincții de rang înalt, ca dovadă a valorii fiecăruia în ramura de activitate.