Consiliul Europei critică dur condiţiile din închisorile din Grecia: „Un afront la adresa demnității umane”
Consiliul Europei a criticat condiţiile din închisorile din Grecia . Un raport publicat vineri, 2 septembrie, acuza condiţiile de viaţă precare din acestea care reprezintă „un afront la adresa demnităţii umane”.
Raportul publicat de Cmitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor Degradante (CPT) al Consiliului Europei a fost realizat în urma a două săptămâni de vizite, la sfârşitul anului 2021, la cinci închisori: la Korydallos – cea mai mare, lângă Atena -, la Nigrita (nord), şi în insulele Kos, Chios şi Corfu.
Închisorile din Grecia, subiectul criticilor Consiliului Europei
Raportul privind condiţiile din închisorile din Grecia, evaluează condiţiile din penitenciare la zece ani după recomandările făcute de CPT. Acestea constată acum „o suprapopulare şi condiţii precare de detenţie, violenţe între deţinuţi, lipsa gravă de personal şi servicii de sănătate inadecvate”. Se pare că în cadrul vizitei efectuate la sfârşitul anului 2021, „Grecia număra 11.182 de deţinuţi pe 10.175 de locuri, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 110%”, notează raportul.
În raport este precizat că din cele 34 de penitenciare, 24 erau supraaglomerate şi 15 dintre ele aveau un grad de ocupare mai mare de 130%.
CPT a subliniat de altfel progresul în îngrijirea medicală a deţinuţilor prin creşterea numărului de personal medical din penitenciare, însă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „lipsa unor investigaţii amănunţite cu privire la decesele produse în arest” şi cu lipsa „activităţilor constructive” oferite deţinuţilor în vederea reintegrării lor în societate.
Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor Degradante al CoE recomandă Greciei să recurgă mai des la alternative, respectiv „folosirea pedepselor alternative la închisoare”, „să adopte măsuri pentru a facilita reintegrarea socială” şi „o mai bună repartizare a deţinuţilor între penitenciare”.
Într-un răspuns adresat comitetului, guvernul elen a asigurat CPT că va intensifica transferurile către închisorile mai puţin aglomerate şi va elabora un „plan strategic reevaluat” pe baza recomandărilor CPT. De asemenea, autorităţile elene au explicat că iniţiativele de reintegrare şi reeducare pentru deţinuţi au fost perturbate de pandemia de coronavirus.
În contextul închisorilor din Grecia, amintim că marți, 31 mai, magistrații de la Atena au hotărât ca fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, să fie eliberat din închisoarea din Grecia până la următorul termen de judecată.
De ce anume nu au voie deținuții din penitenciarele românești
Într-o altă ordine de idei, precizăm că deținuții din România sunt nevoiți să respecte anumite reguli, în funcție de tipul de penitenciare în care se află. Cu toate acestea, există o regulă comună pe care nimeni nu ar trebui să o încalce dacă își dorește să nu aibă probleme cu legea.
Există o mulțime de lucruri pe care deținuții nu le pot primi, printre care se numără și un fruct des întâlnit în majoritatea magazinelor, și anume lămâia sau despre orice derivat al său. Pentru a elucida orice nelămurire, precizăm că lămâia poate fi utilizată în scopuri nocive pentru deținuți, deoarece aceștia ar putea obține cu ușurință o cantitate de alcool minimă, dacă dețin câteva cunoștințe minime de chimie elementară. De asemenea, lămâia ar putea să fie utilizată ca ingredient de administrare al heroinei, unul dintre cele mai comune droguri din închisori și preventiv, pentru a se evita astfel de evenimente, oficialii au decis interzicerea totală a acestui fruct.
Așadar, în situația în care există persoane din afara închisorii care sunt prinse că sunt furnizate astfel de fructe sau ori alt tip de alimente interzise, se vor lua măsurile necesare pentru pedepsirea acestora. Trebuie reținut că vinovații ar putea primi o amendă de 100-500 de lei. Iar în cazul introducerii ilegale a unor dispozitive de comunicare, printre care se numără și telefoanele mobile, pedeapsa va fi închisoarea de la 6 luni, la 3 ani.
Cu toate acestea, amintim cum vineri, 2 septembrie, Consiliul Europei a criticat condiţiile din închisorile din Grecia.