Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pentru proiectul de buget. Ce spune Florin Cîțu
Consiliul Economic și Social (CES), organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului, a dat aviz negativ proiectului de buget pentru 2021, propus de Guvernul Florin Cîțu.
De asemenea, Consiliul a dat aviz negativ Legii plafoanelor și Ordonanţei de urgență trimisă de Guvern privind neacordarea de vouchere de vacanţă, îngheţarea punctului de pensie în 2021 și eliminarea transportului gratuit pentru studenţi.
Consiliul Fiscal este de acord cu mare parte din estimările privind evoluţia economiei pe care se bazează construcţia bugetului de stat pe 2021, dar emite prognoze diferite în cazul deficitului bugetar din 2020 şi al veniturilor fiscale şi din contribuţii de asigurări previzionate pentru 2021. Avizul este consultativ, iar Guvernul poate să nu țină cont de părerea CES.
Ministerul Finanțelor a publicat joi, 11 februarie, pe site, proiectul de buget pentru anul 2021. Proiectul este conturat pe o creștere economică de 4,3%, Produsul intern brut la 1.116,83 miliarde lei, iar deficitul proiectat este de 80 de miliarde de lei (7,16% din PIB). Astfel, în acest an, veniturile sunt estimate la 364,9 miliarde de lei, cheltuielile la 444,90 miliarde de lei.
Florin Cîțu: „Un consiliu politic, fără vreo răspundere pentru vot“
Florin Cîțu a declarat că CES este un consiliu politic cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor.
„Este nevoie de reformă. Din temelii. Premieră în România. Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile. Acesta este avizul profesioniștilor. Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr. Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019″, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.
Reducere pentru transportul studenților
Prin Ordonanţa de Urgență trimisă de Guvern se are în vedere eliminarea transportului gratuit pentru studenţi și introducerea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi.
„Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se arată în proiectul de OUG.
Altfel, prin proiectul de OUG supus aprobării în şedinţa de Guvern se prevede abrogarea articolului 5 din OUG 131/2020 referitor la acordarea unui spor de COVID de 30% la salariul de bază angajaţilor din prefecturi.
Fără vouchere de vacanță
Prin proiectul de OUG, punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022, iar în acest an nu se vor mai acorda vouchere de vacanţă.
„În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite. Ştiţi foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanţă, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulaţie 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget „, a spus premierul Florin Cîțu.