Consilierii județeni au fost plimbați pe la Casa Călăului din Manta Roșie. Concesionarea monumentului din Iași va fi reluată

de: Vlad Rotaru
02:00, 01 oct. 2021

Concesionarea clădirii Casa Călăului din Manta Roșie, municipiul Iași, ar urma să fie reluată de plenul Consiliului Județean. Conducerea instituției și consilierii județeni au fost pe terenul de la monumentul istoric din oraș pentru a vedea stadiul în care se află clădirea și dacă merită concesionarea clădirii vechi de două secole

Unul dintre cele mai vechi monumente istorice din municipiul Iași ar putea fi concesionat pe o perioadă de minimum 25 de ani. Conducerea Consiliului Județean Iași (CJ) a fost pe terenul de 2,4 hectare din Manta Roșie, unde se află Conacul Moruzi, clădire cunoscută drept Casa Călăului. La ultima ședință de CJ, aleșii județeni au respins proiectul de hotărâre legat de concesionarea clădirii către un investitor privat, de teama unei combinații imobiliare. Pentru a demonstra faptul că nu este nimic ilegal la mijloc, șefii CJ Iași au făcut recent o vizită în teren, la Casa Călăului din municipiu.

CJ a preluat Casa Călăului din Manta Roșie în 2013

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a precizat faptul că imobilul se află în patrimoniul CJ încă de acum 8 ani, dar și faptul că vechile administrații județene nu au făcut nimic pentru protejarea acestuia.

„Alături de consilierii județeni și repezentanți ai Direcției Județene de Cultură și de la Ordinului Arhitecților, am făcut o evaluare în teren la Casa Moruzi, cunoscută drept Casa Călăului. Imobilul datează din secolul al XIX-lea și este cuprins în lista monumentelor istorice din județul Iași. Atât imobilul, cât și terenul, în suprafață de 23.842 mp, sunt în administrarea Consiliului Județean Iași din anul 2013”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Interese electorale cu Casa Călăului din Iași

În mandatul trecut, fosta conducere a CJ s-a folosit de Casa Călăului în scop electoral.

„Din păcate, deși a existat o inițiativă de concesionare în 2016, până acum nu a fost gândit niciun proiect de restaurare a acestui obiectiv de patrimoniu. Nu s-a investit nimic în întreținere și consolidare, astfel că imobilul a ajuns în prag de ruină, iar terenul – un peisaj dezolant. Am căzut de acord cu toții că nu mai putem lăsa lucrurile așa. Valoarea istorică pe care acest simbol o are pentru comunitatea noastră trebuie dublată și de o utilitate publică”, a mai spus șeful CJ Iași.

Redevență de nici 8.000 de euro pe an pentru Conacul Moruzi

Conducerea Consiliului a precizat că instiuția nu dispune de fondurile necesare restaurării imobilului din municipiul Iași.

„Mi-aș fi dorit să avem resurse proprii, fonduri guvernamentale sau europene pentru a investi în restaurarea imobiliului și a terenului, dar așteptarea nu este o opțiune. Deja a trecut prea mult timp, iar cu fiecare zi în plus clădirea se degradează și mai mult. Soluția cea mai eficientă, pe care am propus-o și colegilor mei consilieri județeni, rămâne concesionarea imobilului și a terenului„, a mai spus Costel Alexe.

La ultima ședință de Consiliu, plenul CJ nu a fost de acord cu concesionarea pe 25 de ani și o redevență de doar 7.800 de euro anual.

CJ va continua expertiza pentru consolidarea clădirii

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a menționat că instituția va aloca fondurile pentru expertiza asupra clădirii din zona Manta Roșie.

„Demersul de concesionare este cu totul justificat, în condițiile în care se vor transmite concesionarului toate obligațiile care decurg din legea referitoare la protejarea monumentelor istorice și vom veghea ca ele să fie respectate. Trebuie să luăm împreună cea mai bună decizie pentru viitorul acestei clădiri și vom avea pe ordinea de zi a ședinței viitoare a Consiliului Județean un prim proiect de hotărâre pentru a demara expertiza și celelalte demersuri”, a mai adăugat șeful Consiliului Județean Iași.