Consideri că norocul este chior? Înțelegerea celor 4 tipuri de noroc te va face instant mai norocos
Norocul nu este doar despre șansa oarbă. Este influențat și de comportament și mentalitate, iar acestea le poți controla. Majoritatea oamenilor percep norocul ca pe ceva ce pur și simplu ți se întâmplă, un dar al universului. Dacă te-ai născut cu un talent excepțional la matematică, baschet sau la a cânta la corn francez, aceasta este doar o formă de noroc chior. Ai primit trei ași la masa de poker? Ești norocos. Ai întâlnit întâmplător potențialul client pe care sperai să-l întâlnești la un eveniment de networking? Din nou, noroc.
Dar, pe cât de evidentă pare a fi această perspectivă asupra norocului, știința sugerează că ea este greșită. În timp ce șansa pură joacă cu siguranță un rol semnificativ în cursul vieților noastre, există diferențe semnificative între oamenii care se consideră norocoși și cei care nu se consideră astfel. Cercetările arată că dacă îți schimbi mentalitatea și comportamentul, norocul te va căuta.
Conform unei cărți clasice despre acest subiect, publicată în 1978, primul pas este să înțelegi exact ce este norocul. În „Chase, Chance, & Creativity: The Lucky Art of Novelty,” neurologul James Austin susține că există de fapt 4 tipuri de noroc pe care trebuie să le înțelegi dacă vrei să devii mai norocos.
Norocul chior
Scriitorul și antreprenorului Sahil Bloom, explică cele 4 tipuri de noroc prezentate în cartea lui James Austin. Bloom începe discuția cu tipul de noroc la care majoritatea oamenilor se gândesc atunci când folosesc cuvântul – norocul chior. Este exact așa cum sună, succese sau eșecuri care se întâmplă din pură întâmplare. Acesta este tipul de noroc care operează atunci când primești o mână excepțională la poker sau câștigi loteria genetică cu un talent la nivel de geniu. Nu poți face prea multe pentru a-l influența.
Norocul din acțiune
Dar Bloom continuă să explice că norocul chior este doar unul dintre cele 4 tipuri de noroc. Următorul tip, norocul din acțiune, se află într-o proporție mai mare sub controlul nostru. Acest tip de noroc apare atunci când „creăm mișcare și coliziuni prin efort și energie”, a scris el pe Twitter. „Îți crești șansele de noroc prin simpla acțiune de a te mișca.”
Dacă luăm exemplul cu networkingul de mai sus, ar putea să fi fost noroc chior că tu și clientul visat ați decis amândoi să participați la același eveniment în aceeași zi. Dar există și un alt tip de noroc în joc. Cu cât participi la mai multe astfel de evenimente – cu cât te afli mai mult în mișcare – cu atât ai mai multe șanse să dai peste conexiuni valoroase.
Acest tip de noroc poate fi crescut prin mișcare fizică – întâlnind mai mulți oameni, mergând în mai multe locuri – dar se aplică și expunerii în spațiul virtual. Inginerul Aaron Francis a argumentat convingător că una dintre cele mai bune modalități de a-ți crește norocul este să scrii mai des, public, despre munca ta. Procedând astfel, ideile tale sunt puse în mișcare și devin mai susceptibile în a intra în contact cu cineva care poate face o diferență în cariera ta.
Norocul din conștientizare
Un studiu clasic a arătat pentru prima dată că norocul are mult de-a face cu comportamentul, nu doar cu șansa. Cercetătorii le-au dat voluntarilor un ziar și le-au cerut să numere numărul total de imagini din el. Cei care se considerau norocoși aveau tendința să finalizeze sarcina în câteva secunde, în timp ce cei mai puțin norocoși stăteau pe gânduri mult timp.
Care a fost diferența? Cercetătorii inseraseră pe ascuns o cutie mică pe a doua pagină, pe care scria: „Acest ziar are 43 de imagini. Poți să oprești lectura acum.” Persoanele care se considerau norocoase erau mult mai susceptibile să observe această cutie și să-și economisească mult timp fără a mai răsfoi paginile.
Ce avea grupul norocos și le lipsea voluntarilor care nu se considerau astfel, era al doilea tip de noroc pe care Bloom îl evidențiază, și anume norocul din conștientizare. Dacă poți conștientiza ușor, poți „mirosi norocul de la o poștă”, susține el. Printr-o combinație de caracteristici precum deschidere, curiozitate, optimism și experiență, devii mai predispus să recunoști norocul atunci când acesta îți iese în cale. Cultivarea acestor trăsături te va face, prin urmare, mai norocos.
Norocul din unicitate
„Acest tip de nooc îi favorizează pe cei cu hobby-uri și stiluri de viață distinctive, dacă nu chiar excentrice, și un comportament motor unic”, a scris Austen în cartea sa. Este o idee pe care Steve Jobs o înțelegea bine. Într-un discurs din 1982, fondatorul Apple îi sfătuia pe cei care își doresc să-și dezvolte inteligența și să-și crească șansele de succes să-și cultive hobby-uri ciudate și interese neobișnuite.
„Contează să nu ai aceeași gamă de experiențe ca toți ceilalți, altfel vei face aceleași conexiuni și nu vei fi innovator. Poți să te gândești să mergi la Paris și să fii poet pentru câțiva ani. Sau ai putea să mergi într-o țară din lumea a treia – vă sfătuiesc să faceți asta cu tărie. Să te îndrăgostești de două persoane odată. Walt Disney a luat LSD”, spunea Steve Jobs în respectivul discurs.
Nu este vorba doar despre faptul că substanțele psihoactive sau poliamoria te fac mai norocos. Ideea este că oferind lumii o combinație neobișnuită de abilități, experiențe și interese, ai mai multe șanse să ieși în evidență și să atragi oportunități. Unicitatea nu te face doar interesant, ci te va face și mai norocos.
Deci, reconstruiește-te pentru a atrage mai mult noroc, și nu doar chior, în viața ta. Cunoașterea acestor tipuri de noroc adaugă complexitate unui concept cotidian pe care majoritatea dintre noi îl folosim fără a reflecta prea mult asupra subiectului. Dar descompunerea norocului în tipuri nu este doar un exercițiu academic sau un subiect de discuție la petreceri. Dacă înțelegi exact ce implică conceptul de noroc, vei fi mult mai bine poziționat pentru a atrage norocul în viața ta.