Conserva preferată a românilor este o bombă pentru sănătate. Cutiile sunt contaminate cu mercur

de: BZI.ro
18:20, 02 nov. 2024

Două ONG-uri, din Franța și la nivel european, au tras un semnal de alarmă denunțând conserve de ton contaminate pe scară largă și puse la vânzare în cinci țări din Europa: Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia.

„100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”

Conservele de ton sunt puternic contaminate cu mercur, o substanță nocivă pentru sănătate, potrivit unui raport publicat săptămâna aceasta de ONG-urile Bloom și Foodwatch, care solicită supermarketurilor și autorităților publice să „ia măsuri urgente”, inclusiv scăderea limitelor autorizate.

„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve din cinci țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia) și le-a testat într-un laborator independent: 100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”, relevă ancheta realizată de ONG-ul Bloom, scrie Le Figaro.

Organizația de mediu susține că mai mult de jumătate din cutii conțin mercur peste limita maximă stabilită pentru alte specii de pește, respectiv 0,3 mg/kg. „Nivelurile maxime de mercur în ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare găsit în ton și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din ton”, relevă ancheta.

Astfel, acestea au fost stabilite la 1 mg/kg pentru „greutatea proaspătă” și nu pentru produsul finit, în cutie. „Acesta este motivul pentru care tonul, una dintre speciile cele mai contaminate, are o toleranță maximă la mercur de trei ori mai mare decât cea a speciilor cele mai puțin contaminate”.

Pentru cele două ONG-uri, „nu există niciun motiv de sănătate care să justifice această discrepanță: mercurul nu este mai puțin toxic dacă este ingerat prin ton, contează doar concentrația de mercur din aliment”.

Substanțe toxice pentru sistemul nervos

Mercurul, prezent în special în depozitele atmosferice provenite de la centralele electrice pe cărbune, este clasificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele zece substanțe cele mai îngrijorătoare pentru sănătatea publică.

În ocean, mercurul se amestecă cu bacteriile și este transformat în metilmercur, un derivat și mai toxic. „Mercurul elementar și metilmercurul sunt toxice pentru sistemul nervos (…); pot fi observate tulburări neurologice și comportamentale după expunere”, precizează OMS.

În Franța, marca Petit Navire a fost vizată în mod special: una dintre conservele sale conține 3,9 mg/kg. În fața a ceea ce ele califică drept un „adevărat scandal de sănătate publică”, ONG-urile solicită „măsuri de urgență”.

Acestea solicită Comisiei Europene să se alinieze la nivelul maxim cel mai strict pe care l-a stabilit pentru alte specii, și anume 0,3 mg/kg.

„Cerem autorităților publice să înăsprească reglementările și, fără întârziere, ca distribuitorii să vândă numai produse sub pragul cel mai protector”, rezumă Camille Dorioz, director de campanii la Foodwatch.