Consecințe uriașe pentru Ucraina și Europa dacă centrala nucleară Zaporojie va fi compromisă
Consecințe uriașe pentru Ucraina și Europa dacă centrala nucleară Zaporojie va fi compromisă. Agenția Internațională pentru Energie Atomică: „Ce se va întâmpla pe o rază de 40-50 de kilometri nu este comparabil nici măcar cu Cernobîl sau Fukushima”.
Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este cea mai mare din Europa și se află în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Centrala fost capturată de ruși la începutul invadării Ucrainei.
Autoritățile de la Kiev au anunțat că rușii au pus explozibil în centrala nucleară
Luni, autoritățile de la Kiev au anunțat că rușii au pus explozibil în unitățile energetice ale centralei nucleare. Centrul Stratcom al Ucrainei îl citează pe comandantul garnizoanei staționate la centrală, care ar fi spus că este gata să arunce clădirile în aer.
Ucraina a avertizat cu privire la consecințele catastrofale în cazul în care s-ar întâmpla ceva la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, și a declarat că forțele Kremlinului împiedică experții în domeniul siguranței să viziteze cea mai mare centrală nucleară din Europa, relatează CNN.
„Ce se va întâmpla pe o rază de 40-50 de kilometri de la centrală, nu este absolut deloc comparabil nici măcar cu Cernobîl sau Fukushima”, a declarat Evjenii Tsymbaliuk , ambasadorul Ucrainei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena.
Ucraina ar dori ca o delegație de experți de la AIEA să viziteze stația
Ambasadorul Ucrainei a declarat că Ucraina ar dori ca o delegație de experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și de la Națiunile Unite să viziteze stația pentru a monitoriza starea acesteia, dar că acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina fac o astfel de călătorie „imposibilă”.
„Vom folosi toate canalele posibile ale diplomației pentru a apropia AIEA și ONU de efectuarea acestei misiuni. Chiar avem nevoie urgentă de ea”, a declarat luni Tsymbaliuk la o conferință de presă.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru recentele tiruri de artilerie și rachete din jurul centralei nucleare din centrul Ucrainei, pe care secretarul general al ONU, António Guterres, le-a descris ca fiind „sinucigașe”.
Sâmbătă, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este extrem de îngrijorat de bombardamentele „care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”.