Conopidă gratinată la cuptor, cu sos de cașcaval. O rețetă sănătoasă de toamnă!

de: Marin Patrisia
14:14, 04 sept. 2023

Conopida este o legumă de bază în bucătăria britanică și franceză. Această rețetă de conopidă gratinată la cuptor este ideal de gătit acasă, căci are toate calitățile unei mese practice, sănătoase și delicioase: se bazează pe legume, este destul de ușor de pregătit și oferă o senzație de confort. Bucățelele moi de conopidă sunt acoperite de un sos Mornay cu mult cașcaval, presărat cu bucățele de bacon și coapte până devin aurii și pufoase. Rezultatul va fi un fel de mâncare cremos și delicios, ce poate fi servit la orice ocazie, fie că este vorba de o sărbătoare sau de o cină în cursul săptămânii.

Atunci când cumperi conopidă, caută una fermă, cu buchețele dense și fără defecte. Culoarea să ar trebui să fie un alb-cremos. Când o ridici, ar trebui să simți că este mai grea decât dimensiunea pe care o are de fapt. Dacă vezi frunze încă atașate în jurul ei, acestea ar trebui să fie de un verde vibrant și să nu arate ofilite.

Conopidă gratinată la cuptor. Ce este un sos Mornay?

În esență, un sos Mornay este un sos Bechamel clasic (unul dintre cele 5 sosuri fundamentale ale bucătăriei franceze) – la care se adaugă brânză rasă. Este cremos și ușor, cu un gust savuros de cașcaval. Sosul Mornay este versatil și se folosește nu doar pentru această rețetă de conopidă gratinată, ci și la diverse sandvișuri sau alte rețete cu legume gratinate.
În mod tradițional, pentru a face sos Mornay se folosește brânza alpină tare, precum Gruyère sau Emmental. Acestea sunt puțin mai scumpe, dar vor da cu adevărat gust sosului! Poți să faci sosul Mornay în avans, cu până la o zi înainte. După ce faci sosul, transferă-l într-un castron. Acoperă-l cu o folie de plastic care să atingă suprafața sosului, astfel încât să nu se formeze o crustă deasupra. Lasă-l să se răcească complet la temperatura camerei și păstrează-l în frigider până când ești gata să-l folosești. Înainte de a-l utiliza, încălzește sosul într-un vas pe foc mediu, amestecând energic până când devine din nou cremos.

De asemenea, poți pregăti întreaga mâncare în avans cu câteva ore înainte sau chiar cu o zi înainte, și să o păstrezi la frigider. Atunci când vrei să o pui la cuptor pentru a o servi la masă, preîncălzește cuptorul la 200°C și coace așa cum este indicat. Va trebui să o coaceți puțin mai mult (aproximativ 10 minute în plus) deoarece va fi rece de la frigider. După ce fierbi bucățelele de conopidă, asigură-te că le scurgi bine și le lași deoparte timp de cel puțin 10-15 minute pentru a permite acestora să „se usuce”. Acest lucru este foarte important pentru că vrei să elimini cât mai multă umiditate posibil din conopidă, pentru a preveni ca aceasta să devină “apoasă” în cuptor.

Ingrediente necesare și pașii de urmat pentru preparare

Pentru a pregăti această rețetă de conopidă gratinată la cuptor este nevoie de 8 buchețele de conopidă, 200g de bacon (aproxmativ 4 felii) tăiat în felii subțiri, 75 g de brânză Gruyere rasă. Pentru sosul Mornay se vor folosi 62 g de unt nesărat, 62 g faină de grâu, 500 ml de lapte cu 2% grăsime, jumătate linguriță de piper negru, un sfert linguriță de nucșoară, 75g de brânză Gruyère rasă, jumătate linguriță de sare. Prima dată se preîncălzește cuptorul la 200°C. Pregătește conopida și pune un vas mare cu apă sărată la foc, adaugă conopida și fierbe timp de 5-6 minute, până devine moale dar încă ușor fermă. Scurge-o imediat și las-o deoparte.
Așează o farfurie mică cu hârtie de bucătărie. Într-o tigaie, la foc mediu, prăjește feliile de bacon amestecând frecvent, până se rumenesc, timp de aproximativ 5 minute. Scoate bucățile de bacon pe farfuria pregătită, căptușită cu hârtie de bucătărie.

Pentru a prepara sosul Mornay, topește untul la foc mediu, într-un vas pentru sos. Adaugă făina și gătește timp de 1 minut, amestecând încontinuu cu o lingură de lemn, până se formează o pastă groasă care lasă marginile vasului curate. Așază bucățelele de conopidă într-un vas termorezistent. Toarnă sosul Mornay deasupra, asigurându-te că acoperi totul uniform. Presară cu restul de 75 g de Gruyere și restul de bacon. Condimentează cu piper negru, după gust. Coace conopida gratinată la cuptor timp de 15 minute și apoi mai lasă 2-3 minute în cuptor, după ce ai stins focul. Las-o să se răcească timp de 10-15 minute înainte de a o servi.