Conjunctivita la pisici, o afecțiune frecventă în sezonul cald. Cum se manifestă și cum se tratează
Conjunctivita este o afecțiune frecventă la pisici, mai ales în sezonul cald. Iată cum o recunoști și ce măsuri ar trebui să iei, atunci când prietenul tău blănos suferă.
Conjunctivita este întâlnită atât la oameni, cât și la animale. Se manifestă la nivelul ochilor (unul sau ambii ochi) și produce inflamarea țesuturilor din jurul acestora.
Există două tipuri de conjunctivită, și anume: infecțioasă și neinfecțioasă. Ambele prezintă aceleași simptome, dar cauzele lor sunt diferite.
Iată cum recunoști semnele conjuctivitei la pisici și ce ar trebui să faci pentru a preveni transmiterea bolii.
Conjunctivita la pisici, o afecțiune des întâlnită în sezonul cald
Atunci când o pisică suferă de conjunctivită, pielea din jurul ochilor se înroșește și se inflamează. Mai mult, animalul ține pleoapele apropiate sau ochii închiși, clipește excesiv, se freacă cu lăbuțele în zona ochilor, lăcrimează excesiv și își fac apariția scurgerile albe sau gălbui.
Înroșirea și inflamarea țesuturilor din jurul ochilor produce durere și disconfort, lucru ce va determina pisica să își țină ochii închiși sau să clipească excesiv.
De vină pentru conjunctivită pot fi virusurile, bacteriile și factorii iritanți din mediu. Atunci când boala este considerată de tip infecțios, este produsă de un virus, iar cel mai comun este Virusul Herpetic Felin de tip 1, cunoscut și sub numele de Rinotraheită virală felină. Conjunctivita infecțioasă poate fi provocată și de bacterii, cum sunt: stafilococii, streptococii și chlamidya felină.
Printre factorii iritanți din mediu se numără: praful, mucegaiul, fumul, calitatea proastă a aerului și deodorantele de cameră. Aceștia determină apariția conjunctivitei de tip neinfecțios.
Pentru a verifica dacă pisica are sau nu conjunctivită, medicul veterinar va efectua o examinare fizică completă. Astfel, pentru a observa mai bine ochii pisici, acesta va utiliza un oftalmoscop și va efectua diverse teste, pentru a se asigura că nu există și alte probleme oculare asociate.
Tratament și prevenție pentru conjunctivita la pisici
Conjunctivita felină se tratează cu picături oftalmice, însoțite de un tratament adițional. Pot fi indicate suplimente pentru sistemul imunitar, steroizi, antibiotice, antiinflamatoare și alte medicamente, în funcție de cauza care a determinat apariția bolii. Curățarea ochiului sau ochilor afectați se poate face cu o cârpă umedă și caldă.
Conjunctivita de tip neinfecțios poate fi prevenită prin menținerea unui mediu înconjurător curat. În ceea ce privește conjunctivita infecțioasă, lucrurile se complică. Pisicile afectate de un virus sau de o bacterie ar trebui să fie ținute separat de celelelate feline, pentru a micșora riscul transmiterii. După ce ating o pisică afectată, oamenii ar trebui să se spele foarte bine pe mâini, chiar dacă nu se pot infecta. Dacă nu se spală pe mâini imediat, oamenii pot transmite conjunctivita infecțioasă la alte pisici.
Astfel că, indiferent dacă știi că o pisică suferă de conjunctivită sau nu, mai bine te speli pe mâini și previi, decât să tratezi.