Conjunctivita la câini. Din ce cauze apare, cum se manifestă și cum se tratează?
Conjunctivita este o afecțiune des întâlnită atât la câini, cât și la pisici. Iată care sunt cauzele care duc la apariția ei, ce simptome prezintă și cum se tratează.
Conjunctivita este o boală inflamatorie, care se poate manifesta la ambii ochii sau doar la unul singur. În majoritatea cazurilor, conjunctivita canină se tratează ușor, dar sunt și situații în care, în spatele acesteia, se ascunde o afecțiune mai gravă. Pentru a evita apariția complicațiilor, este necesar să depistați tulburarea la timp și să mergeți la medicul veterinar, pentru ca animăluțul dumneavoastră să primească un tratament adecvat.
În continuare, vă vom dezvălui din ce cauze apare conjunctivita la câini, cum se manifestă și, mai ales, ce presupune tratamentul.
Cauze și simptome frecvente ale conjunctivitei la câini
Conjunctivita reprezintă o inflamație, care ia naștere în conjunctivă (membrana mucoasă subțire care îmbracă suprafața anterioară a ochiului și pleoapa interioară). Cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt de natură infecțioasă și non-infecțioasă. Cele de natură infecțioasă cuprind infecțiile virale și infecțiile fungice, în timp ce cauzele non-infecțioase includ prezența corpurilor străine în interiorul ochiului, contactul cu substanțe iritante, traume, ochi excesiv de uscați sau diferite alergii.
Pentru a recunoaște această tulburare, este necesar să acordați o atenție deosebită ochilor animăluțului. Dacă aceștia sunt roșii sau prezintă umflături, mâncărime și lăcrimare excesivă, nu mai stați pe gânduri și mergeți la medicul veterinar. Pot apărea, de asemenea, dureri, iar mâncărimea poate fi atât de intensă, încât determină câinele să se zgârie și să își provoace răni. Din cauza disconfortului, câinele își va ține ochiul parțial sau complet închis și poate prezenta fotosensibilitate (sensibilitate la lumină).
În unele cazuri, conjunctivita canină poate apărea ca urmare a altor afecțiuni oculare, cum sunt cheratita, leziunile corneene, uveita sau glaucomul.
Important de precizat este că unele rase de câini au o predispoziție specială la conjunctivită, din cauza caracteristicilor anatomice sau genetice. Chiar și așa, afecțiunea nu este una problematică, atât timp cât este tratată rapid și eficient.
Cum se tratează conjunctivita canină?
Tratamentul conjunctivitei la câini se realizează în funcție de cauza care a declanșat afecțiunea. Dacă vorbim despre o infecție, se încearcă eliminarea microorganismului patogen, cu ajutorul medicamentelor antibiotice, antifungice, antivirale sau antiparazitare. Totodată, dacă tulburarea este alergică, pot fi administrate medicamente antihistaminice.
Toate aceste medicamente se găsesc fie sub formă de picături pentru ochi, fie sub formă de comprimate, pentru administrare orală. Medicul veterinar este singurul în măsură să stabilească care este cea mai bună variantă pentru câinele dumneavoastră.
În cazul în care apar inflamații, medicul poate recomanda medicamente cortizonice. Dacă afecțiunea apare ca o consecință a altor boli oculare (sau sistemice), este indicată tratarea stării primare, care a provocat inflamația.