La Congresul Național de Neuroștiințe sunt invitați aproximativ 300 de specialiști din toată țara. Tematicile abordate reprezintă un interes nu doar pentru medici, ci și pentru pacienți. Iașul este considerat un centru de excelență în domeniul medical
Începând de astăzi, până pe data de 3 noiembrie, la Iași va avea loc Congresul Național de Neuroștiințe cu Participare Internațională, „Provocări și controverse în neuroștiințe”. Evenimentul va avea loc la Hotel Ramada începând cu ora 12:00. Congresul Național va îngloba modalități variate de prezentare. De la comunicări, simpozioane, workshop-uri, mese rotunde, video-proiecții, e-postere, cursuri etc. Totodată va fi precedat de un curs cu diferite subiecte de interes, adresat în principal medicilor rezidenți. Organizatorii susțin că la eveniment vor participa aproximativ 300 de specialități formate din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, manageri ai instituțiilor publice și private din domeniul medical. La Congres vor mai participa și reprezentanți ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, Direcții de Sănătate Publică, companii farmaceutice și medici cu specializări diverse. Focalizarea este pe segmentul medicilor specializați în neurochirurgie, neurologie, psihologie, oftalmologie, radiologie, infecționiști, specialiști UPU, ATI, anatomie patologică, cât și o secțiune special dedicată asistenților medicali.
Iașul, Centru de Excelență în domeniul medical
Organizatorii Congresului susțin faptul că acest eveniment reprezintă o confirmare a faptului că Iașul a devenit un adevărat Centru de Excelență în domeniul medical.
„Este necesar să cunoaștem creierul și să-i înțelegem patologia, pentru că aceasta aduce după sine afecțiuni greu de imaginat și acceptat, atât de individ, cât si de societate. Evoluția prin cunoaștere este o paradigmă promovată din ce în ce mai des în mediul academic, iar neuroștiintele împreună cu ingineria de orice fel pot asigura progresul. Peste un miliard de oameni de pe întreg globul suferă de boli neurologice, precum Alzheimer, accidente vasculare cerebrale, traumatisme cerebrale, neuroinfecții, scleroză multiplă, boala Parkinson, tumori benigne si maligne etc. Sperăm că acest eveniment să fie o nouă ocazie bună pentru amintiri frumoase, prietenii noi, un moment bun și un prilej optim pentru schimbul de cunoștințe, pentru a genera noi idei, concepte, strategii și abilități practice în neuroștiințe, în beneficiul pacienților și prestigiul neuroștiințelor”, a specificat Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Tematici abordate
Congresul Național de Neuroștiințe va aduce în discuție teme care vor fi structurate pe secțiuni după cum urmează: secțiune de neurochirurgie, secțiune de neurorobotică, secțiune de psihologie, de neuro oftalmologie, dar și de neuro recuperare medicală. La acestea se adaugă secțiunile de neurologie, modelele fizico-matematice și experimentale în neuroștiințe. Secțiune de radiologie, imagistică, secțiune de neuro anatomie patologică și neuro anestezie. Totodată se vor discuta tematici legate de medicină legală, neuro anatomie patologică și legislația specifică domeniului medical. Aici se va discuta despre malpraxis în actul medical, calitatea și siguranța în domeniul medical.
Organizatorii
Evenimentul este organizat de către Colegiul Medicilor din România, Societatea Română de Neurochirurgie, Societatea Română de Oftalmologie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Academia de Științe Medicale. La acestea s-au adăugat Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universitatea Politehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Asociația Bridging Eastern and Western Psychiatry Romania, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Totodată, implicat în eveniment va fi și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași. Printre invitații de onoare de la Congresului Național de Neuroștiințe se află Ing. Maricel Popa, Conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru, Prof. Univ. Dr. Vasile Burlui, Prof. Dr. Camelia Bogdănici și Conf. Dr. Liviu Oprea. Invitați din alte țări sunt Dr. Marco Solmi și Prof. Frederic Albert