Conflict între Turcia şi Grecia. Ambasador turc: „Lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte repede”

de: BZI.ro
11:02, 02 nov. 2022

Conflict între Turcia și Grecia. Riscul izbucnirii unui conflict deschis între guvernul de la Ankara şi guvernul de la Atena se măreşte, după ce Turcia a semnat un acord din domeniul energetic cu guvernul libian. Un ambasador turc din Grecia a venit cu o avertizare precum că „lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte repede”.

Pe 3 septembrie 2022, Turcia a semnat un acord cu guvernul libian de la Tripoli pentru explorarea zonei din largul coasteri ţării africane după zăcăminte de petrol şi gaze. Nu a fost specificat dacă operaţiunile vor cuprinde şi apele din sudul Greciei, acolo unde Ankara, după spusele autorităţilor de la Atena, nu are niciun drept pentru a se implica.

Conflict deschis între Turcia şi Grecia

Turcia a fost acuzată de către ministrul grec de externe Nikos Dendias că exploatează „situația turbulentă din Libia pentru a destabiliza și mai mult securitatea în regiunea mediteraneeană și pentru a pune bazele unei hegemonii regionale”.

Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a venit cu ameninţări, subliniind că forţele sale ar putea „să vină dintr-o dată într-o noapte”. Mesajul a fost perceput ca pe o ameninţare directă la adresa insulelor greceşti. Astfel, ministrul grec de exerne a venit cu un mesaj către aliaţi, menţionând că trebuie să răspundă provocărilor din partea Turciei pentru a nu ajunge la o altă criză precum cea din Ucraina.

Pactul dintre Ankara şi Tripoli a fost semnat într-o perioadă tensionată, întrucât atât în Grecia, cât şi în Turcia vor vea loc alegeri anul următor, ceea ce ar putea stârni acţiuni exagerate de patriotism în peisajul geopolitic din 2023.

La alegerile din anul viitor, Erdogan, partidul căruia nu se mai bucura de sprijinul majorităţii, intenţionează să ia nişte voturi de la partidul naţionalist İyi Părţi („Partidul Bun”).

„Oportunitatea asta îi poate fi oferită de Grecia sau de Siria”, a spus Angelos Syrigos, profesor de drept internațional și ministru adjunct al educației.

Acesta a mai adăugat că există conceptul de maliţiozitate potenţială. Ankara s-ar putea să nu plănuiască să ucidă pe cineva, dar comportamentul extrem ar putea să genereze un război.

Guvernul grec se află și el într-o campanie electorală, iar imaginea sa a fost „murdărită” de scandalul de spionaj în care s-a descoperit că i-a monitorizat pe ascuns pe liderii și jurnaliștii de opoziție.

Tensiunile dintre Turcia şi Grecia nu s-au încheiat

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a adus acuzaţii liderului de la Atena că provoacă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord prin actele sale „ostile”. Acuzațiile lui Erdogan a venit după ce Grecia a vizat mai multe avioane turceşti cu sistemul său de apărare aeriană S-300.

La începutul lunii iunie 2022, Turcia a cerut Greciei să își retragă forțele armate de pe teritoriul insulelor din Marea Egee și a avertizat că țara să vă contesta statutul insulelor dacă nu le demilitarizează.

De asemenea, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său din Macedonia de Nord, că Grecia a construit o prezenţă militară pe insulele din Marea Egee, încălcând Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de la Paris din 1947.

„Acordurile există, dar Grecia le încalcă. Le înarmează. Dacă Grecia nu opreşte această încălcare, suveranitatea insulelor va fi adusă în discuţie”, a spus el. „Este atât de clar. Veţi respecta acordurile”.

Conflictul între Turcia și Grecia crește în fiecare zi, întrucât acțiunile Turciei sunt interpretate de Grecia drept o extindere a influenței Ankarei asupra apelor teritoriale din estul Mării Mediterane.