Conferință de presă după ședința Guvernului României din 29 iunie 2021 – LIVE VIDEO
Marți, 29 iunie 2021, are loc o conferință de presă la Palatul Victoria, după ședința Guvernului României.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a spus, marți, după ședința de Guvern, că certificatele COVID, în baza cărora românii pot merge în afara țării, ar putea fi folosite și pentru ca oamenii să meargă la nunți.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăila, a anunțat că certificatele digitale COVID ar putea fi folosite la petrecerile private dacă vor fi solicitări din partea organizațiilor din domeniul HORECA.
Declarația a fost făcută la finalul ședinței de Guvern de marți.
„În paralel cu certificatele a fost creată de către STS o platformă electronică de verificare a codurilor QR. Verificarea acestor coduri nu este reglementată în intern. Dacă vor fi solicitări, vom analiza. Este vorba despre reglementări, nu este complicat”, a explicat minstrul Sănătății.
„Ne așteptăm ca tulpina Delta să devină predominantă. De aceea, inclusiv când am prevăzut spitalele covid, am cerut să se vină cu creșterea numărului de paturi pentru a fi pregătiți pentru o recrudencențp a numărului de cazuri.
Noi nu secvențiem toate cazurile ci doar cele care îndeplinesc anumite criterii. Există circulație a tulpinii Delta, dar trebuie să solicităm INSP pentru a vedea dacă se corelează cu decesle. O să revenim.”, a spus Ioana Mihăilă.
Guvernul a aprobat, în ședința de marți seara, Ordonanța de Urgență privind măsurile de punere în aplicare a certificatelor digitale COVID.
Raed Arafat: Legea 5 din 2021 ar fi produs o plecare masivă a angajaților de la ambulanță și UPU
Raed Arafat a anunțat că Guvernul a decis să suspende o lege dată chiar în acest an pentru că ar fi aruncat în aer sistemul medical de urgență! Arafat a precizat că Legea 5 din 2021 ar fi produs o plecare masivă a angajaților de la ambulanță și UPU.
Șeful DSU a explicat că un medic de la Ambulanță are 52 de zile de concediu, în condițiile în care sistemul este în mare penurie de specialiști. Suspendarea legii este până la finele lui 2022.
”OUG de suspendare a legii nr 5 din 2021. Legea obligă la pensionare la vârsta de 57 de ani personalul care lucrează în Ambulanță și Serviciile de Primiri Urgențe.
Legea permite că persoana care a ajuns la 57 de ani să solicite anual prelungirea cu câte un an a activității sale, cu condiția de a fi consultată de un medic. Noi am făcut o analiză de impact. Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanță și 17% din Serviciile de Primiri Urgență care se află în situația de a solicita prelungirea.
Pe 3 ani ar fi 31% dintre medici pensionați, 12% dintre asistenți, 45% dintre ambulanțieri, 10% dintre șoferi și 34% dintre operatori. Toți, dacă vor vrea să rămână, trebuie să ceară păstrarea lor.
La concedii s-au mai adăugat 10 zile. Un medic primar ar avea 52 de zile de concediu de odihnă. Adică ar lipsi 10 săptămâni din 52 de săptămâni. Nu avem nicio problemă, dar nu avem cu cine să îi înlocuim.
A scăzut perioada de pregătire a medicilor care fac competența pentru UPU cu 6 luni. Am avut discuții cu reprezentanții sindicali, venim cu soluții fezabile și care nu pot fi rezolvate prin OUG, ci doar prin Parlament.”, a spus Raed Arafat.