Conf. univ. dr. Lucian Eva, despre procedurile din cadrul radiochirurgiei stereotactice: „Plainingul este făcut în colaborare cu medicul care are expertiza cea mai mare pe tipul de leziune care trebuie iradiat” – VIDEO
Conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre procedurile din cadrul radiochirurgiei stereotactice. De ce laboratorul se află în spital?
Spitalul de Neurochirurgie din Iași, care tratează pacienți din întreaga țară, deține laboratorul de chirurgie stereotactică – gamma knife. Radiochirurgia Gamma Knife reprezintă o metodă de tratament recunoscută a anumitor leziuni bine definite ale creierului. Aceasta oferă pacienților cele mai performante proceduri medicale în domeniu.
Despre noua metodă radiochirurgicală implementată la Iaşi, fără bisturiu, dar și despre activitatea Spitalului de Neurochirurgie din Iași a discutat, în continuare, medicul Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”.
Conf. univ. dr. Lucian Eva, despre procedurile din cadrul radiochirurgiei stereotactice: „Echipa care face plainingul este și echipa care operează”
Medicul Lucian Eva a declarat că laboratorul de chirurgie stereotactică se află în interiorul spitalului, deoarece, dacă se întâmplă ceva cu pacienții, să aibă acces imediat la celelalte posibilități de tratament. Acesta a mai dezvăluit că echipa care face plainingul este și echipa care operează, fiindcă aceasta are și experiența chirurgicală, adică deține viziunea din interior a leziunii respective.
„Laboratorul este conceput în interiorul spitalului. De ce? Pentru că, în caz de se întâmplă ceva cu acel pacient, are acces imediat la celelalte posibilități de tratament. Echipa care face plainingul este și echipa care și operează, are și experiența chirurgicală, are și viziunea din interior a leziunii respective. Zic și sper ca timpul să demonstreze că este viziunea corectă în ceea ce privește activitatea într-un asemenea laborator. Când operezi, vezi cum arată în interior, îți creezi și în mintea ta, creierul tău este obișnuit să vadă și varianta în care l-ai opera pe acel pacient, că e tot o operație. Dacă n-ai experiența chirurgicală, normal că vezi doar o imagine, n-ai viziunea 360 de grade a leziunii respective.”, a declarat medicul Lucian Eva, pentru BZI LIVE.
Managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” a adăugat că plainingul este realizat în colaborare cu medicul care are cea mai mare expertiză pe tipul de leziune care trebuie supus iradierii.
„Plainingul este făcut în colaborare cu medicul care are experiența, expertiza cea mai mare pe tipul de leziune care trebuie iradiat.”, a completat medicul.
Conf. univ. dr. Lucian Eva: „Această tehnologie are niște limitări de construcție”
Potrivit medicului, această tehnologie are niște limitări de contrucție. Poate iradia leziuni care se află situate numai până la nivelul celei de-a doua vertebre cervicale, deci la nivelul gâtului. Pentru celelalte zone a fost implementat un alt proiect, care înseamnă tot radiochirurgie stereotactică, dar de data aceasta de tip CyberKnife.
„Această tehnologie are niște limitări de construcție. Poate iradia leziuni care sunt situate numai până la nivelul celei de-a doua vertebre cervicale, deci la nivelul gâtului. Ce este mai jos nu permite tehnologic ca și construcție iradierea. Dar pentru asta avem un alt proiect, care înseamnă tot radiochirurgie stereotactică, dar de data aceasta de tip CyberKnife. Utilizează raze X, nu radiații nucleare. De altfel, radioterapia are două mari compomente: există radioterapie cu particule moi, cum sunt leptonii, adică necesită niște energii joase, pentru a rupe legăturile dintre electroni și a elibera diversele tipuri de radiații, cum sunt radiațiile gama sau razele X sau cu molecule tari, cum este carbonterapia, care este indicată în tumorile care sunt dure și necesită niște energii mai mari pentru a le distruge. Din păcate, România nu are un asemenea centru.”, a mai spus medicul Lucian Eva, în cadrul emisiunii BZI LIVE.