Conf. dr. Andreea Szalontay, despre pandemie și frica de război: „Anxietatea poate fi generată fie de o amenințare reală, fie de o amenințare ideatică” – VIDEO
Conf.dr. Andreea Szalontay, medic primar psihiatrie, Institutul de Psihiatrie Socola Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre pandemie și frica de răboi. Cum putem să depășim stresul și anxietatea generate fie de o amenințare reală, fie de o amenințare ideatică?
Frica de boală și frica de război sunt două temeri întemeiate în contextul în care trăim. După mai bine de doi ani de pandemie, care au însemnat foarte multe restricții, teama de boală reușește să accentueze toate anxietățile pe care le avem în general. Acum, stresul și anxietatea fac parte din viața noastră, dar cu o gândire corectă, putem să le facem față.
Conf.dr. Andreea Szalontay, despre pandemie și frica de război: „Anxietatea poate fi generată fie de o amenințare reală, pe care o percepem, o vedem, o trăim, fie de o amenințare ideatică, pe care o resimțim”
Potrivit medicului psihiatru Andreea Szalontay, stresul, într-o oarecare măsură, este binevenit, deoarece ne ajută să ne mobilizăm, pentru a reuși să facem față diverselor provocări. Însă, dacă este accentuat sau durează foarte mult, depășește limitele capacității organismului de a se adapta, fapt ce generează atât afecțiuni psihice, cât și somatice.
„Trebuie să nu uităm faptul că noi, mai mult de doi ani, trecem printr-un episod în care nu trăim într-o realitate frumoasă, așa cum o știam. Am trecut prin episodul pandemic, care a însemnat izolare socială, au însemnat foarte multe restricții, frica de boală care accentuează toate anxietățile pe care le avem în general. Trebuie să recunoaștem că anxietatea face parte din viață, ca și stresul. Stresul, într-o oarecare măsură este binevenit câteodată, pentru că ne mobilizează, pentru a face față diverselor provocări, dar în momentul în care este accentuat sau durează foarte mult sau este peste o limită a capacității organismului de a se adapta, poate determina diverse afecțiuni atât psihice, cât și somatice.”, a declarat conf.dr. Andreea Szalontay, pentru BZI LIVE.
Deși episodul pandemic nu a trecut, a fost umbrit de o nouă realitate, una groaznică, și anume cea a războiului. Aceasta din urmă este percepută foarte acut, din cauză că războiul se petrece la granițele României. În plus, faptul că românii au contact cu refugiații ucraineni, care fug din fața unei amenințări reale, ajungem să preluăm din durerea acestora, lăsând stresul și anxietatea să pună stăpânire pe noi.
„Nu am părăsit pandemia, chiar dacă restricțiile au fost eliminate complet din câte știu și am început să intrăm într-o altă realitate groaznică, cea a războiului, pe care noi, să zicem, îl percepem foarte acut din cauză că se pertece la granițele României. Și, mai mult decât atât, faptul că avem contact cu refugiații din Ucraina, lucrul acesta ne afectează pe toți. Preluăm din durerea pe care o resimte poporul ucrainean, care fuge din fața unei amenințări reale, pentru că stresul, anxietatea, poate fi generată și de o amenințare reală, pe care o percepem, o vedem, o trăim, fie de o amenințare ideatică, pe care o resimțim noi. Pentru că noi, acum, alteptăm să se întâmple ceva.”, a adăugat medicul.
Conf. dr. Andreea Szalontay, despre frica bărbaților de a ajunge pe front: „Este o frică întemeiată, normală”
Medicul a vorbit și despre frica bărbaților de a ajunge pe front, care este una întemeiată, normală. Cu toate acestea, ei trebuie să știe că nu este benefic să mărească dimensiunea acestei frici, fiindcă acest lucru îi împiedică să gândească rațional.
„Este o frică întemeiată, e normal, o oarecare anxietate este normal să o aibă, dar nu e bine să exarcerbăm sau să mărim foarte mult dimensiunea acestei frici. Dramatizăm prea mult, iar lucrul ăsta nu ne va face să gândim rațional. În general, anxietatea/frica, ne face să gândim mai puțin rațional și atunci trebuie să încercăm, cu toții, în această situație și să conștientizăm faptul că nu suntem chiar într-un pericol eminent, așa cum este poporul ucrainean și să încercăm să fim raționali și să ne continuăm rutina zilnică, lucrul ăsta ajutându-ne să putem să rămânem cât de cât echilibrați.”, a precizat conf.dr. Andreea Szalontay, în cadrul emisiunii BZI LIVE.