Conducerea UAIC s-a întâlnit cu asociațiile studențești pentru prezentarea bilanțului anual

de: BZI.ro
17:52, 17 dec. 2020

Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a întâlnit cu reprezentanții asociațiilor studențești, pentru a discuta despre bilanțul anului trecut și proiectele ce urmează să fie implementate. Miercuri, 16 decembrie 2020, în Aula Magna, rectorul Universității, prof.univ.dr. Tudorel TOADER și prorectorul pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic, prof.univ.dr. Mihaela ONOFREI, s-au întâlnit cu 23 de reprezentanți ai asociațiilor.

Rectorul UAIC a deschis discuția menționând câteva dintre obiectivele atinse ale acestui an.

„Numărul studenților de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a crescut cu câteva mii în ultimii ani, contrar tuturor așteptărilor și vremurilor pe care le trăim. Suntem aproape 30.000 în Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, mai mult decât într-un municipiu — cu 28.000 de studenți și 2.000 de angajați și un buget destul de mare, pe baza căruia încercăm să menținem un echilibru între prioritățile universității”, a menționat acesta.

O parte din buget va continua să fie investit în facilități pentru studenți, respectiv modernizarea căminelor existente și construirea unui cămin nou, în spatele cantinei. Prof.univ.dr. Tudorel TOADER a mai menționat și consolidarea extensiilor existente și deschiderea altora noi, făcând referire la extensiile UAIC din Bălți, Chișinău, Piatra Neamț, Botoșani și Focșani.

În partea introductivă a întâlnirii, prof. univ. dr. Mihaela ONOFREI, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic, a adresat un mesaj asociațiilor studențești:

„Am încercat, și sperăm că am și reușit, să fim alături de dumneavoastră și de proiectele pe care vi le-ați propus. Chiar și în condițiile actuale, am organizat 50 de evenimente față în față, dintre care cele mai frumoase au fost cursurile festive organizate în Grădina Botanică. 50 de evenimente pot părea puține, dacă ținem cont de faptul că în 2019 au fost desfășurate 433 de evenimente. Dar să ținem cont de prezența și dedicarea studenților în mediul online, la proiecte, conferințe și work-shop-uri, care a completat în mod eficient și constructiv acțiunile derulate onsite”.

În continuarea evenimentului, reprezentanții asociațiilor au prezentat pe rând rezultatele anului 2020, precum și intențiile de viitor. Au participat reprezentanți de la AEGEE (Asociația Studenților Europeni), AIESEC, ASCIS (Asociația Studenților Chimiști Ieșeni), ASCONT (Asociația Studenților Contabili Iasi), ASCOR (Asociația Studenților Creștin Ortodocși), ASD (Asociația Studenților la Drept), ASFI (Asociația Studenților Francofoni Iași), ASII (Asociația Studenților Informaticieni), Asociația Studenților Matematicieni, ASPP (Asociația Studenților Psihologi și Pedagogi), ATRAG (Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor), CEAI (Comunitatea de Economie și Afaceri Internaționale), ESN (Asociația pentru Susținerea Proiectului Erasmus+), E-Team Psychology, GISU (Grupul de Inițiativă al Studenților Unici), GUTENBERG (Asociația studenților vorbitori de limbă germană), LSE (Liga Studenților Economiști), LSFI (Liga Studenților de la Filosofie Iasi), LSGG (Liga Studenților de la Geografie și Geologie), LSI (Liga Studenților de la Istorie), PRIME Iaşi (Asociația Studenților la Relații Publice și Comunicare), STTI (Societatea Studenților Teologi din Iași) și UNYAR (Asociația Tineretul ONU – Filiala Iași). La întâlnire au fost prezenți și membrii Serviciului pentru Studenți, Orientare în Carieră și Inserție Profesională și Alumni.

După prezentările proiectelor asociațiilor, rectorul Universității le-a propus studenților să ia în considerare și realizarea unui proiect unitar, care să țină cont de interesele comune ale studenților, dincolo de diferențele inerente dintre organizații. Un prim proiect comun ar fi introducerea în grila de programe a viitorului canal radio al Universității, Academica FM, a unui spațiu de emisie dedicat asociațiilor. În încheierea întâlnirii, prof. univ. dr. Tudorel TOADER le-a transmis studenților că a fost depusă la Comisia Europeană o fișă de proiect pentru finanțarea unui număr de 20 de laboratoare didactice, dotate cu echipamente moderne, dedicate practicii studențești, investiția propusă însumând 10 milioane de euro.