PSD dispus să accepte un premier PNL dacă liberalii acceptă alte condiții
În contextul negocierilor, social democrații au anunțat faptul că vor face alianță cu PNL dacă li se va ceda funcția de premier. Ulterior, în urma discuțiilor purtate, aceștia au anunțat că sunt dispuși să renunțe la această condiție, dacă li se acceptă altele. Astfel că, PSD a făcut o listă în care sunt trecute măsurile ce doresc să fie acceptate în programul de guvernare dacă vor să își dea acordul pentru Nicolae Ciucă prim-ministru, propunerea din partea PNL.
În ședința de la ora 11:00, dintre PNL și PSD, nu se va decide dacă PNL va intra la guvernare cu social democrații, întrucât liberalii nu au luat această decizie încă ci se vor pune la punct ultimele detalii. Una din cerințele cele mai importante este modificarea Constituției. Acest lucru este posibil doar cu o majoritate, pe care ar avea-o asigurată în alianța PNL-PSD-UDMR.
Social democrații vor o altă formă de guvernământ. Florin Cîțu își dorește șefia senatului
În ceea ce privește modificarea constituției, PSD dorește ca din 2024, în România, forma de guvernământ să nu mai fie republică semi-prezidențială ci una în care parlamentară. Pentru aceasta, social democrații vor ca acest angajament să fie dat în scris și semnat atât de PNL cât și de UDMR dacă această alianță va intra la guvernare.
De asemenea, în ceea ce privește funcția de premier ocupată de Florin Cîţu, acesta este dispus să renunțe la această cerere, dacă i se va da șefia senatului. Deși lucrurile dintre PSD și PNL par a se îndrepta către o alianță, iar în țară s-au făcut mai multe ședințe pe acest subiect. Cele mai multe filiale PNL fiind dispuse să se afilieze cu social democrații, întrucât nu vor să-i ierte pe cei din USR.
Ce au de pierdut liberalii dacă se aliază cu PSD
Cu toate că într-o guvernare alături de PSD se formează o majoritate confortabilă, pe termen lung, PNL ar putea pierde susținătorii anti-PSD. Despre acest lucru a avertizat și Daniel Fenechiu, amintind de toate campaniile anti-PSD.
”Cu PSD câștigăm faptul că am avea o majoritate stabilă, o majoritate care nu va sta într-un vot, două sau trei, nu înseamnă să faci negocieri ca în partea cealaltă, cu grupuri, grupulețe, și să fii la mâna unor grupuri și grupulețe. Înseamnă că dacă ai discutat un proiect și ai PNRR, și discuți variantele de implementare și ce trebuie să faci, lucrurile pot să meargă înainte și pot să meargă bine pentru că ai majoritatea parlamentară. Distinct de treaba asta, PSD are specialiști, are oameni care au mai fost miniștri, are oameni care știu să conducă și are oameni cu care de principiu, din cum se văd lucrurile, ai putea să încropești o coaliție care să își atingă obiectivele stabilite.
Pierzi faptul că toate campaniile din 2019-2020 au mers pe antagonism vizavi de PSD și pe atacarea PSD. Să nu uităm că PSD era pentru mulți dintre colegii mei ”ciuma roșie”, era un partid care era nefrecventabil, cu care nu puteai face absolut nimic, și, da, pierzi electoratul anti-PSD din zona de dreapta. Astea sunt la o primă vedere. Dacă se va opta pentru o asemenea soluție, eu n-am de unde să știu, probabil că regula și comandamentul major va fi acela ca să faci un Guvern stabil”, a declarat Daniel Fenechiu.
În ceea ce privește când va lua PNL decizia alături de care partid va forma o nouă alianță, Florin Cîțu a declarat faptul că aceasta va fi clară luni, 8 noiembrie 2021. Despre acestea, Marcel Ciolacu a declarat că alianța PNL-PSD-UDMR ar fi cea mai bună variantă pentru România.