Condiţii pentru recoltarea trufelor, propuse de parlamentari
O serie de condiţii pentru recoltarea trufelor au fost propuse de parlamentari. Recoltarea de trufe fără câini dresaţi special pentru identificarea acestora, cu mai mult de 2 câini sau dincolo de punctele indicate de câini va fi interzisă, cu riscul unor amenzi între 5.000 şi 7.000 lei.
Condiţii pentru recoltarea trufelor
Condiţii pentru recoltarea trufelor, propuse de parlamentari. Această modificare este potrivit unui proiect legislativ care stipulează că exploatarea economică a trufelor va putea fi întreprinsă legal numai după obţinerea de autorizaţii de recoltare, achiziţie şi comercializare din partea autorităţilor, care vor controla atât procesul de recoltare a trufelor, cât şi circuitul comercial al acestora după recoltare.
„În prezent, această specie aparte de nelemnoase specifice fondului forestier naţional nu beneficiază de o reglementare amplă şi astfel se creează un vid legislativ care permite exploatarea acestor specii în mod defectuos şi dăunător pentru mediu”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, iniţiat de parlamentarii USR George Dircă, Mihai Goţiu, Lavinia-Corina (Abu-Amra) Cosma, Lucian Stanciu-Viziteu şi Emanuel Ungureanu.
Reglementari oficiale privind modul de recoltare
Afacerea profitabilă a recoltării trufelor până în acest moment se făcea utilizând diverse unele care periclitau specia și dăunau atât arborelui, cât și soiului. Astfel, va fi strict interzisă recoltarea trufelor cu astfel de obiecte, unelte sau derivate care nu sunt reglementate oficial. Recoltarea, comercializarea și achiziția trufelor se va face exclusiv cu autorizație din partea proprietarului terenului sau ocolului silvic. În cadrul activității se va acționa cu maximum doi câini, care vor fi dresați pentru găsirea ciupercilor comestibile din încrengătura Ascomycota.
„În prezent, recoltarea trufelor a devenit o afacere profitabilă pentru multe persoane, acestea utilizând sape, lopeţi, greble şi cazmale care distrug micoriza formată între trufă şi arbore, fapt care conduce la o periclitare a speciei şi dăunează atât arborelui simbiotic, cât şi solului. „Căutătorii de trufe”, neavând reglementări oficiale prin care să fie stabilit modul de recoltare, se bazează pe informaţii dobândite cutumiar şi aleg anumite habitate pentru exploatare, care apoi nu au timp să se regenereze. (…) Interesul pecuniar al „căutătorilor de trufe” îi ghidează înspre maximizarea profitului, fără a exista vreun sentiment de remuşcare asupra efectelor pe care le creează asupra mediului”, argumentează iniţiatorii.
Activitatea referitoare la recoltarea, achiziţia şi comercializarea trufelor va putea fi făcută doar cu autorizaţie din partea proprietarului terenului sau a ocolului silvic care îl are în administrare.
Va fi interzisă recoltarea trufelor cu orice obiect, unealtă sau derivate, în afară de vanghină, definită ca unealtă special folosită pentru recoltarea trufelor, a cărei dimensiune totală nu poate depăşi 1 metru lungime.
Recoltarea se realizează cu maxim 2 câini, dresaţi pentru identificarea trufelor, fiind interzisă recoltarea trufei prin săpături în afara locului punctat de câine, dar şi recoltarea fără cel puţin un câine.
A furat de trufe, cu patru câini dresaţi
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Neamţ, Georgiana Moşu, poliţiştii au găsit asupra tânărului cantitatea de 2,4 kilograme trufe negre, care a fost confiscată şi predată lucrătorilor silvici.
Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în sumă de 2.000 lei.
La începutul lunii iulie 2019, doi bărbaţi din Hunedoara au fost prinşi de poliţişti, pe raza aceluiaşi ocol silvic, în timp ce recoltau ilegal trufe cu ajutorul a şase câini dresaţi. Cei doi au fost amendaţi cu câte 2.000 lei, iar cantitatea de 4 kilograme de trufe recoltată de aceştia a fost confiscată de poliţişti şi predată Ocolului Silvic Roman.
Pe piaţa neagră, preţul unui kilogram de trufe poate ajunge la peste 1.000 euro, la prima mână.