Condiții mizere la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași. Pacienții sunt nevoiți să-și împartă patul cu ploșnițele de așternut!

de: BZI.ro
02:00, 26 mai 2022

Pacienții din cadrul Secției III Acuți a Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași trăiesc în condiții mizere, întreaga secție fiind infestată cu ploșnițe de așternut. Ploșnițele sunt destul de greu de eradicat, motiv pentru care cele două dezinsecții realizate în cadrul unității medicale, în data de 17 și 18 mai, au rămas fără rezultat. În cele din urmă, a fost nevoie ca secția să fie închisă temporar începând cu data de 19 mai. Pacienții au fost mutați pe alte secții, Secția III Acuți fiind redeschisă în data de 23 mai 2022.

Ploșnițele de așternut sunt extrem de greu de eradicat, deoarece acestea se pot ascunde în saltele, tapițerii, covoare și alte astfel de suprafețe. De aceea, se recomandă  realizarea mai multor intervenții în decurs de aproximativ 10 zile, cu pauză între ele. De regulă, ploșnițele de așternut se dezvoltă în locuințe sau spații în care sunt depozitate obiecte vechi, cum ar fi obiectele achiziționate de la anticariate. Desigur că în cazul Secției III Acuți a Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași putem bănui că este vorba de saltele și așternuturi vechi, care au permis înmulțirea acestor insecte extrem de supărătoare.

Condiții mizere la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași: Secția III Acuți a fost infestată de ploșnițe

Pacienții Secției III Acuți a Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași se confruntă cu o situație inedită, fiind nevoiți să trăiască în condiții mizere de când secția a fost infestată cu ploșnițe de așternut. Deși au fost realizate două dezinfecții, în data de 17 mai, respectiv 18 mai 2022, deoarece saltelele nu au putut fi stropite cu insecticid, acesta fiind toxic pentru pacienți, ploșnițele nu au putut fi eradicate.

În urma acestei situații, în data de 19 mai 2022, dr. Cristian Rășcanu, șef Serviciu de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale din cadrul spitalului, propunea managerului unității medicale, dr. Cristina Dobre, închiderea temporară a secției, lucru care s-a și efectuat, pacienții fiind mutați pe alte secții, fapt care, evident, că le-a produs un disconfort.  S-a luat această decizie deoarece insecticidul folosit pentru dezinsecție este toxic pentru pacienți și necesită un timp îndelungat de uscare.

Secția III Acuți a fost închisă până în data de 23 mai 2022, în această perioadă realizându-se noi operațiuni de deratizare cu o firmă specializată. Este pentru prima oară când pacienții de la Institutul „Socola” din Iași sunt nevoiți să împartă patul cu acești musafiri nepoftiți, până acum condițiile din spital fiind mult mai bune.

Prof. univ. dr. Gheorghe Solcan este de părere că în acest caz trebuie să se acționeze cu insecticide mai puternice, ploșnițele fiind extrem de greu de omorât.

„Este foarte greu de scăpat de aceste insecte, pentru că insecticidele performante sunt de mult interzise, obiectele care sunt deja infestate, din punctul meu de vedere, ar trebui distruse. Ploșnițele se mai adăpostesc și prin alte obiecte casnice vechi. Dacă este vorba de un spital public, problema trebuie să o rezolve sanepidul. Insecticidele actuale sunt prietenoase cu mediul, dar și cu paraziții, nu sunt suficient de eficiente, dar așa a fost politica și, progresiv, în Europa s-a renunțat la insecticidele vechi, care erau foarte remanente, și s-a trecut la insecticide mai naturiste, care nu sunt suficient de eficace. Eu recomand insecticidele pentru combaterea puricilor, care este destul de dificilă, pentru dat pe animale sunt anumite insecticide care nu sunt remanente, iar pentru mediu, pături, saltele și altele se folosesc insecticide remanente, dar fiind un spital uman nu știu în ce măsură sunt aceste permise”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Solcan, de la Facultatea de Medicină Veterinară, din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ Iași.

Răzvan Crăciun, reprezentant Derati Serv: „Pentru o eficacitate bună se recomandă să se facă 2-3 intervenții în decurs de circa 10 zile”

În cazul infestării cu ploșnițe deratizarea este una extrem de dificilă, deoarece insecticidul trebuie să fie pulverizat pe toate suprafețele din încăpere. De asemenea, se recomandă să se realizeze 2-3 intervenții în decurs de aproximativ 10 zile, pe durata dezinsecției și în următoarele 8 ore după intervenție persoanele trebuind să părăsească încăperea.

“În cazul ploșnițelor se face intervenție prin pulverizare, se pulverizează tot ce însemnă așternuturi, canapele, covoare și așa mai departe, deoarece pe acolo se ascund ele. Sunt două tipuri de soluție, cu una se pulverizează pe covoare, tapițerii și tot ce înseamnă țesătură, iar cu cealaltă se stropește pardoseală. Pentru o eficacitate bună se recomandă să se facă 2-3 intervenții în decurs de circa 10 zile, una la 4-5 zile. Am avut și situații în care din cauza nivelului foarte mare de infestare, clienții au fost nevoiți să arunce saltele sau canapele.

După dezinsecție, indiferent că vorbim de pulverizare sau nebulizare cu fum, 8 ore nu poate intra nimeni în încăpere, iar după 8 ore se face o aerisire. În procesul de dezinsecție este bine ca lucrurile să se așeze în mijlocul camerei, deoarece dezinsecția trebuie făcută și perimetral, în colțuri, iar obiectele despre care se crede că nu au fost afectate trebuie acoperite, pentru a fi protejate. Situația cu ploșnițele este destul de complicată, este posibil ca eficacitatea să fie de 100%  sau este posibil ca acestea să se ascunde în diferite zone și să reziste”, a declarat Răzvan Crăciun, reprezentant Derati Serv.

Reporterii „Bună Ziua Iași” au solicitat un punct de vedere din partea conducerii Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iasi, în legătură cu condițiile mizere în care sunt nevoiți să trăiască pacienții, dar nu au primit niciun răspuns.