Condiția impusă de Polonia pentru aderarea Ucrainei la UE: „Nu poate lăsa netratată o rană care nu s-a vindecat”
Vicepremierul Poloniei, Władysław Kosiniak-Kamysz, a afirmat că Ucraina nu poate adera la Uniunea Europeană până când Varșovia și Kievul nu vor soluționa problema masacrului din Volînia, o dispută istorică ce persistă de zeci de ani între cele două țări.
Într-o intervenție la televiziunea PolSat, Kosiniak-Kamysz, care este și ministrul Apărării, a subliniat că „nu vor exista frontiere deschise sau schimburi comerciale la nivelul actual cu Ucraina dacă nu se va rezolva problema Volînia”, conform ziarului La Razon, preluat de Rador Radio România.
„Deși Polonia dorește dezvoltarea Ucrainei, nu poate ignora o rană care nu s-a vindecat”, a adăugat el.
„Permiteți-mi să fiu clar: Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană dacă nu se va rezolva chestiunea Volîniei”, a declarat vicepremierul, catalogând evenimentele din Volînia drept un „genocid” care trebuie „rezolvat”, fără a detalia modul în care ar trebui să se întâmple acest lucru.
„Ucraina nu va adera la UE dacă nu se va rezolva chestiunea”
„Masacrul de la Volînia” se referă la uciderea a aproximativ 120.000 de civili de către naționaliștii ucraineni în regiunea istorică Galiția (parte a Ucrainei de azi), între 1943 și 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest episod istoric încă afectează relațiile dintre Polonia și Ucraina, cele două țări având opinii divergente asupra cauzelor și responsabilităților evenimentelor.
Recent, în ziua de 11 iulie, declarată de Parlamentul Polonez drept zi națională în memoria victimelor de la Volînia, la Domostawa a fost inaugurat un monument ce reprezintă un copil polonez străpuns de un trident, simbol național al Ucrainei, alături de numele localităților unde a avut loc masacrul.
În aceeași zi, președintele polonez, Andrzej Duda, a dispus proiectarea numelui Volînia pe fațada palatului prezidențial și a transmis un mesaj în care a afirmat că „viitorul trebuie construit pe adevăr”. El a subliniat că „noi, polonezii, vom cere mereu o comemorare demnă și efectuarea exhumărilor necesare”.
În 2022, guvernul de la Kiev a acceptat să permită Poloniei să reia exhumările cadavrelor din gropile comune din Al Doilea Război Mondial în vestul Ucrainei, însă proiectul a fost amânat din cauza războiului cu Rusia.