Condiloame genitale. Cât de periculoși sunt negii?
Condiloamele genitale sunt excrescențe sau negi pe pielea și membranele mucoase din zona intimă care afectează atât bărbații, cât și femeile. Negii genitali sunt cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală cauzată de papilomavirusul uman. Se cunosc aproximativ 100 de tipuri de HPV, dintre care 40 provoacă diverse boli ale regiunii anogenitale.
În funcție de potențialul lor carcinogen, aceste tipuri sunt împărțite în HPV cu risc scăzut, care nu provoacă cancer. Pe când cele cu HPV cu risc ridicat reprezintă principala cauză a leziunilor maligne ale pielii și mucoaselor din această zonă, atât la bărbați, cât și la femei. Condilomii sunt rezultatul infecției cu tipurile 6 și 11 de HPV cu risc scăzut. Verucile genitale variază în mărime, de la un milimetru la câțiva centimetri pătrați, proliferând astfel pentru a forma un complex.
Condiloame genitale. În ce zone apar verucile la bărbați și femei
La bărbați, verucile genitale pot apărea la nivelul uretrei, penisului, scrotului și regiunii rectale. Negii pot apărea ca niște mase moi, ridicate, cu o suprafață care poate fi netedă, la nivelul penisului sau aspră. Cele din urmă pot fi însoțite de mai multe proeminențe asemănătoare unor degete, veruci anale.
Altele pot apărea perlate, ca o conopidă sau aspre, cu o suprafață ușor mai închisă la culoare. Cele mai multe leziuni sunt în relief, dar unele pot fi plate, cu o ușoară creștere deasupra suprafeței pielii. Uneori, leziunile pot fi ascunse în spatele firelor de păr sau în interiorul prepuțului necircumcis la bărbați.
La femei, verucile genitale au un aspect similar și apar, de obicei, în zonele umede ale labiilor mici și ale foramenului vaginal. Leziunile vizibile la nivelul organelor genitale externe necesită o examinare atentă a canalului vaginal, a colului uterin și a zonei anorectale. Majoritatea verucilor vaginale apar fără simptome. Rareori, femeile pot prezenta sângerări după actul sexual, mâncărimi sau scurgeri vaginale.
Măsurile de prevenție împotriva verucilor. Testele necesare pentru a identifica în timp util virusul
Tratamentul este adesea dificil și necesită mult timp și, chiar și după îndepărtare, condilomii pot să reapară. Cu toate acestea, în orice caz, merită să vedeți un dermatolog pentru o consultație. În plus, candiloamele apar adesea în timpul sarcinii ca urmare a activării virusului.
Acest lucru poate complica nașterea și este foarte periculos pentru nou-născut, deoarece bebelușul este ușor de infectat atunci când trece prin canalul de naștere. HPV poate provoca o afecțiune care pune în pericol viața, numită papilomatoză respiratorie recurentă. De aceea, prevenția este atât de importantă.
Pentru a reuși să eviți afecțiunea este necesară respectarea constantă a tuturor măsurilor de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală. În primul rând este foarte importantă evitarea sexului ocazional. Sunt extrem de importante examinările regulate de către un ginecolog și un urolog, mai ales dacă există cea mai mică suspiciune de infecție.
Pentru femei, apariția unor condiloame genitale poate fi identificată printr-un examen Papanicolau cu testare simultană pentru ADN, HPV. Acest test este suficient pentru a observa dacă o femeie este bolnavă. Poți să te protejezi de virus și prin vaccin. De asemenea, o persoană infectată trebuie să se abțină de la activitatea sexuală până la finalizarea unui tratament complet.