Condamnări în dosarul „Mafia usturoiului”! 6 inculpați, pedepsiți de judecătorii ieșeni! Cei 6 indivizi, obligați la plata unor despăgubiri de peste jumătate de milion de lei!
Sentință dată de judecătorii ieșeni, în dosarul „Mafia usturoiului”! Astfel, 6 inculpați au fost pedepsiți de judecătorii ieșeni! Mai mult, cei 6 au fost obligați la plata unor despăgubiri de peste jumătate de milion de lei
Condamnări în dosarul „Mafia usturoiului”! Astfel, 6 inculpați au fost pedepsiți de către judecătorii ieșeni! Magistrații din cadrul Tribunalului Iași au dispus ieri condamnarea lui Mihai Ovidiu Lungu, zis „Bulă”, la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup și complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.
Sultan Abdulridha Muhanad Al Mohammed a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru constituirea unui grup infracțional și evaziune fiscală. Constantin Pascal, zis „Buză”, a fost condamnat la un an și 6 luni de închisoare, tot cu suspendare. Mihai Chelaru, zis „Mișu”, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare. Ionuț Mihai Cioclu a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 4 ani de închisoare. Marian Ionescu a primit o pedeapsă de 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la evaziune fiscală.
Cei 6 inculpați, obligați la despăgubiri de peste 500 de mii de lei
Pe lângă condamnările primite, cei 6 inculpați din dosarul „Mafia usturoiului” au fost obligați și la plata unor despăgubiri considerabile.
„Instanța admite acțiunea civilă formulată de ANAF, prin DGRFP Iași. Obligă pe Mihai Ovidiu Lungu, Sultan Al Mohammed, Mihai Chelaru și Constantin Pascal la plata unor despăgubiri civile, pentru prejudiciul adus Statului Român prin livrarea către SC Ama Ahmed Impex 2006 a cantității de 58.290 de kilograme de usturoi, respectiv a sumei de 418.369 de lei, constând în taxe vamale neplătite și TVA.
Obligă inculpații Mihai Ovidiu Lungu și Sultan Al Mohammed la plata de despăgubiri civile, pentru prejudiciul adus Statului Român prin vânzarea de către SC Ama Ahmed Impex 2006 a cantității de 58.290 de kilograme de usturoi, respectiv a sumei de 321.692 de lei, constând în impozit pe profit și TVA. Obligă pe inculpatul Mihai Ovidiu Lungu la plata unor despăgubiri civile către Statul Român a sumei de 40.199 de lei, reprezentând taxe vamale și TVA datorat statului, în sumă de 12.300 de lei”, au precizat ieri judecătorii ieșeni.
Aceștia i-au mai obligat pe Mihai Ovidiu Lungu și Mihai Ionuț Cioclu la plata unor despăgubiri de 32.460 de lei. De asemenea, Mihai Chelaru a fost obligat la plata unor alte despăgubiri de 47.314 lei. Asta, ca urmare a neplății de către SC MCG Investiții SRL a taxelor vamale aferente cantității de 5.885 de kilograme de usturoi, respectiv de 32.837 de lei și a TVA datorat statului în sumă de 14.471 de lei.
Dosarul „Mafia usturoiului” a izbucnit în urma unor percheziții făcute de procurorii DIICOT Iași
Procesul celor 6 inculpați din dosarul intitulat generic „Mafia usturoiului” a început pe data de 23 noiembrie 2016. Dar scandalul a izbucnit pe 21 decembrie 2010, când au fost făcute primele rețineri de către procurorii DIICOT Iași. Rețeaua, spun anchetatorii, era organizată pe paliere ierarhice. Liderii grupării erau sprijiniți de apropiați și un grup de persoane care își oferea ajutorul pentru bunul mers al afacerii. Marfa provenea din Republica Moldova și China. Legumele erau aduse la Iași de cetățeni de peste Prut, pe la Punctul de Trecere al Frontierei de la Sculeni.
Activitatea ar fi fost coordonată, în general, de 2 cetățeni moldoveni. Legumele erau transportate cu TIR-ul sau camioanele personale la 3 depozite din Iași. Potrivit procurorilor, numai un singur membru al rețelei din Republica Moldova figura în perioada ianuarie-decembrie 2010 cu 260 de intrări în România.
Întrucât gruparea avea nevoie de o societate cu ajutorul căreia să vândă legumele, s-ar fi luat legătura cu Sultan Muhanad (44 de ani), cetățean irakian și administrator la SC Ama Ahmed Impex 2006 SRL București, care deținea standuri în complexul Doraly, din comuna Afumați. Acesta ar fi acceptat să primească marfa fără acte de la membrii grupării ieșene și să vândă în aceeași manieră produsele agricole. Conform declarației uneia din persoanele cercetate, se efectuau și câte 3 transporturi de usturoi pe săptămână de la Iași, între 5 și chiar 20 de tone, către societatea cetățeanului irakian.
Anchetatorii au intrat pe fir în dosarul „Mafia usturoiului” după ce au supravegheat transporturile
După ce au supravegheat unul dintre transporturile de usturoi, anchetatorii au descoperit firul afacerii. Procurorii DIICOT Iași au mai arătat că, prin Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, erau introduse, în medie, 5 tone de usturoi la fiecare 24 de ore. Inițial, procurorii ieșeni au început urmărirea penală pentru 17 persoane, iar 5 dintre acestea au și fost reținute la finele anului 2010.
Anchetatorii au mai susținut că prejudiciul creat prin neplata taxelor, accizelor și a impozitelor datorate bugetului de stat depășește 500.000 de lei. Oamenii legii au confiscat, în urma celor 18 percheziții din Iași și a celor 5 din București și Ilfov, 134.510 lei, 19.235 de euro, 39.500 de kilograme de cartofi, 2.389 de kilograme de usturoi, precum și alte bunuri și documente. De asemenea, a fost pus sechestru pe mai multe autoturisme și camioane în dosarul intitulat generic „Mafia usturoiului”.