Concursul național pentru identificare de produse tradiționale, la Universitatea de Științele Vieții din Iași

de: Valentin Hutanu
02:00, 21 apr. 2022

Până pe 7 mai 2022, la Iași are loc ”Concursul național pentru identificare de produse tradiționale”. Acesta este organizat de Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași, prin Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare. La concurs pot participa elevi și studenți din România și din regiunile istorice, individual sau în echipă, coordonați de un cadru didactic. Produsul trebuie să fie original, să fie fabricat din materii prime locale, să nu conțină aditivi alimentari, să fie realizat după o rețetă tradițională și după un procedeu tehnologic tradițional

La Iași are loc ”Concursul național pentru identificare de produse tradiționale”. Acesta este organizat de Universitatea de Științele Vieții(USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași, până pe 7 mai 2022, prin Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare(FIRAA), respectiv Direcția Județeană pentru Agricultură. La competiție pot participa elevi și studenți din România și din regiunile istorice, individual sau în echipă, coordonați de un cadru didactic. Produsul trebuie să fie original, să fie fabricat din materii prime locale, să nu conțină aditivi alimentari, să fie realizat după o rețetă tradițională și după un procedeu tehnologic tradițional.

”Concursul național pentru identificare de produse tradiționale”, la Iași

Organizatorii arată că, anul acesta, concursul a căpătat un caracter național.

”Ediția din acest an am extins-o de la nivel regional, la nivel național. În acest context, avem invitați speciali din Dobrogea. Scopul acestui eveniment este acela de a scoate în față produsele tradiționale, astfel încât să ne întoarcem la o hrană sănătoasă, la fel ca cea de pe vremea bunicilor noștri. Pe de altă parte, venim în ajutorul tinerilor, pe care-i încurajăm să studieze, să cerceteze și să se documenteze atunci când vine vorba de căutarea de rețete și produse tradiționale”, a punctat șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan al Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare.

Aceasta funcționează cu 4 specializări: Zootehnie; Piscicultură și Acvacultură; Controlul şi expertiza produselor alimentare şi Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism, cu o durată a studiilor de 4 ani.

Care este regulamentul concursului național de produse tradiționale

În regulament se prevede că: produsul tradițional trebuie însoțit de un dosar al produsului, care trebuie să cuprindă: numel-trebuie să fie unic, pentru a putea diferenţia produsul de alte produse similare, o protecţie a proprietăţii intelectuale asupra reţetei şi a modului de obţinere a produsului; produsul trebuie descris din punct de vedere: apect, consistență, culoare, gust, miros; metoda de producție va fi descrisă explicând toate fazele, inclusiv operațiunile executate manual, respectând condițiile de tradiționalitate. Povestea trebuie să demonstreze că rețeta a fost transmisă de la o generație la alta și să rezulte legătura istorică a produsului tradițional cu locul de producție.

Totodată, vor fi atașate copii după documente care arată că are o vechime de cel puțin 30 de ani(ex. monografii, cărți, rețete tradiționale, adeverințe etc.). În data de 7 mai 2022, începând cu ora 10:00 participanții își vor prezenta produsul și modul de realizare a acestuia, la FIRAA, în Holul de Marmură. Echipa, însoțită de un cadru didactic, va prezenta membrilor juriului produsul, pe care îl vor degusta. În urma jurizării, echipele participante vor primi diplome și premii, iar cele mai bune produse, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Județeane pentru Agricultură, vor fi propuse pentru a deveni oficial produse tradiționale, cu marcă înregistrată. Totul, în cadrul acestui ”Concurs național pentru identificare de produse tradiționale”, la Universitatea de Științele Vieții din Iași.