Concurs online de Chimie, Fizică și Biologie cu 6.000 de elevi din toată țara, la Universitatea Tehnică din Iași

de: Valentin Hutanu
02:00, 04 mart. 2022

Concurs online cu 6.000 de elevi din toată țara, la Universitatea Tehnică din Iași! Astfel, 5.828 de elevi din toată țara s-au înscris la cea de-a doua ediție a competiției de Chimie, Fizică și Biologie ”Zircon”, organizată sâmbătă, pe 5 martie 2022

Un număr de 5.828 de elevi din toată țara s-au înscris la cea de-a doua ediție a competiției de Chimie, Fizică și Biologie ”Zircon”, organizată sâmbătă (mâine), pe 5 martie 2022, de Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Medicului ”Cristofor Simionescu”, – Universitatea Tehnică (TUIASI) ”Gheorghe Asachi”, alături de Societatea Profesorilor de Științe din Iași. Concursul se adresează elevilor din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a, cu profil teoretic și tehnologic. Fiecare participant își va alege două discipline la care va susține competiția. Timpul de lucru va fi de 90 de minute. Cei care doresc să afle mai multe informații despre concurs, pot să acceseze site-ul competiției.

Concurs online, cu mii de elevi la Chimie, Fizică și Biologie, organizat la Universitatea Tehnică din Iași

Pe de altă parte, prof. Lorela Caradan, inspector școlar pentru Biologie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) din Iași, s-a declarat impresionată de interesul elevilor și profesorilor din țară, dar și din Republica Moldova, pentru această competiție.

”Lumea în care trăim este o lume complexă și nu poate fi explicată și înțeleasă doar dintr-o singură perspectivă. De aceea, considerăm necesară realizarea concursului «Zircon», o competiție școlară ce se desfășoară online și care își propune să stimuleze elevii cu performanțe școlare deosebite, promovând interdisciplinaritatea prin valorificarea competențelor elevilor din domeniul Biologiei, Fizicii și Chimiei”, a declarat Lorela Caradan.

La cea de-a doua ediție a concursului ”Zircon”, 1.432 de elevi au optat pentru Chimie-Fizică, 3.418 pentru Chimie-Biologie și 978 pentru Fizică-Biologie.

Anul 2020 a marcat centenarul naşterii academicianului ieşean Cristofor I. Simionescu (1920-2007)

De reamintit că anul 2020 a marcat centenarul naşterii academicianului ieşean Cristofor I. Simionescu (1920-2007), fondatorul Şcolii de Chimia şi Fizica polimerilor din România, dascăl dedicat, om de ştiinţă de largă recunoaştere internaţională, adevărat creator de Şcoală şi formator de discipoli, personalitate care a construit enorm în vremuri foarte dificile. Profesorul Cristofor I. Simionescu a fost preşedinte al Academiei Române-Filiala Iaşi vreme de 23 de ani, vicepreşedinte (1974-1990) şi preşedinte cu delegaţie al Academiei Române (1977-1980). Pionier în ştiinţa polimerilor, a fost autor a peste 800 de lucrări ştiinţifice, 70 de brevete, 23 de cărţi, numeroase capitole în cărţi, fiind aproape trei decenii unul dintre cei mai citaţi autori români în peisajul ştiinţific internaţional.

A fost rector al Institutului Politehnic din Iaşi timp de 23 de ani, devenind, astfel, cel mai longeviv rector din Europa, dar şi director al Institutului de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni” al Academiei Române (1970-2000). În calitate de rector a fondat facultăţi, a pus bazele unor noi specializări/laboratoare de cercetare, a gândit şi construit primul campus universitar modern din România.