Concurs ”Apele subterane-Faceți vizibil invizibilul”, organizat de ApaVital. Câștigătorii vor ajunge pe paginile de Facebook ale instituției

de: George Popa
02:00, 04 mart. 2022

Concursul ”Apele subterane-Faceți vizibil invizibilul” va fi organizat de către ApaVital Iași și Biblioteca Județeană ”Gh. Asachi”. Acesta este dedicat Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită în fiecare an pe 22 martie. În cadrul competiției de desen vor fi premiați elevii ieșenii din clasele I – IV și V – VIII. Premiile vor fi oferite de către compania ieșeană de apă și canal

Anul acesta ApaVital, împreună cu Biblioteca Județeană ”Gh. Asachi”, organizează concursul ”Apele subterane-Faceți vizibil invizibilul”. În cadrul acestui concurs se pot înscrie gratuit elevii ciclului primar și gimnazial din Iași. Elevii care doresc să participe, trebuie să își trimită creațiile pe adresa de e-mail programe@bjiasi.ro sau să le ducă personal la sediul bibliotecii ”Gh. Asachi” până pe data de 22 martie 2022. Este important ca participanții să atașeze creației lor numele și prenumele, clasa, școala și numele profesorului coordonator (dacă este cazul).

Școlarii care doresc să participe la concurs trebuie să integreze în compozițiile lor izvoare, gheizere, peșteri, fântâni arteziene, cișmele sau alte elemente care să aibă legătură cu tema concursului din acest an, temă care se regăsește în denumirea concursului. Reprezentanții ambelor instituții implicate în acest proiect recomandă elevilor care doresc să participe, să folosească mijloacele de comunicare la distanță pentru a se înscrie în concurs pentru a evita, pe cât posibil, contactul între persoane.

Concurs ”Apele subterane–Faceți vizibil invizibilul”. Premii pentru două secțiuni de elevi

În cadrul acestui concurs, participanții vor fi împărțiți în două categorii, care vor avea criterii de delimitare vârsta participanților.

”Participanții vor fi împărțiți în două secțiuni, în funcție de vârsta acestora. Prima secțiune va fi alcătuită din elevii claselor primare, a doua fiind formată din elevii claselor gimnaziale. Fiecare secțiune va fi premiată cu 3 locuri și 3 mențiuni”, a declarat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital SA.

Jurizarea va avea loc imediat după încheierea perioadei în care se pot depune creațiile. Premianții vor fi anunțați ulterior pe site-ul Bibliotecii Județene Iași.

”Jurizarea lucrărilor va avea loc în perioada 23-28 martie 2022, iar lista premianților va fi publicată pe site-ul www.bjiasi.ro pe data de 29 martie. Stimulăm originalitatea, astfel că lucrările plagiate vor fi excluse din concurs“, au declarat reprezentații Bibliotecii Județene ”Gh. Asachi” Iași.

Premiile vor fi furnizate de către compania ieșeană de apă și canal. Printre premiile puse la bătaie se numără jocuri, șepci, tricouri, stick-uri de memorie, dar și alte premii surpriză.

”Toți participanții vor primi certificat de participare. De asemenea, cele mai reușite desene/colaje vor deveni timp de o lună coperțile paginilor de facebook ale celor doi organizatori“, au adăugat organizatorii concursului.

ApaVital urmează să devină primul operator transfrontalier din Uniunea Europeană.

Pandemia a limitat evenimentele de Ziua Mondială a Apei

În anii precedenți, compania de apă ApaVital a pregătit alte evenimente atractive pentru elevi.

„În fiecare an, de Ziua Mondială a Apei se fac diferite manifestări. Însă pandemia din ultimii ani nu ne-a mai permis să organizăm evenimente mai mari. Spre exemplu am organizat în trecut vizite la stațiile de tratare a apei. Acum trebuie să ne rezumăm la cât ne permit situațiile actuale“, a mai spus Răzvan Manolache.

Anul acestea, prin concursul organizat, reprezentații instituțiilor implicate în proiect vor să sublinieze importanța apelor subterane.

„Apele subterane (freatice) sunt invizibile, dar impactul lor este vizibil peste tot. Apa potabilă, aprovizionarea cu alimente și mediul natural-toate acestea se bazează pe apele subterane. Pe măsură ce schimbările climatice se agravează, resursele de apă subterane devin critice. Mesajul general al campaniei este că explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor subterane vor fi esențiale pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creștere”, au subliniat reprezentații instituțiilor organizatoare.

Prin urmare, concursul ”Apele subterane-Faceți vizibil invizibilul“ are ca scop stimularea creativității elevilor, dar și dorința de a-i informa și determina să protejeze sursele subterane de apă.