Concluziile medicilor din Iași cu privire la utilizarea Ivermectinei în tratamentul infecției cu coronavirus! Dr. Florin Roșu: „Trebuie să se realizeze studii pentru cel puțin un an”
Studiile care se vor realiza în centrele din România vor putea aduce răspunsul mult așteptat la întrebarea: poate fi folosită Ivermectina ca tratament pentru infecția cu coronavirus? Medicii ieșeni spun că răspunsul nu va veni prea curând. Asta pentru că astfel de studii durează pentru cel puțin un an
Discuțiile despre Ivermectină au luat avânt în urmă cu două săptămâni, când s-a menționat faptul că acest medicament destinat uzului veterinar ar putea fi eficient ca tratament pentru infecția cu coronavirus. De atunci, mai multe țări din Europa au luat decizii cu privire la acest aspect, Franța fiind una dintre țările care a aprobat ca medicamentul să poată fi folosit ca metodă de prevenție. Medicii ieșeni, atât veterinari, cât și infecționiști, susțin faptul că doar studiile atente și etapizate ar putea aviza sau nu Ivermectina fie ca metodă de prevenție a infecției cu coronavirus, fie ca tratament după îmbolnăvire. Totodată, s-a adus în vedere ieșenilor că mai au de așteptat până când ar putea achiziționa tratamentul cu un alt scop decât cel veterinar. Asta pentru că un astfel de studiu ar dura mai bine de un an.
Va putea deveni Ivermectina un antiviral folosit pentru COVID-19? Doar studiile vor aduce răspunsul final
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a precizat că studiile vor fi realizate în mai multe etape. Cel mai probabil, Ivermectina va putea fi folosită, dacă se arată eficacitatea în tratarea bolii COVID-19, ca medicament antiviral.
„Nu avem niciun studiu în derulare pentru acest medicament. Din câte cunosc până la acest moment, Franța este singura țară din Europa care folosește Ivermectina în prevenția infectării cu coronavirus. Pentru a fi folosit acest medicament, trebuie să se realizeze niște studii care durează cel puțin un an. Ivermectina este un antiparazitar administrat animalelor și se discută despre faptul că ar putea fi folosit ca antiviral la oameni. Totuși, ca să poți să îl folosești, trebuie să treacă de mai multe faze: testarea de laborator, apoi pe un lot mare de persoane care au semnat un consimțământ informat, datele trebuie adunate din toate centrele, iar dacă se observă beneficii, se trimite raportul către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) care poate să-l aprobe”, precizează dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Dr. Viorel Ionescu: „Totul trebuie demonstrat de studii”
Medicii veterinari din Iași au fost de-a dreptul surprinși de cererea mare pentru Ivermectină. Au atras atenția asupra faptulul că, în lipsa unor studii realizate de specialiști, utilizarea medicamentului pentru uz uman poate avea consecințe asupra sănătății persoanei. Din acest motiv, singura concluzie cu privire la utilizarea medicamentului ca tratament pentru o afecțiune umană poate fi stabilită doar de studii avansate.
„În privința utilizării sale (n.r.- Invermectina) în medicina veterinară, sunt studii care atestă acest lucru. Dacă vor fi studii care să demonstreze că este util și pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus, atunci cel mai probabil că ANMDMR va da aviz pentru ca acest medicament să fie folosit astfel. Se folosește în medicina veterinară de mult timp, dar nu se pot recomanda pe rețete de către medicii veterinari pentru uz uman. Totul trebuie demonstrat de studiile făcute de medicii epidemiologi, care să asigure că este sigur pentru uz uman și că nu pune în pericol pe nimeni”, spune dr. Viorel Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași.
Stocurile de Ivermectină la Iași sunt în continuare epuizate
Medicamentul antiparazitar se eliberează din farmaciile veterinare pe bază de rețetă. Ca niciodată până acum, în județul Iași, nu se mai găsește Ivermectina.
„Din discuțiile avute cu unii colegi, am înțeles că nu se mai găsește în farmacii. Aceste medicament antiparazitant se eliberează din farmacii pe bază de rețetă, iar în cabinetele veterinare se folosește ca atare în urma diagnosticării pentru tratamentul patrupedului și i se poate da proprietarului cu instrucțiunile necesare pentru continuarea tratamentului prescris la domiciliu. Dacă va fi folosit în tratarea infecției cu COVID-19, probabil că se va asigura lanțul de distribuție, asigurarea stocurilor depinde de producătorii mari”, a mai adăugat președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași.
Medicii ieșeni speră ca medicamentul să fie aprobat și în România
Prof. dr. Carmen Dorobăț susține faptul că opțiunile cât mai diversificate pentru tratamentul infecției cu coronavirus ar aduce un mare beneficiu sistemului medical. Astfel, în funcție de alte medicamente pe care le utilizează pacientul, de afecțiunile asociate și de evoluția bolii, tratamentul pentru COVID-19 poate fi mai ușor adaptat.
„Ivermectina este folosită ca antiparazitar pentru animale. O cunoscută firmă de farma a fabricat acest medicament și pentru uz uman. Există deja protocol în Franța și Olanda, iar în SUA este un protocol de pe 27 decembrie 2020 în care se precizează că acest medicament poate fi folosit cu succes atât pentru tratament, dar și pentru prevenție. Noi, medicii, ca să îl putem oferi pacienților, avem nevoie de un aviz de la ANMDMR. Pentru a-l obține, trebuie să se facă niște studii, iar centrele universitare, printre care se numără și un centru din Iași, se vor ocupa de acest lucru. Noi, medicii infecționiști, nu putem decât să ne bucurăm de faptul că vom avea la dispoziție mai multe medicamente și astfel vom putea face mai multe asocieri, croind terapia specifică fiecărui pacient” a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.