Concluzie dură a medicului Dorel Săndesc: „Dacă am avea cea mai mare mortalitate din Europa azi, nimeni nu ar trebui să se mire“

de: Cristian Zavastin
15:47, 08 oct. 2020

Medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a tras o concluzie dură având în vedere situația din sistemul medical românesc. Dorel Săndesc susține că dacă am avea cea mai mare mortalitate din Europa azi, nimeni nu ar trebui să se mire.

„România are cel mai slab sistem sanitar din Europa. Avem cel mai mic procent din PIB alocat sănătății. Dacă am avea cea mai mare mortalitate din Europa azi, nimeni nu ar trebui să se mire pentru că asta e susținerea de care a beneficiat sistemul sanitar. Și avem și cel mai mic număr de medici raportat la numărul de cetățeni“, a declarat Dorel Săndesc.

Dorel Săndesc: „Este un paradox mortalitatea atât de mică din România!“

Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă consider că în condițiile celui mai prost finanțat sistem sanitar din Europa, este un paradox mortalitatea mică în România din cauza Covid-19.

„Suntem pe locul 17 în Europa la decese. Este un paradox mortalitatea atât de mică din România. În condițiile celui mai prost finanțat sistem sanitar poate că cineva se gândește că o parte din meritul că nu stăm atât de prost ar putea aparține mult huliților doctori”, a precizat Dorel Săndesc.

Dorel Săndesc: „Doar așa scade severitatea bolii!“

Altfel, Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a vorbit despre masca de protecție, pe care o consideră „vedeta indiscutabilă a pandemiei”.

„Masca a fost dovedită ca eficientă prin modele matematice, de către colectivul de la Oxford care a dus o contribuție majoră atât a OMS, cât și a multor țări care au trecut de la recomandări destul de rezervate la recomandări ferme de purtare. Cu siguranță este vedeta indiscutabilă a pandemiei”, a declarat Dorel Săndesc.

Medicul Dorel Săndesc, despre masca de protecție: „Scade riscul contaminării individuale foarte mult “

Vicereședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă a precizat că purtatea măștii de protecție scade riscul contaminării individuale cu peste 65%.

„Sunt modelele matematice care au dovedit că masca de protecție este de natură să scadă riscul contaminării individuale foarte mult, peste 65%, contaminării celor din jur și controlării valurilor epidemice.

Modele au arătat că, dacă 50% din populație poartă mască în spațiile publice, valurile epidemice care ar bloca sistemul sanitar ar putea fi controlate. Dacă am ajunge la 90%, rezultatele au arătat că poate și să determine o diminuare semnificativă a severității bolii, dacă totuși o faci”, a menționat Dorel Săndesc.

„Doar așa scade severitatea bolii!“

Profesorul este de părere că purtarea măștii de protecție poate să scadă caracteristica epidemiologică bolii.

„Încărcătura virală este mai mică purtând mască și astfel, poate contribui foarte mult la caracteristica epidemiologică bolii. Numărul de pacienți poate să scadă și marea majoritatea poate să facă forme asimptomatice sau ușoare”, mai spune Dorel Săndesc.

Purtarea măștii, o modalitate eficientă de a-și ascunde emoțiile în fața medicilor

Psihiatrii din Iași spun că mulți pacienți cu tulburări psihice au privit purtarea măștii ca pe o modalitate eficientă de a-și ascunde emoțiile în fața medicilor. Pentru a putea pune un diagnostic, medicii psihiatri trebuie să facă o analiză completă a pacientului, printre care se numără și citirea expresiilor faciale.

„O bună parte din pacienți consideră masca ca pe un mijloc de acoperire a unor anumite sentimente, emoții. O altă parte, cei emotivi, o consideră drept un avantaj, pentru că, spun ei, le acoperă jena, timiditatea și exprimarea emoțiilor negative. Este destul de complicat în meseria noastră să putem comunica cu un pacient cu mască. În psihiatrie există un interviu psihiatric și studierea posturii se face mai bine dacă vezi întreaga față. Psihiatria nu înseamnă numai dialog, înseamnă și examen clinic și neurologic”, mai spune medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi.