Concert excepțional „Wind Water Earth by Dan Popescu”, la Iași cu trei instrumentiști speciali

de: Redacția BZI
02:00, 10 nov. 2022

Marți, 22 noiembrie 2022, în Sala Unirii, la Ateneul Național din Iași va avea loc un concert excepțional „Wind Water Earth by Dan Popescu”. Dan Popescu este compozitorul muzicii clasice, iar prin asta, el își exprimă dragostea și pasiunea pentru frumos. Violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianista Sînziana Mircea vor încânta publicul ieșean întru-un superb concert

Compozitorul Dan Popescu promovează muzica clasică, îi inspiră pe tinerii muzicieni să aibă abilitatea și libertatea de a compune muzică pentru oameni și de a-i inova în această lume.

Pasiunea pentru acest instrument a descoperit-o sub îndrumarea profesorului Dumitrescu, pasiune care îl însoțește şi astăzi. Inginer de profesie și antreprenor, marii poeți au reprezentat pentru el o companie permanentă pe parcursul vieții palpitante din ultimii 30 de ani. Pianul şi muzica, atât în faţa clapelor, cât şi prin susținerea unor tineri interpreți la studii sau la concursuri, au fost ancorele compozitorului în căutarea menirii sale artistice.

Violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianista Sînziana Mircea vor încânta publicul ieșean întru-un superb concert

Concert excepțional „Wind Water Earth by Dan Popescu” la Iași: „Aș putea să vă spun cum îmi imaginez că vântul este cel care vibrează corzile viorii”

Compozitorul Dan Popescu este tipul omului modern, dornic de exprimare, care prin căutările sale de a descoperi valorile vieții ajunge să dea importanța cuvenită pasiunii pentru compoziția de muzică clasică

La încurajarea conf. univ. dr. Dragoș Călin şi sub îndrumarea compozitorului prof. univ. dr. Dan Dediu și a prof. violoncelist Marin Cazacu, Dan Popescu a început drumul sinuos al căutării propriilor forme de expresie: o combinație între curajul exprimării artistice şi dragostea pentru melodie şi frumos. Complexitatea și dificultăţile tehnice existente în unele piese pot reflecta influențe din creaţiile marilor romantici.

Compozitorul Dan Popescu este tipul omului modern, dornic de exprimare, care prin căutările sale de a descoperi valorile vieții ajunge să dea importanța cuvenită pasiunii pentru compoziția de muzică clasică, creația sa fiind interesantă atât pentru ascultători, cât și pentru interpreți.

„Aș putea să vă spun cum îmi imaginez că vântul este cel care vibrează corzile viorii sau cum apa este cea care clipocește pe clapele pianului sau cum pământul este cel care dă glas violoncelului. Aș putea să vă spun cum văd vântul că adie câteodată duios iar câteodată că vuiește vijelios, cum apa, ori cristalină ori curgătoare, poate îngheța sau înmuia aproape orice trăire în noi, sau cum pământul este cel în care ne ancorăm puternic rădăcinile acestor trăiri, care altfel ar zbura către cer necontenite? Dar de fapt ce doresc mai mult să vă spun, nu este atât despre aceste cuvinte, cu înțelesurile lor bogate, cât despre povestea din spatele lor, povestea care m-a mișcat si m-a făcut să pornesc în explorarea unui ținut necunoscut dar uimitor și inspirațional”, prezintă Dan Popescu.

Ștefan Cazacu a susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate Orchestrele simfonice din România

Concertul va fi susținut de: Alexandru Tomescu, Sînziana Mircea și Ștefan Cazacu

Compozitorul Dan Popescu promovează muzica clasică, îi inspiră pe tinerii muzicieni să aibă abilitatea și libertatea de a compune muzică pentru oameni

Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în.

Între 1995 şi 1999, studiază la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001). Câștigă numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale: Concursul „Paganini” (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu” (1999).

A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre.

Sînziana Mircea, Young Steinway Artist, are o carieră internațională, concertând în toată Europa, America de Nord și Asia. Sînziana a concertat în primul său turneu în China.

Ștefan Cazacu, violoncelist are un talent muzical de excepţie, ce îşi găseşte exprimarea prin sunetele violoncelului este ceea ce reprezintă deja Ştefan Cazacu, un tânăr artist ce reuşeşte să se impună pe scenele naţionale şi internaționale. A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate Orchestrele simfonice din România.

Marți, 22 noiembrie, în Sala Unirii, la Ateneul Național din Iași va avea loc un concert excepțional „Wind Water Earth by Dan Popescu”, iar doritorii pot achiziționa bilete de pe ateneuiasi.ro sau de la casieria ateneului.