Conacul ridicat de Bebe Onofraș după proiectul arhitectului Ion Mincu a ajuns înconjurat de bălării! Noul proprietar al celui mai valoros imobil din Grădina Botanică Iași a închis afacerea

de: Vlad Alexa
02:00, 26 aug. 2020

Proprietarul celui mai valoros imobil situat în Grădina Botanică din Iași a închis recent afacerea deschisă în jurul conacului ridicat de Bebe Onofraș. Conacul construit după proiectul celebrului arhitect Ion Mincu a ajuns înconjurat de bălării după ce grădina Food Forest, proiect conceput de Codrin Onofraș, și-a încetat activitatea din lipsă de clienți. Persoanele care vizitează acum cea mai veche grădină botanică din România sunt nevoite să dea cu ochii de bălăriile lăsate de izbeliște pe terenul din Grădina Botanică Iași

Proprietarul celui mai valoros imobil din Grădina Botanică Iași a fost nevoit să închidă afacerea deschisă în jurul conacului ridicat de Bebe Onofraș, primul primar al Iașului după Revoluția din 1989. Conacul construit după proiectul celebrului arhitect Ion Mincu a ajuns acum înconjurat de bălării, asta după ce grădina Food Forest a fost închisă. Codrin Onofraș este noul proprietar al imobilului situat pe strada Podgoriilor din Grădina Botanică, imobilul fiind transferat de la părinții Ionel și Marina Onofraș pentru a nu se ajunge la executarea silită, având în vedere problemele juridice ale lui Bebe Ionel Onofraș.
Acum, ieșenii care vizitează cea mai veche grădină botanică din România sunt nevoiți să dea cu ochii în bălăriile care au înconjurat conacul proiectat de celebrul arhitect Ion Mincu.

Conacul din Grădina Botanică este înconjurat de bălării

Codrin Onofraș a amenajat pe terenul de aproape 12 mii mp un concept de grădină sau fermă urbană unde cei interesați pot planta tot felul de plante pe un teren curat, însă pe suprafețe limitate.

„Eu nu prea mi-am dorit să vorbesc cu voi din presă. Am decis să nu mai vând proprietatea. Acolo este amenajată o grădină și am anunțat deja pe pagina de Facebook că am închis pentru restul anului”, a spus Codrin Onofraș, proprietarul conacului din Grădina Botanică.

Practic, pe terenul din Grădina Botanică a fost amenajat un sit de permacultură denumit Food Forest, unde sunt cultivate și se vând produse și plante. Acestea erau crescute fără fertilizare, pesticide sau stimulare, din semințe libere. Lucrurile au mers bine la început, însă în urmă cu câteva săptămâni, în plină pandemie COVID-19, Codrin Onofraș anunța că închide grădina din lipsă de clienți și pentru că nu s-a creat o comunitate care să întrețină întreaga suprafață.

Codrin Onofraș nu mai are puterea financiară să acopere pierderile

La Food Forest din Grădina Botanică au fost crescute legume și fructe până în vara acestui an, când noul proprietar al imobilului a ținut să lămurească lucrurile pe pagina de Facebook.

„Am închis activitatea anul acesta pentru că în ultimii ani am avut doar câte o persoană care din când în când dorea câte ceva și nu mai am forța financiară să susțin pierderile. Asta nu înseamnă că nu mai am chiar nimic în grădină, mai am câte ceva pentru consumul propriu și cine dorește semințe sau produse de grădină, de acum încolo va fi nevoit să ajute la treabă. Dacă nu e comunitate, facem”, a postat Codrin Onofraș pe Facebook.

Proprietarul de la Food Forest a sugerat și faptul că ar putea redeschide grădina anul viitor dacă se face o echipă de persoane interesate.

„Voi considera redeschiderea la anul, dacă voi avea 10-20 persoane care se abonează să cumpere ceva cel puțin săptămânal. Am încercat și anul trecut să deschid o listă de oameni interesați și am găsit parcă 2 sau 3, ori cu 2 sau 3 nu pot justifica timpul și banii investiți, așa că dacă găsesc undeva între 10-20, voi face eforturile necesare pentru a avea produse tot timpul. Mulțumesc celor care au avut bunăvoința să mă susțină în acești ani, chiar dacă au înțeles sau nu cu ce mă ocup”, a mai spus Codrin Onofraș pe Facebook.

De ce este atât de valoroasă casa din Grădina Botanică

Imensa vilă din Grădina Botanică, realizată după o schiță unicat a marelui arhitect Ion Mincu, a fost vreme de aproape 3 ani listată pentru vânzare cu un preț de 3 milioane de euro sau 15 mii de euro chiria pe o lună, iar asta nu a atras clienții. Prețul a scăzut treptat până la 950 mii euro, însă nici așa clienții nu s-au adunat, mai ales că vila de tip conac boieresc nu este încă finalizată, iar întreținerea ei ar costa și ea o avere deoarece ocupă un spațiu imens.
Casa beneficiază de parc, pădure și vedere spre lac.

Aflată în inima Grădinii Botanice din Iași, pe strada Podgoriilor, vila are subsol, demisol, parter, cinci etaje, plus mansardă. Începută în anul 2001, construcția a fost aproape terminată, aceasta fiind în stadiul finisajelor. Vila a fost proiectată după o schiță a marelui arhitect Ion Mincu ce datează din anul 1892, atunci când acest proiect punea bazele unei case grandioase în București. Aceasta are 10 camere, teren de 1,30 ha, subsol, demisol P + 5 E, pe o suprafață construită de 1.700 mp.

Misteriosul proprietar al conacului

Vila de tip conac construită în inima Grădinii Botanice din Iași a fost inițial în proprietatea lui Bebe Onofraș, om de afaceri ieșean condamnat în 2016 la 4 ani de închisoare pentru înșelăciune și constituirea unui grup organizat. Tatăl lui Codrin Onofraș a fost și primul primar al Iașului, imediat după evenimentele din ’89. Mandatul său a fost însă unul scurt, din decembrie și până în februarie 1990. Apoi, acesta a fost membru în consiliul director al Camerei de Comerț, devenind la scurt timp un afacerist de succes. Ionel Onofraș, zis și Bebe, este cel care a ocupat și cea mai importantă funcție în masoneria din Iași. Acesta a fost „Rege” în Loja care a adus Ritul York în Moldova, poate cel mai puternic rit masonic din România la acea vreme. Acum, Bebe Onofraș este un afacerist discret și, totodată, un pasionat de arta fotografică.